Maramu' Online




Un câine puţin cam plictisit de coteţul său nu a găsit altă modalitate de a se distra decât hărţuind o găină.
Pasărea se plimba liniştită prin faţa câinelui când patrupedul a început să latre la ea. Apoi, fără să stea mult pe gânduri, câinele a înşfăcat-o de o aripă şi a înghesuit-o rapid şi abil în coteţ.
Văzându-se cu găina în coteţ, căţelul a încercat să profite de situaţie, lansându-se într-o tentativă de viol ca la carte. Însă pasărea nu s-a lăsat pradă pasiunii patrupedului.
S-a luptat şi a reuşit să scape cu penele şi demnitatea intacte.
Poate căţelul va avea mai mult noroc data viitoare cu raţa.



Sursa: Maramuresul Online


















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Foto femei la sfat in Sieu (c) eMM.ro
In deplina lor sinceritate, taranii de pe Valea Izei, din Sieu si Rozavlea, spun adevaruri pe care altii se cam codesc sa le spuna. Ca vorbesc despre viata, despre politica, despre pensii sau despre coruptie, nu se tem sa-si spuna opiniile direct, fara ocolisuri, asa cum simt ei. Multi dintre ei, vaduviti de un trai decent, cu pensii de mizerie, nu par sa mai spere in legi respectate, in normalitate in viata politica si cred cu tarie ca “mai bine o fo pa vremea lui Ceusescu”... 

Taranii din Sieu si Rozavlea sunt satui de politicieni, de coruptie, de “aranjamente”, de legi ce nu sunt respectate. Adunati „la sfat” ca-n “poiana lui Iocan”, ei dau solutii, analizeaza, concluzioneaza... 


Foto oameni Rozavlea (c) eMM.ro
"Tate-s rele-n tara asta, numa' pa rau mere. Nu-s buni nici politicienii, amu' gandesti c-ar mai baga tineretul.. Io zic ca-i de bine, ce, tot batranii? Ca si-n PDSR-eu tat batrani is! Amu... mie mi-i bine, ca-s pensionar, cu sotia, copiii-s dusi prin alte parti, da' la altii ii dezastru", spune Gheorghe Belea, 62 de ani, din Rozavlea, care considera cadirectia in care merge tara e una total gresita, din cauza datoriilor. 
Altii considera ca, in primul rand, nu sunt respectate legile. "Dupa mine coruptia asta ar trebui s-o stopeze. Se fac atatea nelegiuiri si toate-s numa pa baza de aranjamente...Te duci in spital - aranjamente, oriunde meri tot asa. Astea-s problemele cele mai mari din Romania. Coruptia... in rest bine-ar fi cum e. Nu-i normalitate nici in viata politica. Trebe' date niste legi aspre, corecte si respectate.Sunt legi si nu se respecta, ar trebui in primul rand respectate", e de parere Ioan Popan, 59 de ani, tot din Rozavlea. 

Foto Ioan Popan Rozavlea (c) eMM.ro
Pe ulita in Sieu, trei femei se indreapta spre o inmormintare. In opinci, straie populare. Au si ele opinia lor. "Ii buna lumea...in foc s-o ia! Ii mai rau amu. Cum de ce? Noua ne da un pic de ajutor social, ia, de doua luni nu s-o dat deloc," spune Ioana Rosca, 76 de ani.

O completeaza Ileana Vancea, 78 ani: "Si pensii si tat felu'...O zis c-or mai da 500, unde-s banii? Mai bine-o fo' pa vremea lui Ceausescu! Nu, atunci cine n-o muncit n-o mancat.Amu...bataile la copii is oprite, armata-i scoasa, apoi ce bine sa fie? Si sa fac bagabonti copiii, cum cresc?" completeaza Ioana Rosca. Ambele, ba si cu alte doua in fundal, "anonimele", refuza sa vorbeasca politica."D'apoi cine stie politica? Nu umblam noi cu politica...nu stim a scrie nici numele. Noi stim sa merem la biserica si sa vinim, sa mancam ce-avem si salut!"
Concluzia lor vine urgent:"Nu suntem multamite de viata, cu ce sa fim? Ca n-avem bani, pensie, salar. Nu ne trebe' noua atatea, da' macar de mancat. Io n-am nimica, numa gainucale. Asa ca-i bine pantru cine-i bine, pantru o sama de oameni, aia au si bani destui" spun femeile.

Si tot in Sieu, Gheorghe Dunca, 78 de ani, ne spune ce-l doare si ce se va intampla cu agricultura."In orice caz, merge din rau in mai rau pentru pensionari. Nu-s ajutati. De vina is aceia de sus ce fac legile. Io am 41 de ani de servici si am 7 milioane, sotia 5 milioane si-i bolnava de diabet. Cum putem trai? Am crezut ca cu noua conducere a mere mai bine, da-i din rau in mai rau si poate a fi si mai rau.Ce sa faca Guvernul? Sa reduca de la parlamentari, sa n-aiba o suta si ceva de milioane, sa dea si la cel ce are doua milioane. Mie mi s-o retinut din salar in fiecare luna, vreme de 41 de ani.Am platit banii astia..."

