Maramuresul, vatra de cultura si civilizatie care si-a daltuit in lemn istoria, este locul unde traditiile, portul si arta populara se pastreaza ca nicaieri altundeva in Romania. Maramuresul este un imens muzeu in aer liber, iar viata de zi cu zi a satului maramuresan este o adevarata intoarcere in timp.
Bisericile de lemn - bijuterii de arta populara - se intalnesc aproape in fiecare sat. Opt dintre acestea apartin patrimoniului UNESCO, iar unele detin recorduri absolute: cea mai inalta constructie din lemn - biserica manastirii Birsana 62 m, cea mai veche biserica din lemn - biserica de la Ieud 1364.
Poarta maramuresana veritabil "arc de triumf" rustic, era in trecut apanajul familiilor nobile.
Sarbatorile sunt momente in care satul maramuresan "explodeaza" de muzica si voie buna, si ele nu sunt putine de-a lungul anului: Sarbatorile de Iarna, Pastele, Stana maramuresana, la care se adauga nuntile si botezurile. Aici mai iute ca oriunde se-ncinge muzica si jocul. In cateva clipe, toata sala este in picioare, iar perechile incep sa se roteasca, pe ritmul din ce in ce mai rapid, impus de ceterasi, acesti violonisti locali de exceptie, nelipsiti de la orice petrecere.Bun venit in atmosfera unica a satului maramuresan!!!
Daca în lume etnografia face parte din istoria unui popor, în cazul Maramureşului aceasta face parte din cotidian, din viata de zi de zi. Oamenii locului traiesc dupa vechiile rituri si ritmuri ale firescului. In Maramureş folclorul este trăit în sine si nu în beneficiul turistului. Călătorind prin Maramures să nu te miri călătorule dacă vei vedea ciobanul sau ţăranul îmbrăcat în haine tradiţionale iar în poarta casei vei vedea femeile torcând.
Timpul aici pare a se fi oprit in loc!
Poate cea mai in măsură să redea adevărata dimensiune a spiritului maramureşeanului este arta sa populară. Bărbatul este un meşter în arta lemnului, femeia a ştiut întodeauna să-şi împodobeasca casa sau să-şi îmbrace frumos coconii. Când intri în casa lor si vezi ştergarele atârnate pe pereţi ochiul se bucură la frumuseţea acestora. Ceea ce caracterizează, în primul rând, aceste ştergare, este ornamentalitatea limitată, detaşandu-se în pete de culoare rosu, negru sau albastru pe un fond de alb.
Maramuresul Online
Categories:
Argument ca sa iubesti Maramuresul