Maramu' Online

* Localnicii dintr-un cartier al Moiseiului au asfalt demn de un bulevard central. Printr-un proiect Sapard, un drum pe care nu se putea circula nici cu caruta, a devenit sosea elvetiana in toata regula.
O mare de gropi, presarata cu petece de asfalt. Cam asa ar putea fi descrise cele mai multe drumuri din Maramures. Numai ca, in timp ce unii alesi ridica din umeri si se scuza ca „nu se poate” si nu sunt bani, primarului din Moisei i s-a dus vestea ca „asfalteaza dealurile”. La propriu. Si, mai mult, o face pe bani europeni. Saptamana trecuta a fost inaugurat drumul Dealul Jurchii, candva o poteca innacesibila, astazi un „bulevard in toata regula”.
Primarul Toader Stetcu spune ca:
„In 2004 drumul era impracticabil, oamenii isi puneau alimentele in saci pe cal. Le-am promis ca voi incerca sa le fac un drum de acces cat mai bun. Nici eu n-am crezut ca voi realiza ceea ce s-a realizat. Am inceput in 2005 la largirea drumului, la reconfigurarea lui si am inceput sa transportam piatra si balast pana s-a creat baza drumului. Am bagat sute de masini de piatra pe acel drum. Oamenii de acolo au fost foarte intelegatori si chiar am facut cateva devieri pe unele suprafete pe unde nu s-a putut circula si cu acordul lor am trecut acele portiuni in domeniul public. Cand am facut proiectul pentru masura 322 trebuia sa acumulam puncte sa putem obtine 2,5 milioane de euro. Asa ca trebuia sa facem un proiect integrat si cat mai multe obiective. De aceea am inclus canalizarea pe 15 km. Reteaua de canalizare m-a interesat in primul rand de-a lungul drumului national in ideea ca atunci cand va veni modernizarea sa fie finalizata reteaua de canalizare. Si am proiectat si o statie moderna de epurare. Si am cuprins in proiect si drumul respectiv, drumul Dealul Jurchii”.

Initial, in proiect era prevazuta pietruirea drumului pe o lungime de 4 km, dar cei de la Inspectia in Constructii Bucuresti au spus ca trebuie asfaltat. Si atunci s-a redus lungimea si s-a prevazut asfalt pe 2,6 km. Totul „garnisit” cu ziduri de sprijin, cu rigole betonate si tot ce trebuie. Valoarea investitiei este de 11 miliarde lei vechi, iar primarul spune ca:

„Firma a lucrat in pierdere dar n-a avut ce face pentru ca daca nu executau ei lucrarea nu puteau participa doi ani la licitatii. A fost si o firma serioasa, Hidroconstructia, care a facut tot ce trebuie chiar daca a lucrat in pierdere. Deci a fost in avantajul nostru. Chiar s-au mirat cei de la Bucuresti de raportul pret-calitate. S-a facut si receptia finala a drumului. Urmeaza ca in circa o luna sa facem receptia finala la reteaua de canalizare si la statia de epurare”.
La inaugurarea drumului au participat vreo 300 de oameni, in majoritate care locuiesc acolo pe deal, presedintele Consiliului Judetean, prefectul, seful serviciului tehnic de la SAPARD, directorul de la Hidroconstructia, directori de la Consiliul Judetean, consilieri locali etc. Toti cei prezenti au exclamat ca Moiseiul a devenit o „mica Elvetie” de Maramures: „Inainte oamenii de acolo erau izolati complet. Iar acum au drum, apa, curent electric. Toti cei care au vazut lucrarea au spus ca zona parca este o mica Elvetie, spunand ca numai acolo gasim drumuri de asa calitate la asemenea inaltimi. Acolo sunt peste 200 de familii, ceea ce inseamna peste 800 de locuitori. La acestia se adauga cel putin 600 de moiseieni care-si transporta produse agricole pe acest drum pentru ca au pamant in zona. Datorita acestui drum a crescut valoarea terenului, iar acolo va fi o zona cu o perspectiva turistica deosebita”, spune Stetcu.


Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online

One Response so far.

  1. moroshan says:

    Am fost pe Dealul Jurchi, recent, in august (2011), si pe langa faptul ca socheaza prin patina aceasta de... Elvetie, o incursiune pe acest drum ofera o panorama fascinanta asupra comunei Moisei. Cei care doresc sa se delecteze cu imagini luate din acest punct pot sa o faca urmarind albumele foto postate pe pagina de FB intitulata Moisei1365.
    JOS PALARIA, tizuculeeee, multam fain !

Leave a Reply