O poluare accidentala s-a produs azi, 16 aprilie, pe raurile Cisla si Viseu din Maramures, dupa ce dintr-o conducta subterana a statiei de epurare a apelor uzate de la Mina Toroioaga din orasul Borsa s-au deversat namoluri provenite din exploatare. Dupa devarsarea namolurilor miniere, s-a inregistrat modificarea culorii apei paraului Secu si raului Cisla in rosiatica si a raului Viseu in galbuie, au precizat specialistii hidrologi din Maramures, care au spus insa accidentul nu va produce un impact transfrontalier.
Accidentul de mediu s-a produs in cursul diminetii, dupa cum a informat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, dupa ce o echipa de muncitori au executat lucrari de decolmatare a unei conducte subterane. ”In timpul efectuarii lucrarilor s-a evacuat, accidental, in emisar apa si namol care au ajuns in raurile Cisla si Viseu. Urmare a acestei evacuari accidentale s-a produs cresterea turbiditatii apelor celor rauri, in aval de orasul Borsa”, a declarat Dan Buca.
Subprefectul Alexandru Cosma, care este si presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures si Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu masuri de monitorizare permanenta a situatiei si recoltarea de probe de apa. Subprefectul Maramuresului a declarat ca „nu s-a inregistrat mortalitate piscicola pe cursurile celor doua rauri. Dupa efectuarea analizei probelor de apa recoltate de catre angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor vor fi comunicate rezultatele acestora”.
El a mai precizat ca, in conformitate cu conventiile internationale asumate de Romania, partea ucraineana a fost anuntata de cresterea turbiditatii pe cele doua cursuri de apa. ”Apreciem ca fenomenul de turbiditate produs pe cursul raurilor Cisla si Viseu nu va conduce la deprecierea calitatii apei raului Tisa in zona transfrontaliera”, a spus Alexandru Cosma.
SGA Maramures au prelevat probe de apa din ambele rauri si monitorizeaza evolutia fenomenului in reteaua hidrografica din aval de sursa de poluare.
Reprezentantii SGA au comunicat ca lucrarile au fost facute de catre SC Cartel Bau SA, operator al statiei de epurare Toroioaga. Acestia nu au anuntat autoritatile despre producerea accidentului, alarma fiind data catre Garda de Mediu Maramures de catre angajati ai Parcului Natural Muntii Maramuresului, care au observat schimbarea culorii raurilor si au presupus ca in amonte s-a produs o avarie tehnică la mina.
Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a declarat ca nu detine prea multe informatii despre ce s-a intamplat la Toroioaga. ”Stiu doar ca s-a infundat conducta in statia de epurare si, timp de cateva ore, apele uzate s-au scurs direct in emisar”, a declarat el, precizand ca dupa ce SGA va comunica rezultatul analizelor se vor lua masuri si in privinta vinovatilor.
”Pana nu stim ce s-a intamplat, nu putem lua masuri. Avem la dispozitie 30 de zile. Cert este ca toate apele uzate din mina au continut de metale, insa numai dupa analizele de laborator vom avea date mai clare”, a mai spu Calin Crisan.
O prima masura a Garzii Nationale de Mediu Maramures va consta in sanctionarea responsabililor de la Mina Toroioaga din Borsa pentru faptul ca nu au raportat incidentul, desi aveau aceasta obligatie.
Categories:
Stiri 112
ca la noi la nimenea
Asa este Anonim.Ai mare dreptate ;)