Maramu' Online



Valea Izei:



Zona de mare rezonanta si afirmare a neamului romanesc din cele mai vechi timpuri pana astazi, este o regiune incantatoare din punct de vedere al frumusetii.

Apa Izei constituie unul din cele mai importante rauri din reteaua hidrografica a Maramuresului. In drumul ei de 83 km, de la izvoare (Vf. Muntelui Batrana din Muntii Rodnei) pana la confluenta cu Tisa, Iza colecteaza sute de vai.Pe aceste vai, parauri si rauri se insira salba de localitati cunoscute deja din secolul al XV-lea.

Prezentam cateva dintre cele mai interesante localitati din punct de vedere turistic:

Barsana:

asezata pe malul drept al raului Iza la 12 km de Vadu Izei, este o localitate veche cu urme arheologice din perioada epocii bronzului; prima atestare documentara la anul 1391 consemneaza prezenta unei manastiri si a bisericii de lemn cu hramul Sf. Nicolae.

Manastirea a fost parasita iar bisericuta stramutata la anul 1720 in locul actual. Pictura este realizata in anul 1806 de Hodor Teodor in stil baroc. Culorile dominante sunt alb, albastru, rosu, existind si cateva icoane pe sticla si lemn in stil maramuresan.

Pe amplasamentul vechii manastiri, in 1992 a inceput construirea unei biserici de lemn in stil maramuresan care va apartine manastirii de maici ortodoxe infiintate aici.In anul 1991 locuitorii din Barsana au construit si o biserica in stil maramuresan pentru cultul greco-catolic. Prin frumusetea portilor maramuresene, a oamenilor harnici, a peisajului, a folclorului local, se impune in peisajul maramuresan.



Bogdan Voda (Cuhea):


situata pe drumul judetean nr. 186 la 40 km de Vadu Izei. Este localitatea natala a voievodului maramuresan Bogdan I, intemeietorul Moldovei la anul 1359. Este o localitate de mare importanta in istoria Maramuresului, fiind centru cnezal si voievodal in perioada feudala. Sapaturile arheologice au scos la iveala un cimitir crestin, o resedinta feudala din sec. XIII-XIV si urmele unei biserici de piatra - manastire domneasca, prima biserica de piatra din Maramures.

Biserica de lemn - monument istoric, dateaza din anul 1718, fiind ridicata pe locul vechii biserici incendiate de tatari la anul 1717, la ultima lor incursiune pe meleagurile maramuresene. Biserica poarta hramul "Sf. Nicolae", este construita din lemn de brad, are o bogata colectie de icoane pictate pe lemn si sticla in stil maramuresan si un scaun arhieresc sculptat. Este una din cele mai frumoase constructii de lemn, lacas de inchinaciune si printre cele mai valoroase monumente de lemn din Romania.

Botiza:

este situata la 30 km de Vadu Izei, pe Valea Botizei, afluent al raului Iza. Prima datare apare in anul 1353, aici existand un frumos lacas de cult cu hramul "Sf. Paraschiva", construit in sec. XIII la Viseul de Jos si adus pe locul actual la anul 1899. Arhitectura in stil maramuresan a fost repictata la refacerea bisericii de catre zugravul Iuga Dionisie si fiica acestuia Aurelia. Se pastreaza icoane pictate pe lemn din secolul XVIII si pe sticla din secolul XIX. Localitatea este cunoscuta si pentru frumusetea covoarelor maramuresene in culori vegetale deosebit de armonioase.

Ieud:


este situat la 40 km de Vadu Izei, de-a lungul paraului Ieud, afluent al raului Iza. Descoperirile arheologice o atesta ca una din cele mai vechi vatre locuite neintrerupt, descoperindu-se nenumarate obiecte din epoca bronzului si perioada Imperiului Roman. Documentele din secolele XIV o atesta la anul 1364, iar in anul 1365 facea parte din proprietatea voievodului Balc de Cuhea. Este o localitate pastratoare a unor valori traditionale, etnografice si folclorice.

Monumente in Ieud:
-Manastirea de la Ieud datand din secolul al XIV-lea, urmele fundamentului acestei constructii monahale parasite la anul 1860;
-Biserica din deal - a Balcului, construita la anul 1364;
-Biserica din ses, construita in anul 1699;

Cele doua biserici sunt deosebit de frumos proportionate, constructii in stil maramuresan din lemn de brad, posedind pictura pe perete si panza, lipita la juxtapunerea barnelor. Poseda icoane pe lemn si pe sticla de o mare valoare artistica. In cele doua biserici s-au pastrat carti de o deosebita valoare pentru istoria scrisului romanesc: "Codicele de la Ieud" in care sunt cuprinse si trei manuscrise in limba romana, fixate in timp la 1391; un Ceaslov tiparit la 1715 la Tirgoviste; un liturghier datind de la anul 1759, tiparit la Iasi; un penticostar tiparit la Bucuresti in anul 1743.