"Cu agricultura ii cam cu cantec. Daca generatia asta mergem de-aici si nu vin cei plecati dincolo...a fi bai. Daca nu vin ei, batrinii greu or mai duce-o. Aici la Sieu inainte se facea si malaiu peste tot. Amu', numa 30% daca-i cultivat. S-a termina si cu agricultura, ca nu-i cine...fetele noastre is doamne, nu stiu sa praseasca..."incheie septuagenarul din Sieu.

Uneori, politicienilor ar trebui sa li se spuna asemenea adevaruri in fata, pentru a se trezi din letargia scaunelor pufoase in care s-au asezat, departe de lumea reala, fie ea pe Valea Izei.



Sursa: Maramuresul Online
















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …




Pe lista cu programele si proiectele de investitii in turism care vor primi bani in acest an de la bugetul de stat, aprobata la jumatatea lunii februarie de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, se numara constructia unui complex balnear si de agrement la Snagov, reabilitarea garii regale Sinaia si dezvoltarea infrastructurii de agrement pe Lacul Morii din Bucuresti. Suma totala ce va fi alocata este de 40 de milioane de euro.
(Statiunea Mogoasa)
Alaturi de acestea, pe lista Ministerului Dezvoltarii se afla amenajarea unui strand la Arad, constructia unor complexe balneare in Beius, Bors si Sacuieni si a unui aquaparc la Baile Felix, toate din judetul Bihor, si reabilitarea traseelor turistice in masivele Fagaras, Piatra Craiului, si Bucegi. La Ocna Sibiului va fi amenajat un parc balnear, iar salinele exterioare vor fi amenajate si modernizate si se va investi, de asemenea, in dezvoltarea domeniului schiabil muntii Semenic (Caras-Severin).
(Hotel AS Borsa Maramures)


(Cavnic Roata)
Au mai fost aprobate amenajarea zonelor de schi din judetele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Neamt, Brasov, Prahova si Sibiu. Investitii similare se vor derula si in judetul Hunedoara, dar si in statiunile Mogosa, Borsa si Cavnic din Maramures. Se va investi si in dezvoltarea infrastructurii turistice si amenajarea unui port in Oltenita (Calarasi), in dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunea Sarata-Monteoru (Buzau) si a zonei turistice bratul Borcea. Vor fi construite porturi turistice de agrement in cateva localitati constantene precum si in Galati. Vor fi derulate investitii si in dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunile de pe Litoral Costinesti, Eforie, 23 August, Limanu, Mangalia, Techirghiol si Tuzla. De asemenea, vor fi dezvoltate infrastructurile turistice din Amara (Ialomita), insula Simian si Drobeta-Turnu Severin (Mehedinti).
Proiecte din patru subprograme nationale de investitii in turism. In judetul Covasna se va investi in modernizarea bazei de tratament din localitatea Hatuica, in amenajarea unei cai ferate inguste si in reabilitarea unor bai traditionale. Si in Harghita vor fi modernizate si reabilitate baile traditionale din mai multe localitati. Totodata, in Borsec va fi construit un centru balneoclimateric multifunctional. Se va investi, de asemenea, in ecologizarea statiunii Lacul Rosu si in amenajarea infrastructurii pentru turism. Tot in Harghita, in localitatea Praid, va fi construit un complex balnear, iar in localitatea Remetea se va investi intr-un centru balneoclimateric. In Suceava vor fi executate cateva obiective mari, printre care reabilitarea Cazinoului Bailor din statiunea Vatra Dornei si amenajarea unor zone de schi. In Valcea se vor face mai ales investitii in infrastructura de agrement si turistica a statiunilor existente.
Proiectele se incadreaza in cele patru subprograme nationale de investitii in turism, respectiv "Schi in Romania", "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta", "Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice" si "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor turistice de pe litoralul Marii Negre". Sumele de la bugetul de stat se aloca in completarea surselor proprii ale autoritatilor publice locale. Autoritatile publice locale sunt cele care organizeaza achizitiile publice necesare derularii investitiilor si raspund de utilizarea sumelor primite pentru implementarea respectivelor proiecte.



