Maramu' Online

Al treilea politist arestat pentru fapte de coruptie este agentul sef Niculai Bizau - Dupa gratii a fost trimis si cel al carui dosar „ l-a rezolvat ”


Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





CORUPTIE. In a doua jumatate a lunii iunie, doi politisti din Viseu de Sus au fost retinuti pentru fapte de coruptie, in urma unei actiuni intreprinse de reprezentantii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures. Pe numele acestora, Tribunalul Maramures a admis, apoi, cererea de arestare preventiva pentru 29 de zile, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, favorizarea infractorului si abuz in serviciu contra intereselor publice. Mediatizata actiune a nascut reactii si din partea reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP), care au anuntat faptul ca sunt alaturi de colegii lor. Mesaje de sustinere a agentului Petre Chirita, din cadrul Compartimentului de Investigatii Criminale al Politiei Viseu de Sus, precum si a agentului Cristian Horj, din cadrul Politiei Rutiere din localitate, au fost afisate chiar in sediul Inspectoratului.

Cazul Bizau. Nu de aceeasi mediatizare s-a bucurat si arestarea celui de-al treilea politist din cadrul Politiei Viseu. In urma cu cateva zile, agentul sef Niculai Bizau a fost arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, pentru fapte de coruptie similare cu ale celorlalti doi purtatori de uniforma. Daca in cazul lui Chirita si Horj, conducerea IJP a iesit in fata pentru a-i sprijini, acum, despre Bizau nu s-a pomenit nimic. Numele sau nu a aparut pe niciun comunicat de presa al institutiei. Nici macar pe cele emise de Tribunalul Maramures. Totul cu cea mai mare discretie.

Agentul „rezolva tot”. Una dintre explicatii ar fi aceea ca reactia initiala a Politiei nu a fost cea mai potrivita, in contextul in care vorbim de posibili infractori, urmariti penal pentru fapte de coruptie. In al doilea rand, acest Niculai Bizau are o reputatie foarte proasta in localitate. El este cunoscut pentru numeroasele dosare „rezolvate” in favoarea unor infractori recunoscuti in zona pentru desele incalcari de lege. Unul dintre dosarele „solutionate” de Bizau se numara si acela in care una dintre tinerele din localitate a depus o plangere pentru viol. La solicitarile si, ulterior, presiunile politistului, tanara si-a restras plangerea, convinsa fiind ca statura mult mai mica a violatorului ar fi constituit un argument suficient de solid in favoarea faptuitorului. De asemenea, Bizau este cercetat si pentru faptul ca in unele dosare s-a folosit de falsuri. Acestea au fost lesne de descoperit, atata vreme cat datele din antetul unei foi (falsificate de Bizau) nu mai corespund cu cele din partea inferioara a aceleiasi pagini (date pe care a uitat sa le modifice!).

Eminentul agent sef Bizau. Paradoxal este faptul ca in tot acest timp, in care agentul de politie a abuzat in mod evident de calitatea pe care a detinut-o, superiorii sai nu au avut nimic de obiectat. Ba chiar l-au felicitat pe acesta pentru prestatia exemplara. In 29 iunie 2007, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures a avut loc o sedinta festiva in cadrul careia cei mai vrednici politisti din judet pe anul 2006 au fost recompensati cu diplome si distinctii prin decrete prezidentiale. Printre acestia s-a numarat si agentul sef Niculai Bizau de la Politia Viseu de Sus, distins cu Semnul Onorific „In Serviciul Patriei” 15 ani.

Remember. Conform unui comunicat emis de Directia Generala Anticoruptie, faptele agentilor de politie arestati in acest caz au avut loc intr-un interval mai mare de timp. Ca urmare a cercetarilor efectuate de catre lucratorii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, a rezultat faptul ca, in intervalul noiembrie 2008 - aprilie 2009, inculpatul Chirita Petre (44 de ani), agent de politie in cadrul Compartimentului de Investigatii Criminale al Politiei orasului Viseu de Sus, a pretins si primit sume de bani si alte bunuri de la denuntatorul Coman Vasile, in schimbul solutionarii favorabile a unor dosare aflate in instrumentarea sa, privindu-l pe denuntator.

Acesta a continuat sa efectueze acte de cercetare penala in dosare chiar si dupa decembrie 2007, fapt cu atat mai grav cu cat ii fusese retras avizul de lucrator de politie judiciara, insistand si determinand mai multe parti vatamate sa-si retraga plangerile depuse impotriva faptuitorului Coman Vasile, dupa care a propus solutii de netrimitere in judecata fata de acesta. De aceeasi maniera a procedat in intervalul de referinta si inculpatul Horj Cristian (25 de ani), agent la Politia Rutiera din cadrul aceleiasi subunitati de politie, favorizandu-i pe faptuitorii Coman Matei si Coman Vasile, cercetati pentru savarsirea unor infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice. Horja a propus fata de acestia, la finalul cercetarilor, solutii de netrimitere in judecata, dupa ce, in prealabil, a sugerat faptuitorilor, cunoscuti cu antecedente penale, sa gaseasca alte persoane, fara cazier, care sa declare, in unele situatii, ca ar fi ei autorii faptelor in cauza. De asemenea, in ce-l priveste pe Coman Matei, inculpatul l-a ajutat si prin aceea ca nu a luat masurile legale de constatare a infractiunii la regimul circulatiei rutiere cand, in 12 ianuarie, 2009, l-a surprins conducand un autovehicul cu numar de inmatriculare provizoriu expirat.

