Maramu' Online



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului anunţă un seism devastator peste 3-4 ani

Următorul cutremur mare care se va produce în România va fi mai puternic decât cel din 1977, dar se va întâmpla peste câţiva ani, posibil în 2012-2013, a anunţat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Gheorghe Mărmureanu a declarat în emisiunea “Zig-Zag cu Ion Cristoiu” că România va fi zguduită de un cutremur foarte puternic, mai mare decât decât cel din 1977.

În mod surprinzător, unda seismică va avea un traseu “ciudat”: se va simţi puternic la Iaşi, Chişinău, până la Moscova, în timp ce clujenii vor dormi liniştiţi. Sudul ţării va fi afectat, dar unda va coborî spre Mehedinţi şi Serbia, în timp ce în Turcia nici nu se va simţi.

“Va fi un cutremur similar celui din 1802, care a avut magnitudine 7,9 pe scara Richter, când a crăpat pământul pe sute de metri. Acela a fost un seism la mare adâncime, cum va fi şi peste câţiva ani. Estimăm că în câţiva ani se va acumula energia care va provoca un cutremur major. Cu cât va fi mai târziu, cu atât va fi mai mare”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

În scenariul Institutului Naţional de Fizica Pământului, seismul următor va avea o intensitate 8, pe scara Mercalli, nivel denumit “distructiv”, pentru că “se vor deplasa casele pe fundaţiile lor, pereţii uşori sunt aruncaţi în afară, unii pereţi de cărămidă se prăbuşesc”. Gheorghe Mărmureanu susţine că sunt puţine şanse să mai existe un cutremur mai mic între timp.

Nordul Capitalei, cel mai afectat

Despre Capitală, Gheorghe Mărmureanu spune că nu ar fi afectată de unda seismului „cel mare”, dar se pune problema imobilelor cu „bulină roşie” şi a construcţiilor fără avizul specialiştilor.

În Bucureşti, au fost identificate 392 de clădiri cu gradul I de risc, care reprezintă şi pericol public. În harta de risc pentru Bucureşti, zonele cele mai afectate vor fi cele din nord, colorate în roşu, iar zonele din sud, colorate în verde, vor fi cele mai sigure.

"Ferească Dumnezeu de aşa prăpăd!"












Lasa un comentariu pentru acest articol

Categories:

Leave a Reply