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …


Conform unui studiu întreprins de doi cercetători români şi unul englez, publicat în “Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences”, din cauza intervenţiilor umane întreprinse ilegal asupra Tăului Ştiol din Munţii Rodnei, acesta şi-a modificat nu doar forma, ci şi dimensiunile şi caracteristicile sedimentare şi ecologice. Reamintim că autorităţile locale din Borşa au construit aici, în septembrie-octombrie 2002, un baraj, deşi lacul se află într-o zonă de rezervaţie naturală.
O acţiune cu efecte dezastruoase asupra lacului
Studiul, întreprins de Marcel Mîndrescu, Ionuţ A. Cristea (Universitatea din Suceava) şi Simon M. Hutchinson (Universitatea din Salford), care se întinde pe 11 de pagini, este realizat comparativ, pornind de la realităţile ante- şi post- momentul octombrie 2002. Unul dintre micile lacuri glaciare din Masivul Rodnei, Tăul Ştiol  este situat într-unul dintre cele mai mari circuri glaciare din Carpaţii româneşti, fiind poziţionat la o altitudine nu foarte ridicată şi în apropierea unor zone de atracţie turistică. Prin urmare, tăul constituia una dintre cele mai vizitate locaţii din acea zonă. În toamna anului 2002, asupra lacului s-au făcut intervenţii ilegale, inclusiv prin construirea unui drum de acces. Construirea, tot atunci, a unui baraj a crescut în mod artificial nivelul apei lacului, prin urmare nu doar conturul original al lacului a fost modificat, ci s-au modificat inclusiv dimensiunea şi caracteristicile sedimentare. Cele mai mari modificări le-au avut volumul şi suprafaţa apei. Prin urmare, lacul, la început de dimensiuni relativ mici şi avînd forma unei lacrimi, a devenit un iaz cu o formă necaracteristică, indusă de către om, şi cu o distribuţie haotică a punctelor de adîncime. De asemenea, în perioada octombrie 2002 - iulie 2006, pe fundul lacului s-a acumulat un strat sedimentar gros de circa 25 mm, aşadar media de depunere a sedimentelor este de 6 mm/an (crescînd de 18 ori faţă de perioada pre-dig). Construcţia barajului a modificat şi a extins reţeaua de drenaj din bazinul lacului, fapt care, cumulat cu eroziunea crescută produsă de nivelul ridicat al apei, conduce la o rată ridicată a depunerii de sedimente pe fundul lacului.
Primăria Borşa dorea să se construiască vile în rezervaţia biosferei
După cum “Graiul Maramureşului” a relatat la vremea respectivă, în Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei, autorităţile din Borşa au intrat, la propriu, cu buldozerele pentru a încerca, spuneau ele, o renaştere a turismului montan. Primăria localităţii (primar, la vremea aceea, era Gavrilă Grec, iar viceprimar, Remus Şteţco) a trasat un drum de munte din Poiana Ştiol pînă la Iezerul Bistriţei Aurii, lac pe care intenţiona să îl amenajeze, pentru a-i mări suprafaţa de trei ori. Planurile măreţe ale Primăriei Borşa prevedeau, de asemenea, amenajarea unui lac de agrement în Căldarea Izvorul Cailor şi vinderea a 33 de parcele a cîte 250 mp în zona Prislop, pentru realizarea unor construcţii. Bineînţeles, întreaga intervenţie umană, un adevărat dezastru pentru zona respectivă, s-a realizat ilegal, în lipsa unui proiect şi a avizelor necesare. Reacţia iubitorilor naturii la acţiunile descrise a fost promptă, dar în final întreaga “afacere” a fost înmormîntată de Justiţia română.

Autor: Anca GOJA



Sursa: Graiul Maramuresului












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …





A fost identificat un suspect în cazul omorului de la Sighetu Marmaţiei

         În urma activităţilor desfăşurate, procurorii şi poliţiştii au identificat pe Stelian B. de 29 de ani din Sighetu Marmaţiei, cunoscut cu antecedente penale, suspect de comiterea omorului din data de 15 februarie 2010. Tânărul a fost liberat din penitenciar în data de 05 ianuarie 2010.
         Poliţiştii sigheteni au fost sesizaţi în după - amiaza zilei de 15 februarie că pe str. Unirii a fost găsită o persoană decedată. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a stabilit identitatea bărbatului  decedat: G. A. de 66 de ani din Sighetu Marmaţiei. În urma efectuării necropsiei s-a stabilit că moartea bărbatului a fost violentă.
         Procurorii şi poliţiştii fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de omor. Suspectul a fost internat la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei în vederea efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice.

Suspecţi de furt identificaţi de poliţişti

         La Moisei
         În urma activităţilor de investigare desfăşurate, poliţiştii au identificat trei suspecţi care sunt cercetaţi pentru comiterea unui furt din locuinţă în luna ianuarie 2010. Ioan M. de 19 ani, Traian I. de 21 de ani şi Marius C. de 22 de ani din Moisei au sustras bunuri în valoare de 9000 de lei din locuinţa unui consătean. Bunurile sustrase le-au transportat cu un autoturism la locuinţa lui Marius C. şi o parte dintre ele le-au vândut. Poliţiştii au recuperat 20% din prejudiciu. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

         La Groşi
         Poliţiştii, în urma cercetărilor efectuate, l-au identificat pe Flore G. de 30 de ani din Coltău. Acesta este cercetat pentru comiterea unui furt din locuinţă cu un prejudiciu în valoare de 2500 lei (bijuterii). Suspectul este cercetat pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.  

