Maramu' Online



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



Preotii maramureseni care slujesc in lacase de cult declarate monument istoric au fost dojeniti, deocamdata parinteste, de catre autoritatile judetului, care i-au convocat azi, 17 iunie, la o intalnire de lucru la Prefectura Maramures. Reprezentantii episcopiei, protopopiatelor si parohiilor din judet care detin monumente istorice au fost avertizati sa nu mai puna kitsch-uri prin biserici, iar langa lacasele de cult traditionale sa nu inalte anexe intr-un stil arhitectonic diferit, pentru ca acest lucru poate prejudicia imaginea Maramuresului, dar si sa alunge turistii din zona.

Prezent la discutii, directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Cultura si Culte, Ioan Marchis, a spus ca bisericile trebuie sa fie un exemplu de bun gust. El a precizat insa ca ”in multe dintre ele, indiferent de confesiune, exista obiecte donate de enoriasi si care pot fi catalogate drept kitsch-uri”. El a propus ca acestea sa fie expuse intr-un muzeu al bisericii, iar in lacasul de cult sa fie pastrate obiectele de valoare.

Ioan Marchis a mai atras atentia ca sunt multi preoti care ridica in apropierea bisericilor ”altare de vara”, care prin contructia lor sunt total diferite de stilul arhitectonic al lacaselor in care slujesc. El a dat ca exemplu o biserica in stil neogotic, cu altar in stil moldovenesc.

In opinia sefului Directiei de Cultura si Culte, toate acestea ii determina pe multi turisti straini sa renunte la viziteledin bisericile maramuresene, chiar daca acestea sunt monumente UNESCO. Situatia prezentata de Ioan Marchis a mai fost pusa in discutie, dar niciodata atat de direct si cu sustinerea autoritatilor. Subprefectul Dorin Buda, aflat la intalnire, chiar a spus ca er nevoie de o dezbatere cu inaltii prelati in care sa se puna ”pe tapet” protejarea patrimoniului cultural al judetului inainte ca acesta sa fie distrus sau atat de alterat incat sa nu mai poata fi valorificat.

Sedinta de la Prefectura Maramures a fost prima de acest gen si face parte din planul de activitate al insitutiei in vederea protejarii patrimoniului cultural local si national. De altfel, subprefectul Dorin Buda a propus sa se constituie o comisie judeteana care sa mearga pe teren, sa identifice la fata locului care sunt problemele si cum pot sa fie rezolvate.












Lasa un comentariu pentru acest articol

Categories:

Leave a Reply