Rozavlea:


este asezata pe malul drept al raului Iza, la 23 km. de Vadu Izei, pe drumul judetean nr. 186. Primul document scris dateaza din 1353, proprietate a familiei Bogdan de Cuhea. Monument istoric, Biserica de lemn construita la 1720 inlocuia o alta biserica mai veche, disparuta.

Biserica actuala poarta hramul Sf. Arhanghel Mihail si Gavril. Pictura a fost executata de Ion Plohod pe la 1823-25 in tempera grasa, dind un aspect bogat si stralucitor. In biserica se gasesc icoane pe lemn si sticla in stil maramuresan de certa valoare artistica.



Valea Marei


Se intinde pe o lungime de 40 km, raul Mara strabatind localitatile Mara, Desesti, Harnicesti, Sat Sugatag, Giulesti, Berbesti si varsindu-se in raul Iza la Vadu Izei, fiind cel mai important afluent al Izei. Descoperirile arheologice, documentele scrise existente din sec. XIV si secolele urmatoare vin sa intareasca convingerea noastra despre vechimea acestei vechi vatre de civilizatie. Din punct de vedere peisagistic este o zona incantatoare.

Prezentam cateva dintre cele mai interesante localitati din punct de vedere turistic:

Desesti:
este o localitate situata la 20 km de Vadu Izei, pe drumul national nr. 18 Sighet - Baia Mare. Amintit in documente inca din secolul XIV (1360), cand posesoarea cnejilor din Giulesti era Giula pe care o mosteneste fiul sau Dragos. Satul are biserica din lemn in stil maramuresan de la anul 1770 si scoala confesionala de lemn. La anul 1709 slujea la altar Danil Pop. Biserica poarta hramul Cuvioasa Paraschiva. Pictura interioara realizindu-se la 1780 de zugravul Radu din Ungureni (Tara Romaneasca) si de Gheorghe Zugravul. Pictura prezinta urme de alterare datorita scurgerii timpului. Biserica are si cateva icoane frumoase din secolul al XVIII-lea, pe lemn si pe sticla din secolul XIX.

Giulesti:
este situata la 12 km de Vadu Izei pe drumul national nr. 18 Sighet - Baia Mare. Numele localitatii aminteste de Giula, si fiul sau Dragos, care a constituit o locotenenta regala inaintea venirii lui Bogdan I in Moldova. Giulestiul a fost resedinta cneazului Giula si a urmasilor sai fiind amintita la anul 1317, iar la anul 1364 deja avea un preot, pe Mirizle, fiul lui Giula, primul preot atestat in documentele maramuresene.

In anul 1509 se construieste biserica de piatra pe cheltuiala unei fiice din familia cneazului local, casatorita cu un boier din Moldova. In anul 1888 se sfinteste biserica noua de piatra. Biserica de lemn veche este plasata in satul Manastirea al comunei Giulesti, locul de fapt al unei manastiri care a existat pe la 1560. Biserica existenta si azi si poarta hramul Sf. Mihail si Gavril, manastirea fiind desfiintata pe la anul 1860 pe timpul imparatului Iosif al II-lea. Cu un aspect arhaic, biserica poseda un clopot datat la anul 1679 si o placa de piatra monument funerar datata din anul 1712. Pictura interioara este realizata la anul 1783 de Gheorghe, zugrav din Desesti. Exista icoane pe lemn, pe sticla, iar unul din pereti a fost pictat in exterior, lucru cunoscut doar la bisericile din Moldova. A existat o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, care a fost mutata la manastirea din Bixad.

Harnicesti:
este situat la 16 km de Vadu Izei, pe drumul national nr. 18 Sighet - Baia Mare. Datat la anul 1316, satul poseda biserica de lemn in stil maramuresan ridicata la anul 1770 pe urmele unei vechi manastiri cu hramul Nasterea Maicii Domnului. Biserica are cateva icoane foarte valoroase: trei dintre ele, "Intrarea in Ierusalim", "Inaltarea Domnului la Cer" si "Buna Vestire" au fost prezentate in diferite tari cu ocazia unor expozitii internationale.