         La Sighetu Marmaţiei
         În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au identificat doi suspecţi care sunt cercetaţi pentru comiterea mai multor furturi. La locuinţele celor doi suspecţi, Adalbert P. şi Vasile P. de 20 de ani din Sighetu Marmaţiei, poliţiştii au găsit mai multe obiecte furate. Bunurile sustrase au fost recuperate şi restituite păgubiţilor. Suspecţii sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

         La Baia Mare
         O adolescentă în vârstă de 17 ani a fost surprinsă sâmbătă în timp ce încerca să sustragă îmbrăcăminte dintr-un magazin de pe Bd. Bucureşti. Administratorul magazinului a sesizat imediat poliţia. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a identificat suspecta. În urma extinderii cercetărilor, poliţiştii au stabilit că în cursul aceleiaşi zile, ea a furat bunuri din alte două magazine. Prejudiciul în valoare totală de 354 lei a fost recuperat integral. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

         Poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale, în urma măsurilor întreprinse, au identificat sâmbătă un suspect care este cercetat pentru comiterea unui furt dintr-un magazin. Ioan L. de 57 de ani a sustras articole de îmbrăcăminte dintr-un magazin situat pe str. George Coşbuc din Baia Mare. Prejudiciul a fost recuperat integral iar suspectul este cercetat în libertate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

Transport de bunuri fără documente de provenienţă

         O patrulă intercomunală formată din poliţişti şi jandarmi ce desfăşurau activităţi pe DJ 108D a depistat între localităţile Ariniş şi Bicaz un autoturism în care se aflau 4 tineri. Ei transportau cu maşina sârmă de aluminiu şi cupru, în valoare de 350 lei, şi 7 cartuşe cu ţigări netimbrate de provenienţă Ucraina. Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării iar poliţiştii continuă investigaţiile pentru stabilirea provenienţei acestora.

Furt calificat şi lovire la Baia Mare

         Vineri dimineaţa, în jurul orei 05.00, Bogdan C. din Baia Mare a sesizat poliţia că el şi doi prieteni de-ai lui au fost victimele infracţiunilor de furt calificat şi lovire. Reclamantul a declarat că în timp ce se afla, împreună cu Daniel C. din Bozânta Mare şi băimăreanul Adrian T., la un local situat pe Bd. Unirii din Baia Mare au fost agresaţi de persoane necunoscute. După ce ei au părăsit localul, agresorii le-au sustras hainele de pe spătarul scaunului şi un telefon mobil ce se afla pe masă. Valoarea prejudiciului reclamat este de 800 lei.
         La câteva ore de la primirea sesizării, poliţiştii au reuşit identificarea suspecţilor: Raul N. de 29 de ani, Vasile M. de 26 de ani, Olimpiu P. de 19 ani, Cristian C. de 18 ani, toţi din Baia Mare. Poliţiştii au reuşit să recupereze 90% din valoarea prejudiciului. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi lovire.

Cercetaţi pentru deţinere fără drept de armă neletală

         Poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase l-au identificat vineri dimineaţa pe Marcel B. de 42 de ani din Săbişa de la care au ridicat o armă neletală scurtă, de tir sportiv, cu aer comprimat, deţinută fără drept. Bărbatul nu este autorizat pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii neletale supuse autorizării. Verificările efectuate de poliţişti au stabilit că Marcel B. a cumpărat arma în anul 2004, de la un magazin specializat din municipiul Baia Mare, în scop de agrement, şi nu a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate.

         Tot vineri, poliţiştii l-au identificat pe Ioan R. de 46 de ani din Coruia de la care au ridicat o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat. Bărbatul nu este autorizat pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii neletale şi nu are permis de armă. Poliţiştii au stabilit că suspectul a cumpărat arma în anul 2002 dar nu a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate. Arma a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor şi expertizării.
        
         În ambele cazuri, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinere fără drept de armă neletală supusă autorizării.


         Şi la Şomcuta Mare, sat Buciumi a fost identificat un bărbat care deţinea fără drept o armă neletală de tir sportiv cu aer comprimat. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că Vasile O. de 53 de ani a cumpărat arma în anul 2009 din Spania şi a adus-o clandestin în ţară în luna decembrie 2009 prin Vama Petea, jud. Satu Mare. Arma a fost ridicată de poliţişti în vederea expertizării şi continuării investigaţiilor. Cercetările continuă, sub directa coordonare a procurorului D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureş, sub aspectul comiterii infracţiunilor de contrabandă calificată şi deţinere fără drept de armă neletală supusă autorizării.
        
