Maramu' Online

Chiar dacă Maramureşul are tot ce-i trebuie, de la bisericuţe de lemn la pârtii de schi, de la "Cimitirul Vesel" până la meşteri pupulari de excepţie, de la peisaje de vis până la mâncare tradiţională, de la bunătatea şi simplitatea oamenilor la portul popular, are şi unele minusuri, pe care proprietarii de pensiuni le-au tot înghesuit în sufletul lor de ceva vreme încoace. • Drumurile nenorocesc turismul din judeţ
Un prim of al celor care şi-au dedicat viaţa agroturismului este faptul că Maramureşul nu este suficient promovat, nici pe posturile de televiziune şi nici în reviste de specialitate. O altă mare durere ar fi drumurile, care, vorba localnicilor, sunt "înfiorător de sparte". "Avem foarte mulţi turişti din sudul ţării care iubesc Maramureşul şi lasă Marea Neagră în spate numai să vină aici şi să asculte cucul în dumbravă, dar le este groază să pornească la drum. O zi jumate o petrec călătorind la venire şi tot atâta timp pierd la plecare. Pe lângă distanţa cea mare apare şi această problemă a drumurilor stricate.
După o excursie de câteva zile în Maramureş, trebuie să-şi ducă maşina direct în service. Şi, totuşi, vă spun cu mâna pe inimă că cine ne-o trecut odată pragul cu siguranţă revine, chiar dacă îşi mai repară odată maşina", spune Domniţa Ilieş, proprietara unei pensiuni din Poienile Izei.


• Mâncarea eco, la mare căutare în pensiuni
"Nu e suficient să ai o pensiune modernă, ci trebuie să ştii să te ocupi de oamenii care-ţi trec pragul, dacă vrei să revină. Trebuie să dai totul din suflet şi să nu te orbească banul. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar tinerii care au ales acest drum nu ştiu să lucreze cu turiştii. Un alt minus pentru unele pensiuni maramureşene îl reprezintă lipsa produselor tradiţionale de pe masă. Turiştii nu vin în Maramureş să mănânce mezeluri şi lactate din supermarketuri. Ei vor să-şi culeagă singuri roşia, să-şi smulgă ceapa, să ia oul de la găină ş.a. Nu vor cozonaci umflaţi şi aspectuoşi, ci pâine făcută pe vatră, colăcei şi cozonaci cu dulceaţă şi nucă. Turiştii care vin în Maramureş nu vor reţete sofisticate preparate de pe Internet, ci vor coaste şi cârnaţi fierţi în ceaun cu varză murată, ciorbe care să miroasă a pătrunjel sau prăjituri de casă", a mai spus Domniţa Ilieş.

• Turiştii străini caută tradiţionalul, românii vor confort
De asemenea, şi dispariţia porţilor maramureşene şi a caselor de lemn pare a fi un minus pentru care unii turişti au renunţat să mai vină în Maramureş. "Turiştii străini caută încă foarte mult tradiţionalul. De aceea noi încercăm să păstrăm cât mai mult din tradiţiile noastre. Nu am renunţat la port şi îi încurajăm şi pe turişti să-l poarte când vin aici. Dacă străinii caută tradiţional şi cât mai rustic, turiştii români caută confort şi modernism. Am avut turişti care au fost nemulţumiţi de cergile din lână de pe pat. Au spus că fac alergie, că-i înţeapă şi nu se pot odihni", spune Ioana Bobocia, proprietara altei pensiuni din Poienile Izei.

• Seri maramureşene versus discoteci
Chiar dacă Maramureşul e plin de obiective turistice, se pare că tinerii care ajung în aceste locuri caută, pe lângă seri maramureşene, şi locuri de distracţii, gen discoteci.
"Am avut turişti tineri care ne-au întrebat dacă pot să meargă la discotecă în sat. Dar, în mare parte, cei care vin în Maramureş caută linişte, odihnă, oameni primitori, tradiţii şi bucate gustoase. La Poienile Izei nu vin bogătaşi. Cei care vor lux şi distracţii aleg străinătatea. Numărul turiştilor a scăzut în ultimii doi ani, dar noi punem acest fenomen pe seama recesiunii economice", a mai spus Ioana Bobocia.


• Cele 7 păcate

1. Drumurile distruse
2. Lipsa unei promovări suficiente a Maramureşului
3. Recesiunea economică
4. Dispariţia porţilor maramureşene şi a caselor de lemn
5. Tarifele mari şi nejustificate practicate de unii proprietari de pensiuni
6. Îndepărtarea de bucătăria tradiţională
7. Absenţa unor locuri de distracţii pentru tineri.

Sursa: Maramuresul Online

Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Leave a Reply