Valea Cosaului


Se intinde pe o lungime de 15 km, raul Cosau strabatand localitatile Budesti, Sirbi, Calinesti, Feresti si varsandu-se in raul Mara in satul Berbesti. Este o subzona etnografica de mare valoare istorica si o deosebita frumusete peisagistica.

Prezentam cateva dintre cele mai interesante localitati din punct de vedere turistic:

Budesti:

este situat la 24 km de Vadu Izei, amintit pentru prima data intr-o diploma a regelui Ludovic Cel Mare, la anul 1368, prezentand o donatie catre familia nobila Bud. Localitatea are doua biserici din lemn, dintre cele mai reprezentative pentru arhitectura in lemn stil maramuresan. Se cunoaste datarea din anul 1593 a unei scrisori cu litere latine din aceste timpuri. La anul 1586 in sat exista deja biserica, atestata de un document care se refera la o masa pusa in biserica dupa obiceiul dacic sau gotic.

Biserica din Josani (Vincesti) construita in anul 1643 din lemn de stejar este inchinata Sf. Nicoara (vechea denumire a Sf. Nicolae). Particularitatile acestei constructii - are in jurul turnului principal 4 turnuri mai mici, nemaiintalnit in Maramures, influenta probabila a stilului gotic occidental (inseamna ca biserica, prin Consiliul sau poate rosti pedeapsa capitala asupra raufacatorilor).In interiorul bisericii se pastreaza camasa de zale si coiful legendarului haiduc maramuresan "Pintea Viteazul", lasata in grija bisericii dupa lupta cu tatarii de la anul 1717. Pictura facuta in stilul "miniaturilor", poate fi vazuta de aproape ca fiind foarte expresiva, fiind facuta si restaurata de Alexandru Ponehalschi la anul 1760. Arhitectura a fost modificata prin prelungirea bisericii in secolul XIX. Decoratia tamplei altarului aminteste de pictura bisericilor din Catalonia din secolele XIII-XIV. Pictura are o valoare deosebita prin reusita artistica expresiv executata. Ea poseda inscriptii explicative in slavona dar si in romana, cu litere chirilice facute cu ocazia restaurarilor. Pictura icoanelor pe lemn si pe sticla aflate in biserica se remarca prin armonia culorilor si simplitatea liniilor intregind cadrul de mare profunzime al lacasului de cult.

Calinesti:
comuna situata la 17 km de Vadu Izei, are doua biserici de lemn in stil maramuresan. Biserica din Josani (Caieni) a fost ridicata la anul 1663 cu hramul Nasterii lui Isus Hristos. Pictura a fost realizata la anul 1754 de Alexandru Ponehalschi executata pe panza cu preparate de var. Biserica poseda icoane pictate pe lemn si sticla, realizate la finele secolului XVIII. Biserica din Susani (Bandrenilor) in care se slujeste actualmente a fost construita din lemn de stejar si restaurata la anul 1784. Pictura veche s-a distrus cu ocazia restaurarii facindu-se pictura noua la anul 1788, de catre Nicolaus Cetinschi.

Sirbi:
este situat la 20 km de Vadu Izei, localitate datata la anul 1405. Biserica din Susani a fost construita din lemn de stejar la anul 1532 cu hramul Sf. Paraschiva. Pictura este foarte valoroasa, unele parti distruse au fost refacute de Stefan Amachievici la 1800. Tampla altarului a fost pictata la anul 1760 de Iosif, Iacob si Alexa. Exista si o serie de picturi, icoane pe lemn din secolul XVIII realizate de Radu Munteanu. Biserica din Josani a fost construita la 1665 din lemn de stejar in apropierea locului unde exista o veche manastire, pe "Gruiul Maiului", distrusa la invazia tatarilor in Maramures in anul 1717. Pictura de pe perete este distrusa in cea mai mare parte, exista insa si icoane pe lemn si sticla foarte frumoase.

Ocna Sugatag:

este situata la 10 km de Vadu Izei, pe dealul care desparte Valea Marei de Valea Cosaului. Este o localitate prezenta in documentele de cancelarie din anul 1360. Inca din acele timpuri, activitatea de baza a fost exploatarea sarii, cea de la care deriva si numele localitatii. In jurul acestor ocne s-au gasit monede de argint si aur din perioada romana, exemplificand exploatarea sarii din cele mai vechi timpuri. La inceputul secolului XX galeriile s-au surpat ridicand la suprafata un ochi de apa calda si sarata. Azi, Ocna Sugatag este o statiune balneo-climaterica dezvoltand activitatile turistice, specifice, de agrement.