Deces accidental

         Un bărbat din Moisei a decedat în urma unui accident petrecut în locul numit ,,Valea Boului” de pe raza comunei Moisei. Gheorghe T. de 51 de ani a plecat singur vineri dimineaţa să taie lemne în pădurea pe care o deţine. În timp ce secţiona cu fierăstrăul mecanic un arbore de esenţă răşinoasă, bărbatul a alunecat iar fierăstrăul i-a produs o rană gravă la antebraţul stâng. Fiind singur, bărbatul nu a putut opri hemoragia şi a decedat. Cadavrul a fost depus la morgă în vederea efectuării necropsiei.

A traversat neregulamentar strada şi a fost accidentat grav

         Duminică după masa, pe str. Dragoş Vodă din Sighetu Marmaţiei s-a produs un accident de circulaţie în urma căruia un copil a fost rănit grav. Minorul, în vârstă de 11 ani, din satul Năneşti, s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure. El a fost surprins şi accidentat grav de un autoturism  condus de Mircea M. de 20 de ani din Sighetu Marmaţiei. În urma accidentului copilul rănit a fost transportat la Spitalul Sighetu Marmaţiei şi ulterior transferat la spitalul judeţean. Poliţiştii continuă cercetările şi în funcţie de rezultat vor lua măsuri conform legii.



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Avocatii si judecatorii, desi sunt adevarati experti in legislatie, nu sunt la fel de buni in ceea priveste respectarea codului rutier, clasandu-se in fruntea topului celor mai periculosi conducatori auto, alcatuit in functie de profesia exercitata. Un studiu a relevat faptul ca 44% din totalul avocatilor intervievati au recunoscut ca au suferit sau au provocat acccidente rutiere. 

Pe locul al doilea in acest top s-au situat profesionistii din domeniul financiar, urmati, pe pozitia a treia, de angajatii din administratia guvernamentala. Potrivit acestui studiu, cel mai putin periculosi dintre soferi sunt sportivii, doar 17% dintre acestia raportand accidente rutiere. Cu o pozitie mai sus s-au clasat constructorii de locuinte (24%).

"Profesiile care necesita efectuarea unor sarcini multiple - conversatii telefonice, conducere rapida si respectarea unor termene urgente - conduc la distragerea atentiei si sunt astfel mai predispuse in fata riscului de accident", au explicat cercetatorii. Foto sofer cu telefon inmana 

Topul 10 al celor mai periculosi conducatori auto in functie de profesia exercitata este format, in ordine, din avocati/judecatori, profesionistii din domeniul financiar, angajatii din administratia guvernamentala, barmani/ chelneri, oameni de afaceri, stilisti veterinari, profesionistii din marketing/ publicitate, frizeri/ stilisti, antrenori de sport, infirmieri.



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Precipitatiile cazute pe parcursul zilei de sambata, 20 februarie, si a noptii trecute au contribuit la cresterea nivelului raului Iza, astfel incat la statia hidrometrica Sacel a fost depasita cota de atentie in dimineata de azi, 21 februarie, cu 10 cm. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat ca in conditiile date s-a transmis o avertizare de cod galben primarilor din localitatile riverane raului Iza.

Prefectul de Maramures, Sandu Pocol, a cerut ca hidrologilor sa monitorizeze cursurile de apa, iar eventualele interventii, in caz de inundatii, sa fie coordonate de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta. La orele diminetii, in zona, precipitatiile erau sub forma de lapovita si ninsoare. Cantitatea maxima de apa cazuta a fost de 11.0 l/mp si s-a inregistrat la Iezer.

Evolutia fenomenelor hidrologice in bazinul hidrografic al raului Iza va fi monitorizata in conformitate cu in conformitate cu "Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidtrotehnice si poluari accidentale.



Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …



Se uita Ion peste gard si il vede pe Vasile jucand tenis cu Agassi. Batea
Vasile la Agassi de nu-i venea sa creada.
- Ba Vasile domnu' ala nu-i Agassi?
- Ba da mai Ioane.
- Si tu stii tenis, ma?
- Stiu ma Ioane, mai bine n-as stii. No ia ca iara l-am batut.
-Apoi cum sa face ma, ca nu te-am vazut niciodata. ( Agassi terminat, il
roaga sa mai joace o partida)
-Du-te in fundu' gradinii, acolo-i un broscoi, ala iti indeplineste orice
dorinta, numa vezi de vorbeste mai tare cu el ca-i cam surd.
Se duce Ion la broasca si ii spune ca vrea mult aur. Cand ajunge acasa
constata ca in batatura avea un taur. Se plange la Vasile:
- Surda tare broscuta ta, am vrut mult aur si mi-a dat un taur.
- Si tu crezi ca eu am vrut sa fiu tare-n tenis?





Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …




Suntem pe o plaja dintr-o tara foarte calduroasa (nu in Brazilia, ca acolo nu avem loc de Radu Mazare, si nici in Dubai, ca acolo dam de Mircea Dolha, Mircea Man si altii de-ai nostri). Pe o insula pustie, dar cu conditii de viata normala, sunt doua persoane. Una este in fotografie si cealalta s-a dus sa mai aduca un cocktail. Fiecare dintre noi isi poate imagina care dintre cele doua persoane este el (ea)...



