Maramu' Online


Sfaturi pentru o sanatate fara conservanti.

Retete
pentru mancaruri de post


Exista multe mancaruri de post, de la gustari pana la dulciuri, ele fiind legate si de anotimpul cand este postul, de spatiul geografic in care ne aflam si de posibilitatea procurarii ingredientelor necesare.

Dupa cum am vazut, sunt foarte multe zile de post, in care nu se mananca cu untdelemn. Din aceasta cauza trebuie sa folosim cat mai mult legumele si fructele in stare proaspata, conservate sau uscate

Prezint cateva retete cu mancaruri de post, multe dintre ele le-am folosit si care pot fi imbunatatite prin experienta, talentul si gustul fiecaruia.


SA AVETI POFTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Sarmale de post

Sarmale de post - Ingrediente: 1 cana de orez; 500g de ciuperci; 2 morcovi; 2 cepe; 2 linguri de ulei; 1 lingura delikat; o varza acra, piper, sare, 500g de suc de rosii
Mod de preparare: Ciupercile si ceapa sunt date la mixer, pana se obtine o pasta mai groasa. Morcovul este ras, peste el se adauga uleiul si delikat-ul si este pus spre a fi inabusit. Peste morcov, adaugam orezul si putina apa. Dupa ce orezul este fiert, se amesteca cu ciupercile si ceapa trecute prin mixer. Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalele. Pe fundul cratitei in care vor fi puse sarmalele, punem un strat de varza. Peste sarmale vom aseza un alt strat de varza, sucul de rosii cu doua cani de apa si doua frunze de dafin. Acoperim cratita si o lasam la cuptor 3 ore. Pofta buna!

Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.


Turta dulce

Turta dulce - Ingrediente: 500 g zahar, 500 ml cu apa, 1 plic praf de scortisoara, 2 plicuri praf de copt, faina.
Turta dulce - Mod de preparare: Zaharul se topeste pe foc pana se caramelizeaza. Se adauga o ceasca de apa si se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit. Se praful de copt stins cu putin otet. Tot in sirop se adauga si scortisoara pudra. Se amesteca bine totul. Se adauga faina. Tava in care se coace turta dulce se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge si se tapeteaza cu putina faina. Se toarna compozitia. Turta dulce se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 45 – 50 minute. Turta dulce poate fi glazurata cu ciocolata de post.


Chiftelute de cartofi cu sos de rosii

Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.

Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.


Placinta cu masline

Ingrediente pentru foaie: 3 cani cu faina (cani de 250ml.); 2 cesti de apa calduta (cesti de 150ml.); 1 ceasca de ulei (150ml.);  sare.
Toate ingredientele se amesteca si se framanta o coca pentru cateva minute. Trebuie sa fie un aluat destul de usor de intins.
Ingrediente pentru umplutura: 200-250g. masline negre fara simburi; 50-80 ml. ulei; 2 cepe mari; 1 legatura de marar; sare, piper dupa gust.
Mod de preparare: Ceapa si maslinele sunt taie marunt si sunt puse la calit intr-o tigaie. Cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si putina apa. Se lasa sa fiarba incet, pana ce apa se evapora. Se adauga mararul tocat si se da la racit.
Aluatul obtinut se imparte in doua. Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumatate din umplutura de masline, se ruleaza foaia si se pune intr-o tava intinsa, unsa cu ulei. La fel procedam si cu al doilea rulou. Se ung cu putin ulei si se dau la cuptor (incalzit dinainte). Sunt lasate la un foc iute 15 minute, apoi se reduce focul si mai sunt lasate inca 20 de minute pana se rumenesc rulourile.


Mere din aluat

Ingrediente: 250 gr faina; 2 gr sare; 25 gr zahar; 30 gr margarina vegetala; 5 gr drojdie; 120 gr apa calduta; 12 gr lapte soia.
Umplutura de mere: 1 mar; 2 linguri de zahar; 50 gr stafide; 1 lingura lamaie; scortisoara.
Mod de preparare: Merele sunt taiate si amestecate cu zaharul si lamaia; sunt lasate la cuptorul cu microunde 5 minute. Dupa ce s-au racit, adaugam stafidele si scortisoara.
Impartim aluatul si adaugam din compozitia de mere. Adunam capetele aluatului intins si formam mingiute. Ele sunt puse cu partea adunata in jos. Le lasam timp de 40 minute, pana isi dubleaza volumul.
Le ungem cu ulei, adaugam un stiks in mijloc si decoram cu feliute de migdale. Le lasam la cuptor 15 minute, la 180 grade.


Cartofi cu ciuperci

Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare.
Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost spalate si tocate, sunt calite in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga faina, sare, verdeata, nucsoara si zeama de lamaie.
Dupa ce am ales cartofi de aceeasi marime, ii curatam, ii frecam cu sare si ii punem la cuptor. Dupa ce s-au copt, sunt taiati la un capat, cat sa stea drepti si se scoate miezul. Miezul scos se amesteca cu ciupercile. Cartofii umpluti se aseaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se gratineaza.


