Maramu' Online

Mocanita de la Viseu de Sus este cel mai cunoscut tren pe ecartament ingust tractat de o locomotiva cu abur din Romania si totodata singurul tren de acest gen din Europa care inca mai are activitate industriala (forestiera). Mocanita reprezinta unica modalitate de acces pe Valea Vaserului, o zona muntoasa, de o rara frumusete, cu paduri seculare si in mare parte virgina datorita inexistentei asezarilor umane si infrastructurii de transport.

Calea ferata cu ecartament ingust (760 mm) a fost construita incepand cu anii 1932 pentru a eficientiza exploatarea lemnului in padurile din zona Viseu de Sus. Ea s-a intins pe o distanta de 46 km, in directia Faina - Izvorul Boului si pe 24 km in directia Poiana Novat - Izvorul Cailor.

In prezent Mocanita permite turistilor accesul pe Valea Vaserului pana in zona Paltin (21 km). Transportul se face atat cu vagoane deschise cat si inchise, dupa un program regulat pe perioada sezonului cald. Ocazional, cu prilejul sarbatorilor de iarna, se organizeaza excursii cu Mocanita, in 2009/2010 organizandu-se chiar si Revelionul pe Valea Vaserului.

Pentru informatii legate de orarul curselor, pretul biletelor sau pentru mai multe detalii accesati www.cffviseu.ro.

Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Leave a Reply