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

În 18 februarie 2010, s-a încheiat Campionatul de Schi al Ministerului Administraţiei şi Internelor, etapa finală. Maramureşul a fost pentru a doua oară gazda acestei competiţii care anul acesta a ajuns la a XXI – a ediţie. 
După două zile de concurs, ieri a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni schiori din minister.

Clasamentul final pe categorii:

SLALOM FEMEI SPECIAL ŞI SLALOM URIAŞ FEMEI

Locul I: HUDA MIHAELA – I.P.J. Hunedoara
Locul II: FALTIŞCA ANA MARIA – Centrul Chinologic Sibiu
Locul III: MOJA ANDREEA – Jandarmi Sinaia


FOND BĂRBAŢI PESTE 35 DE ANI

Locul I: TANKO ELEMER – I.P.J. Harghita
Locul II: GEORGESCU ROMULUS – I.P.J. Braşov
Locul III: STOIAN CRISTIAN – I.J.J. Braşov


FOND BĂRBAŢI SUB 35 DE ANI

Locul I: PETRIŞOR PAUL – I.S.U. Braşov
Locul II: GYORGY MARTON – I.P.J. Harghita
Locul III: BEŞA SIMION – I.P.J. Bistriţa Năsăud


SLALOM SPECIAL BĂRBAŢI PESTE 35 DE ANI

Locul I: BENASICH CĂTĂLIN – Jandarmi Sinaia
Locul II: VINTILĂ FLORIN – Jandarmi Sinaia
Locul III: CHIRICĂ OVIDIU – I.P.J. Maramureş


SLALOM URIAŞ BĂRBAŢI PESTE 35 DE ANI

Locul I: BENASICH CĂTĂLIN – Jandarmi Sinaia
Locul II: CHIRICĂ OVIDIU – I.P.J. Maramureş
Locul III: TIRICĂ FLORIN – I.P.J. Prahova


SLALOM SPECIAL BĂRBAŢI SUB 35 DE ANI

Locul I: FRĂŢILĂ LUCIAN – I.J.J. Braşov
Locul II: BĂNICĂ CRISRIAN – I.J.J. Braşov
Locul III: BELDIMAN ADRIAN – I.P.J. Harghita


SLALOM URIAŞ BĂRBAŢI SUB 35 DE ANI

Locul I: FRĂŢILĂ LUCIAN – I.J.J. Braşov
Locul II: BĂNICĂ CRISRIAN – I.J.J. Braşov
Locul III: BOANTĂ ADRIAN – I.S.U. Harghita


CLASAMENTUL PE ECHIPE

Locul I: Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – echipa I
Locul II: Inspectoratul General al Poliţiei Române – echipa III
Locul III: Inspectoratul General al Poliţiei Române – echipa I

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, comisar şef de poliţie Isac Ioan, a oferit trofee aniversare şi diplome oficialităţilor şi organizatorilor acestui eveniment.
Sportivii clasaţi pe primele trei locuri au fost răsplătiţi pentru performanţele realizate cu diplome, cupe şi sume de bani.






Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Trupul neinsufletit al unui barbat in varsta de 55 de ani, din Salistea de Sus, a fost gasit in seara de 17 februarie 2010 in mijlocul drumului. Politistii nu exclud ipoteza ca acesta sa fi fost victima unui accident rutier.

Agent Dumitrita Rus, purtator de cuvant al IPJ Maramures, a informat ca politistii din orasul Salistea de Sus lucreaza in aceste momente la un caz grav, petrecut pe raza orasului amintit.

“Politistii l-au gasit aseara decedat pe partea stanga a partii carosabile, in directia Sacel – Dragomiresti, pe Ioan V. (55 de ani), din Salistea de Sus. Este posibil ca barbatul sa fi fost victima unui accident rutier. Deocamdata, colegii fac cercetari pentru a stabili exact ce s-a intamplat,” a declarat agent Rus. Corpul neinsufletit al barbatului a fost transportat la spital pentru efectuarea necropsiei si stabilirea exacta a cauzei decesului.
Cine poate da informatii sa sune de urgenta la 112.


UPDATE:1


Din surse neoficiale am aflat ca autorul accidentului
este un domn director a unei scoli din Moisei.
Voi reveni cu amanunte....

Sursa: Maramuresul Online

















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …


Sfaturi pentru o sanatate fara conservanti.

Retete
pentru mancaruri de post


Exista multe mancaruri de post, de la gustari pana la dulciuri, ele fiind legate si de anotimpul cand este postul, de spatiul geografic in care ne aflam si de posibilitatea procurarii ingredientelor necesare.