Astfel, s-a denaturat aflarea adevarului in cauzele respective, scapandu-i de raspundere penala pe adevaratii autori ai faptelor. Aceste aspecte au rezultat in urma perchezitiilor efectuate pe data de 19.06.2009 in acelasi dosar, prilej cu care au fost ridicate pentru cercetari mai multe dosare penale instrumentate de cei doi inculpati, din sediul Politiei orasului Viseu de Sus.

Cinci retineri si o arestare. Pe data de 19.06.2009, ca urmare a perchezitiilor efectuate, au fost retinuti alti cinci invinuiti, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de asociere in scopul comiterii de infractiuni si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, fara a face parte din structurile MAI.

Dintre acestia, doar asupra inculpatului Rafael Adrian Vlasan s-a admis propunerea de arestare preventiva, formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, intrucat la domiciliul acestuia au fost gasite substante, care in urma analizelor de laborator specifice au relevat ca sunt stupefiante, respectiv cocaina. Pentru acest temei a fost sesizat si DIICOT Maramures spre competenta cercetare.


Reactie oficiala. In urma materialului publicat pe InfoMM.ro, in cursul diminetii de miercuri, Tribunalul Maramures a emis un comunicat in care a explicat motivele care au stat la baza arestarii agentului Bizau. Alaturi de acesta, a fost trimis dupa gratii un alt viseuan. Acesta din urma a fost favorizat de Bizau in dosarul penal inregistrat la Politie pe numele sau.

In data de 27 iulie, 2009, magistratii maramureseni au dispus, la propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatilor Bizau Niculai, in varsta de 43 de ani, din Viseu de Sus si Coman Vasile, in varsta de 28 de ani, din Borsa.

In ceea ce priveste acuzatia inculpatului Bizau Niculai, instanta a retinut ca acesta este cercetat pentru comiterea infractiunilor de favorizare a infractorului, incercare de a determina marturia mincinoasa, retinere sau distrugere de inscrisuri, fals material in inscrisuri oficiale. Faptele sale se leaga de celalalt inculpat, Vasile Coman, al carui dosar a fost inregitrat la Politia Viseu. El este cercetat pentru comiterea infractiunilor de violare de domiciliu si lipsirea de libertate in mod ilegal.

In noaptea de 7 aprilie 2007, in jurul orelor 23.45, impreuna cu alte persoane, si atribuindu-si calitatea de politist, Coman a patruns fara drept in locuinta numitului P. T. de unde, prin forta, l-a luat pe numitul M. A., l-a introdus in autoturism si l-a privat de libertate pe o perioada de aproximativ o ora.

Pentru a dispune arestarea preventiva a lui Bizau, instanta a retinut ca, in cauza exista indicii temeinice care sa lui justifice presupunerea rezonabila ca inculpatul, in calitatea sa de organ de cercetare al politiei judiciare din cadrul Politiei orasului Viseu de Sus, a procedat la efectuarea unor modificari in cuprinsul procesului-verbal de consemnare a plangerii formulate de partea vatamata impotriva inculpatului Coman Vasile (cu referire la infractiunea pentru care s-a dispus arestarea lui preventiva) si a altor invinuiti, si a sustras declaratiile unor persoane audiate in cauza, zadarnicind in acest mod desfasurarea urmaririi penale si aflarea adevarului.

De asemenea, instanta retine existenta unor indicii temeinice in sensul ca modificarile operate in cuprinsul procesului-verbal de consemnare a plangerii au fost ulterioare preluarii dosarului in lucru de catre inculpatul Bizau Niculai, avand in vedere neconcordanta dintre incadrarea juridica consemnata personal de acesta, respectiv art.192 alin.2 Cod penal, in fisa de sesizare a infractiunii si continutul modificat al procesului-verbal mentionat.

Din datele existente in cauza a rezultat ca numitul M. A., la cateva zile dupa acest incident, respectiv la data de 10 aprilie 2007 s-a sinucis prin spanzurare, fara insa a se putea stabili pana la acest moment cauzele care l-au determinat sa faca acest gest.

Impotriva acestei incheieri, inculpatii au declarat recurs. In data de 4 august, Curtea de Apel a respins ca nefondate recursurile declarate de cei doi.

Inculpatul Coman mai este cercetat si in alt dosar pentru comiterea unei infractiuni de dare de mita vizand un politist si implicarea in activitati de asociere in vederea comiterii de infractiuni.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Categories:

Leave a Reply