Maramu' Online

Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-a produs  la ora 14.20 în judeţul Maramureş, la o adâncime de zece kilometri. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat că seismul a avut o intensitate mică, dar a fost  resimţit în zona Cavnic- Baia Sprie, unde  a avut loc.
Zeci de maramureseni speriati au inrosit liniile telefonice sunand la 112, dupa ce astazi, 17 decembrie, pamantul li s-a cutremurat sub picioare. Un seism de 3 grade pe scara Richter s-a petrecut in judet, in zona cuprinsa intre Cavnic si Baia Sprie. Cutremurul a fost unul de suprafata, dupa cum a aratat Mircea Radulian, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului Bucuresti, si s-a simtit destul de puternic, pentru ca s-a produs la o adancime mica, de doar 10 kilometri. Potrivit specialistului, posibilitatea existentei unor replici este destul de ridicata, in cursul zilei de azi.
Cutremurul s-a simtit puternic in Baia Sprie si Sighetu Marmatiei, foarte multi oameni speriati sunand la 112, dupa ce au vazut ca li se misca obiectele prin casa. Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului Bucuresti, a aratat ca seismul s-a produs la ora 14.20, a avut o intensitate 2 pe scara Mercalli, respectiv o magnitudine de 3 grade pe scara Richter.


Epicentrul cutremurului s-a aflat in apropierea varfului Mogosa, la o distanta de 6 kilometri de Sisesti, 9 kilometri de Desesti si 12 kilometri de Budesti.


Autoritatile maramuresene au intrat in alerta si au inceput sa faca verificari in privinta pagubelor pe care le-ar fi putut suferi maramuresenii in urma seismului.


"Nu avem deocamdata raportate pagube sau persoane ranite. In schimb, au sunat la 112 persoane care au relatat ca s-au speriat de faptul ca au simtit ca sunt in miscare. Se va lua legatura cu reprezentantii Primariei Sighet pentru a se vedea daca sunt inregistrate pagube", a declarat pentru eMaramures.ro, Dan Buca purtatorul de Cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.


Specialistii de la Institutului National pentru Fizica Pamantului Bucuresti au explicat ca, desi magnitudinea cutremurului nu a fost mare, acesta s-a simtit destul de puternic, pentru ca s-a produs la adancime mica. Sighetenii si baisprienii au resimtit cel mai tare seismul.


"S-a simtit cutremurul desul de bine, eram acasa nu mi-am putut explica ce se intampla. Cei Cei de la de la ISU au luat legatura cu mine, dar noi nu avem inregistrate probleme", a declarat Eugenia Godja, primarul orasului Sighetu Marmatiei.


Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului Bucuresti a mai spus ca exista riscul producerii unor replici ale cutremurului, in cursul zilei de astazi.Este cel de-al doilea cutremur produs in ultimele 24 de ore, in Transilvania. Un seism a avut loc si langa Deva, la o adancime de 29 de kilometri.


Dupa semnalarea cutremurului, prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus masuri pentru a evita panica in randul populatiei, dar si pentru a verifica eventuale distrugeri produse de cutremur. Acesta a precizat ca, la cursurile pe linia gestionarii situatiilor de urgenta a vazut hartile cu zonele seismice din Romania, pe care erau mentionate Vrancea, Banatul, dar si platoul muntilor Oas-Gutai-Tibles.


Pentru ca au fost inregistrate in Sighet trei apeluri telefonice, la 112, prin care era anuntata miscarea pamantului, pompierii militari si angajati ai politiei locale s-au deplasat in zona celor trei strazi de unde au fost sesizarile, respectiv Lazu Sesului, Tisei si Bogdan Voda si au discutat cu cetatenii despre modul in care au resimtit cutremurul.


„Nu au fost persoane ranite si nici semnalate pagube materiale. Pompierii militari au verificat, fara confirmare, si posibilitatea producerii unei explozii sau a unui incendiu in zona unde cetateanul care a apelat numarul de urgenta, de pe strada Tisei a sesizat producerea unui zgomot puternic. Nu au fost semnalate replici”, a informat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.


Populatia din judet a fost sfatuita ca in momentul producerii unui cutremur de pamant sa nu se panicheze. De asemenea, este recomandata asezarea sub o grinda de rezistenta sau piesa de mobilier solida, respectiv intr-un colt interiror al incaperii.


„Nu este indicata fuga pe scari, folosirea liftului sau varianta de a sari pe fereastra de la etaje. Se recomanda, pe timpul cutremurului sa va indepartati de oglinzi, ferestre, usi, pereti exteriori, sobe sau mobilier inalt. Nu este indicat sa stati sub lustre sau obiecte grele care sunt suspendate. In afara locuintei, trebuie sa ramaneti indepartati de stalpii de electricitate; cladiri, cabluri, copaci sau orice alte obiecte care ar putea sa cada (bucati de tencuiala de pe cladiri)", au mai mentionat reprezentantii CJSU Maramures.



Sursa: Maramuresul Online



Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.

Categories: ,

Leave a Reply