Dupa cum am vazut, sunt foarte multe zile de post, in care nu se mananca cu untdelemn. Din aceasta cauza trebuie sa folosim cat mai mult legumele si fructele in stare proaspata, conservate sau uscate

Prezint cateva retete cu mancaruri de post, multe dintre ele le-am folosit si care pot fi imbunatatite prin experienta, talentul si gustul fiecaruia.


SA AVETI POFTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Sarmale de post

Sarmale de post - Ingrediente: 1 cana de orez; 500g de ciuperci; 2 morcovi; 2 cepe; 2 linguri de ulei; 1 lingura delikat; o varza acra, piper, sare, 500g de suc de rosii
Mod de preparare: Ciupercile si ceapa sunt date la mixer, pana se obtine o pasta mai groasa. Morcovul este ras, peste el se adauga uleiul si delikat-ul si este pus spre a fi inabusit. Peste morcov, adaugam orezul si putina apa. Dupa ce orezul este fiert, se amesteca cu ciupercile si ceapa trecute prin mixer. Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalele. Pe fundul cratitei in care vor fi puse sarmalele, punem un strat de varza. Peste sarmale vom aseza un alt strat de varza, sucul de rosii cu doua cani de apa si doua frunze de dafin. Acoperim cratita si o lasam la cuptor 3 ore. Pofta buna!

Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.


Turta dulce

Turta dulce - Ingrediente: 500 g zahar, 500 ml cu apa, 1 plic praf de scortisoara, 2 plicuri praf de copt, faina.
Turta dulce - Mod de preparare: Zaharul se topeste pe foc pana se caramelizeaza. Se adauga o ceasca de apa si se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit. Se praful de copt stins cu putin otet. Tot in sirop se adauga si scortisoara pudra. Se amesteca bine totul. Se adauga faina. Tava in care se coace turta dulce se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge si se tapeteaza cu putina faina. Se toarna compozitia. Turta dulce se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 45 – 50 minute. Turta dulce poate fi glazurata cu ciocolata de post.


Chiftelute de cartofi cu sos de rosii

Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.

Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.


Placinta cu masline

Ingrediente pentru foaie: 3 cani cu faina (cani de 250ml.); 2 cesti de apa calduta (cesti de 150ml.); 1 ceasca de ulei (150ml.);  sare.
Toate ingredientele se amesteca si se framanta o coca pentru cateva minute. Trebuie sa fie un aluat destul de usor de intins.
Ingrediente pentru umplutura: 200-250g. masline negre fara simburi; 50-80 ml. ulei; 2 cepe mari; 1 legatura de marar; sare, piper dupa gust.
Mod de preparare: Ceapa si maslinele sunt taie marunt si sunt puse la calit intr-o tigaie. Cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si putina apa. Se lasa sa fiarba incet, pana ce apa se evapora. Se adauga mararul tocat si se da la racit.
Aluatul obtinut se imparte in doua. Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumatate din umplutura de masline, se ruleaza foaia si se pune intr-o tava intinsa, unsa cu ulei. La fel procedam si cu al doilea rulou. Se ung cu putin ulei si se dau la cuptor (incalzit dinainte). Sunt lasate la un foc iute 15 minute, apoi se reduce focul si mai sunt lasate inca 20 de minute pana se rumenesc rulourile.


Mere din aluat

Ingrediente: 250 gr faina; 2 gr sare; 25 gr zahar; 30 gr margarina vegetala; 5 gr drojdie; 120 gr apa calduta; 12 gr lapte soia.
Umplutura de mere: 1 mar; 2 linguri de zahar; 50 gr stafide; 1 lingura lamaie; scortisoara.
Mod de preparare: Merele sunt taiate si amestecate cu zaharul si lamaia; sunt lasate la cuptorul cu microunde 5 minute. Dupa ce s-au racit, adaugam stafidele si scortisoara.
Impartim aluatul si adaugam din compozitia de mere. Adunam capetele aluatului intins si formam mingiute. Ele sunt puse cu partea adunata in jos. Le lasam timp de 40 minute, pana isi dubleaza volumul.
Le ungem cu ulei, adaugam un stiks in mijloc si decoram cu feliute de migdale. Le lasam la cuptor 15 minute, la 180 grade.


Cartofi cu ciuperci

Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare.
Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost spalate si tocate, sunt calite in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga faina, sare, verdeata, nucsoara si zeama de lamaie.
Dupa ce am ales cartofi de aceeasi marime, ii curatam, ii frecam cu sare si ii punem la cuptor. Dupa ce s-au copt, sunt taiati la un capat, cat sa stea drepti si se scoate miezul. Miezul scos se amesteca cu ciupercile. Cartofii umpluti se aseaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se gratineaza.


Mancare de bame

Ingrediente: 700 g de bame, apa indoita cu otet, 2 ceapa, 3 linguri de ulei, 6 rosii, patrunjel, sare.
Mod de preparare: Dupa ce bamele au fost curatate, sunt spalate in mai multe ape cu otet. Dupa ce am calit ceapa, adaugam in cratita rosiile lipsite de coaja, bamele, o lingurita de otet, verdeata si sare. Cratita se acopera si bamele se fierb la foc incet.


