Maramu' Online


Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc, in 12 aprilie, Duminica Floriilor si rememoreaza intrarea Domnului in Ierusalim inainte de Patimile si Invierea Sa. De Florii peste 1,3 milioane de romani care poarta nume de flori isi serbeaza onomastica. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.

Sarbatoarea marcheaza momentul in care, cu o saptamana inainte de Patimile Sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, pe un asin inconjurat de cei 12 Apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Oamenii l-au intampinat pe Iisus cu ramuri de finic si de maslin, strigand: "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului". Intrarea lui Iisus in Ierusalim este singurul moment din viata Sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat.

Sarbatoarea, potrivit preotilor, ii invata pe credinciosi ca orice duminica din an este o zi domneasca inchinata lui Dumnezeu, in care trebuie sa se ocupe mai mult de cele sufletesti, decat de problemele trupesti.

Primele mentiuni despre aceasta sarbatoare provin din secolul al IV-lea. In vechime, Duminica Floriilor, inceputul saptamanii Pastilor, mai era numita Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru ca in aceasta zi catehumenii (cei care urmau sa se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere sa fie admisi la botez, iar acesta le dadea sa invete Simbolul credintei (Crezul). Se mai numea si duminica gratierilor, pentru ca, in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.

Leave a Reply