Valea Viseului

Se intinde pe o lungime de aproximativ 60 km. Este o subzona etnografica si folclorica de mare valoare istorica unde convietuiesc alaturi de romani o populatie de origine germanica stabilita la Viseu de Sus si o populatie ruteana stabilita in cateva localitati din aceasta zona.

Regiunea exceleaza prin frumusetea peisajului, cu o mare varietate de relief. Valea VASER se poate strabate cu mocanita (trenul cu aburi)


Prezentam cateva dintre cele mai interesante localitati din punct de vedere turistic:

Moisei:

este situat la 52 km de Vadu Izei, pe drumul judetean nr. 186. Este datata in anul 1365, cand este daruita lui Balc Voda. Au existat 2 biserici din lemn in stil maramuresan, una in sus, a lui Vlanca, iar cea din jos a familiei Pop Coman, distrusa la anul 1717 de tatari. Pe Valea Izvorului Negru s-a zidit la 1600 o manastire cu hramul Sf. Nascatoare de Dumnezeu Maria, fondata la 1672 in prezenta Mitropolitului Transilvaniei Sava Brancovici. Pictura a fost realizata la anul 1699, azi fiind in cea mai mare parte distrusa. Se pastreaza icoane de valoare la tampla altarului. In anul 1911 s-a construit o biserica noua si o casa cu 7 incaperi pentru calugari. Hramul acestei biserici este Adormirea prea curatei Vergura Maria sarbatorita la 15 august al fiecarui an.

Moiseiul aminteste si de atrocitatile savarsite de trupele maghiaro-hortyste spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial (anul 1944). Aici, 31 tarani barbati au fost luati ostateci si impuscati fara judecata, sub pretextul ca au ajutat partizanii din zona. In memoria lor, sculptorul maramuresan Vida Gheza a ridicat un monument constituit din 12 coloane reprezentind masti folclorice in jurul unei mese de piatra, lucrare de referinta in arta maramuresana.

Petrova:
situata la aproximativ 35 km de Vadu Izei, pe drumul national nr. 18 Sighet - Borsa. Se aminteste la anul 1411, ca satul lui Petru. Prima biserica, facuta in anul 1670 a ars la anul 1856. In 1878 s-a sfintit biserica noua de piatra. Aici s-a gasit la anul 1890 un ban de bronz cu efigia imparatului Traian si inscriptionat "Via Traiana". Manastirea s-a ridicat pe pamanturile daruite de familia Petrovai din Petrova, langa raul Bistra, aici stabilindu-si resedinta si Episcopul Serafim din familia Petrovai.

Borsa:



este situata la extremitatea estica a judetului Maramures, la 80 km de Vadu Izei, in apropierea trecatorii Prislop. In anul 1365 regele Ludovic daruieste Borsa lui Balc, fiul lui Sas si fratelui sau. Este locul unde la anul 1717 au fost infranti tatarii de catre luptatorii maramureseni condusi de Popa Lupu Sandor. Biserica a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta, noua ne este cunoscuta din documente de la anul 1800. In anul 1895 s-a construit una noua, din piatra, prezenta si astazi in peisajul Borsei.

La anul 1774 Borsa era comuna si parohie. In parohia de sus, la anul 1631 conducea Popa Dumitru; in parohia de jos si sus, reunite, la anul 1653 conducea Popa Ioan si apoi Popa Pintea. Localitatea este cunoscuta pentru dezvoltarea mineritului si exploatarii forestiere, la care se adauga dezvoltarea turismului alpin de vara si de iarna.

Complexul turistic pentru sporturile de iarna pune la dispozitie echipamente necesare pentru practicarea sporturilor specifice sezonului. La mica distanta de aceasta localitate se afla si rezervatia naturala Pietrosul Rodnei, cu altitudinea maxima 2304 m.

Cascada Cailor este situată în apropiere de staţiunea turistică Borşa Complex, în partea de NE a Munţilor Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcţii, dinspre Borşa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munţilor Rodnei. Cascada se vede cel mai frumos dimineaţa devreme când soarele bate direct pe ea.