Salata cu naut

Ingrediente: 1 conserva naut (400 gr); 1 borcan de ciuperci (280 gr); ardei gras; 3 graunti usutori pisat, zeama de lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline.

Mod de preparare: Ingredientele mentionate se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper. Peste ele se adauga cele doua linguri de ulei de masline. Se pot adauga si seminte de susan coapte in tigaie fara ulei. Se serveste rece.


Tofu cu legume

Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 3 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.
Mod de preparare: Doveleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua lingura de ulei de masline. Sunt laste cateva minute pentru a se „inrudi” unele cu altele. Dupa ce au devenit „rude”, sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. De dorit ar fi ca tava sa fie acoperita cu o folie de aluminiu. Tava este pusa la cuptor la o temperatura de 190-200 grade Celsius, timp de 35 minute. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.


Praz cu masline


Ingrediente:  3 tulpini groase de praz, 1 cesca ulei, 4 rosii,  2 cepe, 3-4 caþei de usturoi , 1 legatura marar, 100 g masline negre, sare, piper, paprica (dupa gust), 1 lingura zeama de lamaie sau 1 pahar de vin alb
Mod de preparare: Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. Apoi rumenim ceapa in ulei, la foc mic.  Cand devine aurie adaugam rosiile, usturoiul, paprica, piper. Dupa ce taiem in bucati prazul,  il  punem la rumenit adaugand o ceasca de apa. Il lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute.
Intre timp,  scoatem samburii din masline, si le adaugam impreuna cu zeama de lamaie sau paharul de vin, lasandu-le sa fiarba inca 5-10 minute. Cand este gata adaugam sarea potriveste de sare si presaram marar.


Ghiveci calugaresc

Ingrediente: 5-6 cartofi,  3 morcovi,  3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida, 1 varza mica,  300 g  fasole verde,  1 telina mica,   100 ml bulion,  3 cepe,  4 rosii, 1 pahar ulei,
3 legaturi patrunjel verde, sare, piper,
Mod de preparare: Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii morcovii, telina si rosiile. Varza o taiem  fideluta. Pe toate acestea le adaugam peste ceapa.  Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata.  Punem totul in cuptor  timp de o ora. La urma, presaram patrunjelul ramas.


Strudel cu mere

Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahar vanilat; 2 linguri de zahar; 1 lingura de scortisoara macinata; cateva picaturi de esenta de rom; ulei; 5 nuc.
Mod de preparare: Dupa ce merele au fost taiate si razuite, adaugam zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si esenta de rom. Ungem foile de placinta cu ulei si le punem una peste alta pana cand terminam tot pachetul. Peste foi adaugam amestecul de mere si rulam pana la jumatate pe latime. Apoi, din cealalta parte rulam tot pana la jumatate si taiem pe jumatate rulourile. Ele trebuie puse cu "incheietura" dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nuca. Se da cuptor (180°C) timp de minute 30 minute. Dupa ce au fost scoase si s-au "odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahar.




1. Grau integral incoltit cu miere
Graul incoltit nu trebuie sa depaseasca un milimetru, adica trebuie lasat in apa de seara pana dimineata. Se schimba apele la grau o data la cateva ore si se amesteca cu germeni de seminte si miere dupa gust. Se poate adauga mieji de nuca de anul acesta.
2. Salata de legume
Morcov, telina, pastarnac, ceapa, zeama de la o lamaie, zeama de la o portocala, zeama de la o grefa, sfecla, ardei,(eu puneam si castraveti), asezonate cu putina sare si ulei de masline, dupa gust, ardei gras, s.a.m.d. Legumele le tai rondele si apoi cubulete.
3. Propolis, miere si polen
Toamna si-a incheiat parcursul si acum cei care vand pe piata produse apicole sunt multi.
4. Sucuri de legume si fructe
Se fac inclusiv cu grefe, portocale, lamai, legume de toate felurile si fructe, plus o lingura de miere. Cine poate - si nu are diabet - sa il bea in aceeasi zi in care este facut.
Incercati sa evitati conservele din comert de post pentru ca acestea contin E-uri multe si conservanti si de asemenea incercati sa nu mai consumati margarina. Margarina se depune pe interiorul vaselor de sange. Singurul care curata vasele de sange natural este usturoiul.
Dieta aceasta poate fi completata cu cartofi prajiti - de exemplu, dar cartofii trebuie fierti inainte si pus uleiul la incins bine inainte pentru ca sa fie asimilat acest ulei in intregime in cartofi si implicit in organism.
- grau integral prajit
- o lingura de tinctura de propolis cu o ceasca de apa, dimineata
- orez fiert cu legume
- nuci prajite
Va doresc sa fiti sanatosi.Doamne-ajuta!


Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …