Maramu' Online

Ianka Roska a împlinit  104 ani

Ianka Roska este una din cele mai longevive persoane din Maramureş. Chiar dacă sănătatea sa este precară, femeia are zile în care mai povesteşte cu rudele sale şi cu cei care vin să o viziteze.

Ianka Roska s-a născut în Moisei, într-o familie săracă şi a mai avut opt fraţi. Cu viaţa grea a dat piept încă de mică: la 10 ani a devenit slujnică la o familie de bogătaşi din localitate. Părinţii ei nu aveau bani să îi întreţină pe toţi, lucrau în pădure, de unde tăiau lemne şi le vindeau evreilor.

Apoi, după al doilea Război Mondial, tifosul a făcut prăpăd în zonă. „Din cauza tifosului, nu mi-am mai putut mişca braţele. Da' m-am învăţat aşe", explică Ianka. Nici acum nu îşi poate ridica suficient mâinile, dar s-a obişnuit cu asta. Singurul lucru care îi dă acum bătăi de cap e tensiunea arterială.

„Sunt zile în care îşi pierde cunoştinţa, dar sunt şi zile bune în care această este perfect normală. De multe ori stăm împreună şi îmi povesteşte amintiri din viaţa ei. În ceea ce priveşte sănătatea ei, are probleme cu tensiunea dar mai are şi mici accidente vasculare. Cu toate acestea a reuşit să trăiască până acum" povesteşte cea mai tânără nepoată a centenarei, Eva, care este asistentă la secţia de Chirurgie a Spitalului din Borşa.

Ianka Roska nu are niciun venit, pentru că a lucrat o viaţă la câmp şi crescând copiii altora, dar e mândră de cufărul ei de amintiri. „Primeşte lunar ajutor social în valoare de 125 de lei. Nu are nimic mai mult. Dar lucrurile cu care se mândreşte le ţine în cufăr de care nu se poate despărţi", mai spune nepoata sa.





Sursa: Adevarul.ro

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …



Intr-o zi un om era la pescuit.
Avea intr-o mana undita, iar in cealalta mana o caramida.
O tipa trece pe langa lac.
- Ce faci cu caramida aia?
- Daca te f**i cu mine iti zic!
- Nu .
A doua zi la fel.
A treia zi la fel.
In a patra zi tipa se hotaraste sa o faca cu respectivul ca sa afle ce face cu caramida.
Dupa ce o fac ei tipa il intreaba:
- Ei, acum zi-mi si mie ce faci cu caramida aia!
- Pai la undita nu am prins nimic, dar la caramida esti a 4-a.


Un om cade de la etajul doi.
Se ridica si da sa plece.
Lumea, mirata intreaba daca a patit ceva:
- Nu ca sunt parasutist.
- Si unde este parasuta?
- Sus o bate barbasu!


Un zgircit suna la 89 89 89.
La celalalt capat al firului se aude
...iubire bine ai venit fac tot ce vrei cum vrei cind vrei !!!
Zgircitul intreaba :
- Chiar faci tot ce vreau ?
- Da iubire tot ce vrei, cind vrei, cum vrei !
- Atunci eu inchid si ma suni tu !


Un tip si-o tipa, in pat, actiune din greu.
Dintr-o data se aude o frana de masina in fata casei, tipul sare din pat, isi ia hainele in brate, tipa ii
deschide geamul, tipul sare. Dupa un timp se aude un ciocanit la usa.
Tipa deschide, in usa era tipul cu hainele in brate.
Tipul:
- "Ma nevasta da' stresati mai suntem".


Putin peste miezul noptii, un betiv se invartea in jurul unui stalp.
Un politist, care isi facea rondul de noapte se apropie de el si il intreaba ce face, la care betivul ii zice ca isi cauta cheia.
Asadar, se pun amandoi pe cautat.
Dupa o vreme, cautand in zadar, politistul il intreaba pe om daca e sigur ca le-a pierdut acolo, iar acesta ii raspunde:
- De fapt le-am pierdut la stalpul celalalt, dar aici e lumina.