Valea Tisei


Prezentam cateva dintre cele mai interesante localitati din punct de vedere turistic:

Rona de Jos: comuna situata la 20 km de Vadu Izei, pe raul Rona, afluent al Izei spre est. Biserica, ridicata la anul 1665 din lemn de stejar, este asezata pe un pinten de deal cu o foarte frumoasa perspectiva spre apus, purtind hramul "Nasterea Maicii Domnului". Pictura interioara restaurata in anul 1793 cu inscriptii romanesti si litere chirilice, explica scene religioase. Sunt prezentate picturi pe lemn si pe sticla, unele datind de la anul 1817, executate de Ioan Plohod din Dragomiresti. La anul 1652 Popa Ioan locuia la manastirea de la Rona de Jos, ridicata pe temeliile domeniilor manastirii oferite de Ioan de Petrova. Manastirea cu mari averi in paduri, fanete si obiecte din aur (vase, pocaluri etc.) a fost confiscata de statul maghiar, ramanand o mica parte si in domeniul Episcopiei de Maramures.

Sighetu Marmatiei:
este situat la 7 km de Vadu Izei, la confluenta Izei cu Tisa. Locuit din cele mai vechi timpuri, arheologii scotind la iveala unelte din piatra din epoca neoliticului (Camara), si diferite obiecte din epoca bronzului (seceri, fragmente de palose si sabii, ceramica - Valea Blidarului), iar din perioada Hallstattiana descoperirile de pe Dealul Cetatii. Inca din perioada documentelor scrise se atesta ca Sighetul a fost locul de intalnire, de "adunare" al maramuresenilor si a capeteniilor cu prilejul discutarii unor probleme importante referitoare la Tara Maramuresului. Primul document care mentioneaza localitatea Sighet este la anul 1334, avand ca sigla si capul de bour, mentionat la 1584 de Miron Costin.

Din acele vremuri de mult timp trecute (secolul XIII) exista si azi o marturie graitoare a importantei localitatii si a functiei ei ecumenice: biserica reformata de azi (la origine biserica ortodoxa daruita ungurilor de regele ungar, devenita catolica si apoi, odata cu trecerea acestora la calvinism, transformata in biserica reformata). Alaturi de cultul ortodox, reformat, catolic, ortodox de rit vechi, acum se alatura si cultul greco-catolic colorind peisajul confesional religios al populatiei majoritare romane si a minoritarilor unguri, ucraineni (ruteni) si germani.

Aici pot fi vizitate muzeele de etnografie, muzeul de arhitectura populara de pe dealul Doboies, muzeul de arheologie si sectia "fauna si flora in Maramures", colectia de pictura si sculptura, case memoriale: Ioan Mihaly de Apsa - academician, casa scriitorului Alexandru Ivasiuc, parcul dendrologic. Toponimul "Sighet" este de origine dacica si provine de la cuvantul dacic comun "Zeget" care insemna fortificatie, nume dat de daci marii asezari fortificate de pe Dealul Cetatii.

Sapânta:



este situata la 26 km de Vadu Izei, pe valea Tisei, pe drumul judetean Sighet - Satu Mare. Localitate prezenta in documente la anul 1373, cand se determina mejdele intre Sapanta si Cimpulung. A existat o biserica veche care a ars iar la anul 1886 s-a construit o biserica noua de piatra. La anul 1689 slujea la altarul bisericii popa Ionas. Comuna mare, de oameni harnici si vestiti prin dezvoltarea productiei de artizanat din lana, in special "cergi" de diferite marimi si culori foarte variate.

Cimitirul de la Sapanta este cunoscut in toata lumea, gratie omului extraordinar care a fost artistul popular Ion Stan Patras, sculptor, pictor si poet in aceeasi masura. Datorita prestigiului de care s-a bucurat in randul satenilor, a reusit in decursul vietii sa execute un numar remarcabil de cruci sculptate, pictate, la care se adauga si o scurta cronica esentializind in cateva cuvinte intreaga viata a raposatului. Datorita coloritului vivace (fond albastru, ceruleum sau ultra-marin) cu un desen zgrafitat si colorat cu alb sau galben, la care rosu, galben, verde sunt intr-o proportie foarte mica, dau un contrast maxim, dar in acelasi timp armonios. Acestui colorit i se adauga si basorelieful bine realizat artistic cu o buna repartizare a volumelor in spatiu. Cronica scrisa, uneori foarte hazlie, a facut ca cimitirul, loc trist, sa devina "vesel", fiind unicat in lume: "Cimitirul Vesel" de la Sapanta.

/>
De cu tînăr copilaş
Io am fost Stan Ion Pătraş
Să mă ascultaţ oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni

Cîte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit
Dar bine cît-am putut
Orişicine mia cerut

Vai săraca lumea mea
Că greu am trăit în ea

Leave a Reply