Maramu' Online


Doi medici de urgenţă din Maramureş - soţ şi soţie - au plecat departe de casă, tocmai în Anglia, pentru a realiza un vis: achiziţionarea unei maşini de teren pe care s-o echipeze pentru servicii de ambulanţă extremă.

Lidia (29 de ani) şi Emanuel (35 de ani) Baciu au înfiinţat, în 2008, în premieră pentru România, un serviciu medical de urgenţă pentru accidentele din zone greu accesibile. Fundaţia EMA (Emergency Medical Assistance) numără acum peste 50 de membri - medici şi voluntari antrenaţi pentru descarcerări şi salvamont - din toată România şi are sediul central la Baia Mare.

„Fără fonduri, fundaţia ar fi murit"

Cu toate că aveau în faţă şansa unor cariere promiţătoare în România, cei doi tineri au ales, în urmă cu opt luni, să ia calea străinătăţii, pentru un trai decent şi pentru a-şi vedea visul împlinit: o maşină de teren transformată într-o ambulanţă care să fie folosită în condiţii extreme. „În ţară câştigam împreună în jur de 3.000 de lei pe lună. Aveam rate, încercam să susţinem şi fundaţia. Dacă am fi rămas în ţară, fundaţia ar fi murit", explică medicul Emanuel Baciu. Lidia şi Emanuel Baciu au ajuns, printr-o agenţie de recrutare, să lucreze la un spital din Doncaster, Anglia. Cei doi spun că nu le place ţara adoptivă, însă au reuşit să se adapteze.

În opinia lor, sistemul medical este mult mai bine pus la punct în Anglia. „Totuşi, medicii români sunt mai bine pregătiţi", crede Lidia Baciu. „În România munceam la fel de mult, dar mai puţin organizat, iar acum putem face o comparaţie. În Anglia, standardele sunt mult mai ridicate. Ceea ce-i lipseşte sistemului sanitar de la noi sunt nişte protocoale bine stabilite", completează Emanuel Baciu.

Proiectul SMART, o premieră

Înainte de a părăsi ţara, cei doi medici au depus pentru finanţare din bani europeni un proiect inedit, SMART - Serviciul Mobil de Asistenţă, Recuperare şi Transport, care înseamnă, practic, un serviciu de ambulanţă extremă. Proiectul prevede, printre altele, şi achiziţionarea unei maşini de teren care să fie transformată în ambulanţă, capabilă să ajungă în cel mai greu accesibile zone. „Plecând dincolo, cu salarii în medie de cinci ori mai mari faţă de România, visul este realizabil. Sperăm ca, la anul, maşina să fie la Fundaţia EMA", arată Emanuel Baciu.

Este vorba de un Land Rover Defender 110, care costă în jur de 20.000 de euro. „Echipamentul pentru ca maşina să poată fi transformată în ambulanţă costă însă dublu, deci în total este nevoie de 60.000 de euro pentru realizarea proiectului. Dar suntem optimişti. Cred că la anul prima ambulanţă extremă va fi funcţională", adaugă medicul.

"În România munceam la fel de mult, dar mai puţin organizat. În Anglia, standardele sunt mult mai ridicate.''
Emanuel Baciu medic.


Sursa: Adevarul.ro

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.

Leave a Reply