- Nu pot sa inteleg de ce am fost adus la pol .. politie ! exclama un betiv, plin de indignare !
- Pentru bautura ! ii raspunde ofiterul de serviciu.
- Pai de ce nu zici asa ? Adu-mi un coniac !


Doi ardeleni intr-un bar.
- Cum sa fac sa ma las de fumat?
- Eu incerc de doua luni.
- Cu pastile ai incercat?
- Da, dar nu pot sa le aprind!


In tren un ardelean si un oltean... si incepe ardeleanu sa manance niste slana cu rosii si cu branza.
Si la oltean i se face foame, si zice in gandu lui:
- "Ma, daca intru in vorba cu asta, poate imi da si mie".
Se hotaraste si deschide vorba.
- Pe mine ma cheama Ionescu.
La care baciu se uita la el si zice:
- Apoi daca te cheama du-te...


Lelea Ana se intalneste pe strada cu lelea Floare.
Lelea Ana era cu vaca de funie
- Unde meri, lele Ana?
- Ia, merg la taur.
- Daaa! Si cu vaca ce faci?


Ion isi cumpara de la Cluj un binoclu.
Gheorghe intreaba: Ce-i ala?
Ion : "E un instrument cu care poti sa vezi pina hat departe si toate lucrurile le vezi ca si cum ar fi linga tine."
Gheorghe: "Ma,nu se poate asa ceva!"
Ion: "-Ba da, ma. Uite, aseara stateam la mine in curte si te vedeam ce te mai jucai cu nevasta-ta, cum o mai alergai, cum o mai iubeai..."
Gheorghe :"-Vezi ca nu-i bun de nimic? Eu aseara nici n-am fost acasa!"









Sursa: Maramuresul Online

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …


Doi medici de urgenţă din Maramureş - soţ şi soţie - au plecat departe de casă, tocmai în Anglia, pentru a realiza un vis: achiziţionarea unei maşini de teren pe care s-o echipeze pentru servicii de ambulanţă extremă.

Lidia (29 de ani) şi Emanuel (35 de ani) Baciu au înfiinţat, în 2008, în premieră pentru România, un serviciu medical de urgenţă pentru accidentele din zone greu accesibile. Fundaţia EMA (Emergency Medical Assistance) numără acum peste 50 de membri - medici şi voluntari antrenaţi pentru descarcerări şi salvamont - din toată România şi are sediul central la Baia Mare.

„Fără fonduri, fundaţia ar fi murit"

Cu toate că aveau în faţă şansa unor cariere promiţătoare în România, cei doi tineri au ales, în urmă cu opt luni, să ia calea străinătăţii, pentru un trai decent şi pentru a-şi vedea visul împlinit: o maşină de teren transformată într-o ambulanţă care să fie folosită în condiţii extreme. „În ţară câştigam împreună în jur de 3.000 de lei pe lună. Aveam rate, încercam să susţinem şi fundaţia. Dacă am fi rămas în ţară, fundaţia ar fi murit", explică medicul Emanuel Baciu. Lidia şi Emanuel Baciu au ajuns, printr-o agenţie de recrutare, să lucreze la un spital din Doncaster, Anglia. Cei doi spun că nu le place ţara adoptivă, însă au reuşit să se adapteze.

În opinia lor, sistemul medical este mult mai bine pus la punct în Anglia. „Totuşi, medicii români sunt mai bine pregătiţi", crede Lidia Baciu. „În România munceam la fel de mult, dar mai puţin organizat, iar acum putem face o comparaţie. În Anglia, standardele sunt mult mai ridicate. Ceea ce-i lipseşte sistemului sanitar de la noi sunt nişte protocoale bine stabilite", completează Emanuel Baciu.

Proiectul SMART, o premieră

Înainte de a părăsi ţara, cei doi medici au depus pentru finanţare din bani europeni un proiect inedit, SMART - Serviciul Mobil de Asistenţă, Recuperare şi Transport, care înseamnă, practic, un serviciu de ambulanţă extremă. Proiectul prevede, printre altele, şi achiziţionarea unei maşini de teren care să fie transformată în ambulanţă, capabilă să ajungă în cel mai greu accesibile zone. „Plecând dincolo, cu salarii în medie de cinci ori mai mari faţă de România, visul este realizabil. Sperăm ca, la anul, maşina să fie la Fundaţia EMA", arată Emanuel Baciu.

