Tribunalul Maramures a dispus, vineri spre sambata noaptea (17/18 iulie), arestarea preventiva pentru 29 de zile a noua persoane – toate din Maramures - cercetate in dosarul traficului de masini furate din strainatate. Judecatorul a anuntat sentinta in jurul orei 2 noaptea, dupa o sedinta maraton care a avut caracter secret. Doar pronuntarea s-a facut in sedinta publica - fara ca momentul sa poata fi filmat, dar la ora aceea chiar si apartinatorii celor noua, aflati aproape toata ziua in fata Palatului de Justitie Baia Mare, au cedat in fata oboselii. Dupa ce judecatorul a admis propunerea de arestare preventiva facuta de procurorii DIICOT, toti cei noua au introdus recurs. Acestia au fost pusi sub acuzare pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar unii dintre ei au fost invinuiti si pentru complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Procesul acestora a inceput in seara zilei de vineri, 17 iulie, in jurul orei 20.00, iar mandatele de retinere pe numele lor au fost emise cu o zi inainte, in urma descinderii mascatilor in mai multe localitati din Maramures.
Cei pe numele carora s-au emis mandate de arestare preventiva sunt:
Ioan Timis - de 46 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat;
Toader Stetco - de 27 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat;
Dumitru Timis - de 33 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat;
Toader Timis - de 41 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat;
Vasile Tomoioaga - de 30 de ani din Sieu - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat;
Laurian Dumitru Danci - de 30 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave;
Zoltan Pap - de 46 de ani din Dămăcuseni - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave;
Vasile Stetco - de 27 de ani din Borsa - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave;
Vasile Rac - de 51 de ani din Viseu de Sus - aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Procesul acestora a inceput in seara zilei de vineri, 17 iulie, in jurul orei 20.00, iar mandatele de retinere pe numele lor au fost emise cu o zi inainte, in urma descinderii mascatilor in mai multe localitati din Maramures.
Tribunalul Maramures, a informat prin biroul de presa, ca "in activitatea infractionala cu privire la care inculpatii sunt cercetati, acestia ar fi colaborat cu persoane din strainatate ce fac parte din aceeasi retea, care aveau rolul de a sustrage utilajele din spatiul comunitar, in interiorul retelei fiecare membru avand un rol bine stabilit, de sustragere, transportare ori depozitare si comercializare a utilajelor".
Vineri, 17 iulie - Ora 20.00 - Cei noua inculpati in dosarul de trafic de utilaje au fost adusi vineri, 17 iulie, in jurul orei 20.00, in masinile politiei si sub escorta, la Tribunalul Maramures. Echipe de interventie ale IPJ Maramures, mascati, dar si anchetatori - sub comanda lui Dorin Coste - seful seful Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Maramures - au intrat in sala de judecata pentru un proces care s-a asteptat sa fie de durata.
Toti aveau mandate de retinere pe 24 de ore, iar procurorii au cerut instantei arestarea lor preventiva pentru o perioada de 29 de zile. Nici unul dintre inculpati nu a dorit sa faca vreo declaratie presei, iar intrebarile jurnalistilor au ramas fara raspuns. In schimb, doar cativa dintre ei si-au ferit chipurile de camerele video si aparatele foto ale jurnalistilor. Unul dintre avocati a cerut presei sa nu ii mai filmeze si fotografieze, spunand ca nu este un show.
Membri ai familiilor si prieteni ai celor noua au privit dupa gardul Palatului de Justitie Baia Mare cum sunt coborati acestia din dubele Politiei, sub ochii vigilenti ai mascatilor din cadrul IPJ Maramures. Nici macar familiile si prietenii celor pusi sub acuzare nu au vrut sa faca declaratii si in momentul in care au fost intrebati daca au apartinatori in randul celor noua au negat. Unii au spus ca au venit la Palatul de Justitie ca turisti, altii au spus ca s-au oprit in zona sa vada ce se intampla, insa au fost si persoane care au inceput sa ii strige pe nume pe inculpatii care erau coborati din dube, cu catuse la maini si sub paza mascatilor.
Vineri, 17 iulie - Ora 17.00 - Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT au inaintat in jurul orei 17.00 propunerea de arestare preventiva pe numele celor noua persoane cercetate in cazul traficului de utilaje furate din strainatate.
Dosarele, care contin mai multe volume, au fost aduse la Palatul de Justitie in jurul orei 17.30, iar acestea au inceput sa fie consultate de judecatorul de sedinta, fiind preluate apoi de avocatii celor noua. Inainte de acest moment, pe tot parcursul diminetii au avut loc audieri la sediul IPJ Maramures.
UTILAJE FURATE DIRECT DIN SANTIERE - Potrivit DIICOT, gruparea din care faceau parte cei noua era specializata in sustrageri de vehicule rutiere si utilaje de constructii din spatiul comunitar - Italia, Franta, Belgia, Marea Britanie si Olanda.
Investigatiile si activitatile de destructurare a retelei au fost declansate de procurorii DIICOT inca din luna martie 2009, cand autoritatile judiciare din Belgia si Franta au sesizat autoritatile romane, prin intermediul Eurojust, care a facilitat coordonarea activitatilor si schimbul de informatii in legatura cu existenta unei grupari infractionale din tara noastra care sustragea repetat, de pe teritoriul unor state ale Uniunii Europene, utilaje de mare forta (excavatoare, macarale, buldozere) folosite in constructiile de drumuri si imobile si falsificarea documentelor de transport international/intracomunitar.
PROCEDURA DE LUCRU ERA SIMPLA. Dupa furtul utilajelor, acestea erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, cu destinatia Romania, profitandu-se de faptul ca, de la data de 1 ianuarie 2007, momentul integrarii Romaniei in UE, regimul tranzitului de marfuri la frontiera de vest este reglementat de Codul Vamal Integrat (aplicabil spatiului comunitar), potrivit caruia orice transport efectuat intre tarile membre, nu mai este supus controlului vamal.
Procurorii DICOT au aratat ca, potrivit protocolului incheiat intre sefii punctelor de frontiera romani si maghiari, responsabilitatea efectuarii controlului documentelor de transport la intrarea in Romania apartine autoritatilor din Ungaria.
UTILAJELE ERAU REVANDUTE IN TARA. Utilajele astfel introduse in tara erau apoi comercializate la preturi sub valoarea de piata a acestora, unor societati comerciale cu sediul social in judetele Suceava, Hunedoara, Maramures si Constanta.
Cei noua detineau in cadrul grupului roluri bine stabilite in desfasurarea activitatii infractionale, au aratat procurorii, aratand ca unii se ocupau cu furtul utilajelor din strainatate, altii de transportul in Romania iar o alta parte a gruparii se ocupa de depozitare si comercializare. Niciunul dintre membrii grupului nu desfasoara activitati comerciale cu obiect de activitate comercializare utilaje de constructii.
Maramuresul Online
Categories:
Stiri 112