Maramu' Online

Rezervatia Stiintifica Piatra Rea, cu o suprafata de 50 ha, protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum). S-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National, in zone protejate, avand codul 2589, se afla in cadrul Parcului National Muntii Rodnei si face parte din categoria a I-a, rezervatie stiintifica.
Album foto Rezervatia Stiintifica Piatra Rea

Descriere Rezervatia Stiintifica Piatra Rea
Scopul administrarii Rezervatiei Stiintifice Piatra Rea este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, diversitatii biologice. Rezervatia se afla in localitatea Borsa, iar altitudinea medie la care se gaseste este de 1.500m. Aceasta este delimitata de paraiele Fantana (in E) si Cimpoiasa (in V), aici se afla una dintre cele mai spectaculoase cascade din Carpati, cascada Cailor, o cadere de apa de circa 80m. Relieful acestei zone de eroziune este alcatuit din calcare cristaline, cu platou structural cu fenomene endo si exocarstice (ravene, pesteri, doline, lapiezuri).
Aici se poate intalni o vegetatie diversa incepand cu cea nemorala si pana la cea subalpina si alpina, cu numeroase specii rare si ocrotite cum sunt: Gusa porumbelului (Silene nivalis), Paiusul (Festuca porcii), Clopotelul de munte (Campanula carpatica), Soparlita (Veronica baumgartenii), Ghintura (Gentiana lutea), Mierea ursului (Pulmonaria filerszkiana), Floarea de colt (Leontopodium alpinum), Smardarul (Rhododendron sp.) etc. Majoritatea zonei forestiere din cadrul rezervatiei este formata din molid (Picea abies), intalnindu-se intr-un procent redus si brad (Abies alba), fag (Fagus silvatica), scorus (Sorbus sp.) paltin (Acer pseudoplatanus), frasin (Fraxinus excelsior) s.a. Ca specii de animale in aceasta zona intalnim: ursul (Ursus arctos) – ocrotit, cerbul (Cervus elaphus), capra neagra (Rupicapra rupicapra) – ocrotita.

Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Leave a Reply