Mancare de bame

Ingrediente: 700 g de bame, apa indoita cu otet, 2 ceapa, 3 linguri de ulei, 6 rosii, patrunjel, sare.
Mod de preparare: Dupa ce bamele au fost curatate, sunt spalate in mai multe ape cu otet. Dupa ce am calit ceapa, adaugam in cratita rosiile lipsite de coaja, bamele, o lingurita de otet, verdeata si sare. Cratita se acopera si bamele se fierb la foc incet.


Salata cu naut

Ingrediente: 1 conserva naut (400 gr); 1 borcan de ciuperci (280 gr); ardei gras; 3 graunti usutori pisat, zeama de lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline.

Mod de preparare: Ingredientele mentionate se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper. Peste ele se adauga cele doua linguri de ulei de masline. Se pot adauga si seminte de susan coapte in tigaie fara ulei. Se serveste rece.


Tofu cu legume

Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 3 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.
Mod de preparare: Doveleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua lingura de ulei de masline. Sunt laste cateva minute pentru a se „inrudi” unele cu altele. Dupa ce au devenit „rude”, sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. De dorit ar fi ca tava sa fie acoperita cu o folie de aluminiu. Tava este pusa la cuptor la o temperatura de 190-200 grade Celsius, timp de 35 minute. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.


Praz cu masline


Ingrediente:  3 tulpini groase de praz, 1 cesca ulei, 4 rosii,  2 cepe, 3-4 caþei de usturoi , 1 legatura marar, 100 g masline negre, sare, piper, paprica (dupa gust), 1 lingura zeama de lamaie sau 1 pahar de vin alb
Mod de preparare: Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. Apoi rumenim ceapa in ulei, la foc mic.  Cand devine aurie adaugam rosiile, usturoiul, paprica, piper. Dupa ce taiem in bucati prazul,  il  punem la rumenit adaugand o ceasca de apa. Il lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute.
Intre timp,  scoatem samburii din masline, si le adaugam impreuna cu zeama de lamaie sau paharul de vin, lasandu-le sa fiarba inca 5-10 minute. Cand este gata adaugam sarea potriveste de sare si presaram marar.


Ghiveci calugaresc

Ingrediente: 5-6 cartofi,  3 morcovi,  3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida, 1 varza mica,  300 g  fasole verde,  1 telina mica,   100 ml bulion,  3 cepe,  4 rosii, 1 pahar ulei,
3 legaturi patrunjel verde, sare, piper,
Mod de preparare: Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii morcovii, telina si rosiile. Varza o taiem  fideluta. Pe toate acestea le adaugam peste ceapa.  Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata.  Punem totul in cuptor  timp de o ora. La urma, presaram patrunjelul ramas.


Strudel cu mere

Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahar vanilat; 2 linguri de zahar; 1 lingura de scortisoara macinata; cateva picaturi de esenta de rom; ulei; 5 nuc.
Mod de preparare: Dupa ce merele au fost taiate si razuite, adaugam zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si esenta de rom. Ungem foile de placinta cu ulei si le punem una peste alta pana cand terminam tot pachetul. Peste foi adaugam amestecul de mere si rulam pana la jumatate pe latime. Apoi, din cealalta parte rulam tot pana la jumatate si taiem pe jumatate rulourile. Ele trebuie puse cu "incheietura" dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nuca. Se da cuptor (180°C) timp de minute 30 minute. Dupa ce au fost scoase si s-au "odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahar.




1. Grau integral incoltit cu miere
Graul incoltit nu trebuie sa depaseasca un milimetru, adica trebuie lasat in apa de seara pana dimineata. Se schimba apele la grau o data la cateva ore si se amesteca cu germeni de seminte si miere dupa gust. Se poate adauga mieji de nuca de anul acesta.
2. Salata de legume
Morcov, telina, pastarnac, ceapa, zeama de la o lamaie, zeama de la o portocala, zeama de la o grefa, sfecla, ardei,(eu puneam si castraveti), asezonate cu putina sare si ulei de masline, dupa gust, ardei gras, s.a.m.d. Legumele le tai rondele si apoi cubulete.
3. Propolis, miere si polen
Toamna si-a incheiat parcursul si acum cei care vand pe piata produse apicole sunt multi.
4. Sucuri de legume si fructe
Se fac inclusiv cu grefe, portocale, lamai, legume de toate felurile si fructe, plus o lingura de miere. Cine poate - si nu are diabet - sa il bea in aceeasi zi in care este facut.
Incercati sa evitati conservele din comert de post pentru ca acestea contin E-uri multe si conservanti si de asemenea incercati sa nu mai consumati margarina. Margarina se depune pe interiorul vaselor de sange. Singurul care curata vasele de sange natural este usturoiul.
Dieta aceasta poate fi completata cu cartofi prajiti - de exemplu, dar cartofii trebuie fierti inainte si pus uleiul la incins bine inainte pentru ca sa fie asimilat acest ulei in intregime in cartofi si implicit in organism.
- grau integral prajit
- o lingura de tinctura de propolis cu o ceasca de apa, dimineata
- orez fiert cu legume
- nuci prajite
Va doresc sa fiti sanatosi.Doamne-ajuta!


Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Categories:

Leave a Reply