Este vorba de un Land Rover Defender 110, care costă în jur de 20.000 de euro. „Echipamentul pentru ca maşina să poată fi transformată în ambulanţă costă însă dublu, deci în total este nevoie de 60.000 de euro pentru realizarea proiectului. Dar suntem optimişti. Cred că la anul prima ambulanţă extremă va fi funcţională", adaugă medicul.

"În România munceam la fel de mult, dar mai puţin organizat. În Anglia, standardele sunt mult mai ridicate.''
Emanuel Baciu medic.


Sursa: Adevarul.ro

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …

 „Culegătorii de folclor” va fi lansat în România pe 30 ianuarie şi va putea fi vizionat în cinematografele din ţară. Pelicula este primul documentar etnografic românesc în format 3D realizat în România.
Acesta face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din România şi va include: „Culegătorii de folclor”, cel care va fi lansat la finalul acestei luni, „Moş Pupăză” şi „Nuntă în Maramureş”. Cele 3 producţii au scopul de a promova Maramureşul şi tradiţiile sale, iar dacă acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale ţării, care merită să fie cunoscute atât de români cât şi de străini.
„Pregătirile pentru filmări au fost destul de vaste, fiind folosite echipamente tehnice unice în România, specializate pe acest tip de filmare. Toate acestea pentru ca spectatorii să descopere şi filme culturale româneşti 3D şi să se îndrăgostească de Maramureş, un ţinut magic care de ani de zile mă surprinde prin frumuseţea sa”, a declarat regizorul Gabriel Boholt.
Trilogia românească este dedicată Maramureşului – fascinantul ţinut din nordul ţării. Până la finalul anului vor fi lansate şi celelalte două filme ce fac parte din acest proiect. Prima proiecţie a fost filmată pe Valea Izei, Sighetul Marmaţiei, şi prezintă viaţa unui cuplu tânăr de muzicieni din Maramureş. Filmul va avea peste 20 de minute şi este realizarea unei echipe de profesionişti ai RomânieiFilm. Aceasta a fost coordonată de Gabriel Boholt, regizorul filmului, şi de Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm.
Filmul a fost realizat în coproducţie, producătorul principal este Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană, care susţine proiectele de cultură româneşti, precum acesta, iar coproducător este România Film, care va şi distribui documentarul.
Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm, a afirmat că „RomâniaFilm trebuie să se implice în permanenţă în astfel de proiecte. Voi continua să susţin şi să promovez filmele româneşti de calitate, care aduc un plus de valoare. Trilogia lui Gabriel Boholt este un exemplu şi consider că trebuie să avem curajul să spunem Da oricând avem în faţă o astfel de propunere”.
Filmul a fost realizat după scenariul jurnalistei Elena Boholt, iar partener oficial al acestei proiecţii cinematografice este Antena 3. „Culegătorii de folclor” este recomandat de Intact Media Grup.


Gabi Boholt este unul dintre cei mai cunoscuţii fotoreporteri ai presei centrale româneşti. Acesta a lucrat de-a lungul timpului la cotidiene precum Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Realitatea Romaneasca şi Averea. Acesta este cunoscut pentru că a fost printre primii fotoreporteri români care a realizat materiale de presă în zone de conflict armat precum Transnistria – Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo sau Kurdistan-Turcia. Pasiunea sa a rămas fotografia şi a continuat să participe la numeroase expoziţii colective de artă fotografică în România, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania şi Spania.
În 2004, el a organizat o expoziţie individuală în Bucureşti, în 2007 a câştigat marele premiu al Salonului International de Umor în Artă de la Bucureşti, iar în 2008 a avut o expoziţie individuală în cadrul Săptămânii Culturale Româneşti din Castellon de la Plana, Spania.
Pasiunea sa pentru Maramureş este cunoscută, el realizând mai multe lucrări fotografice şi cinematografice despre acest ţinut, precum expoziţia „Ignat în Maramureşul istoric” şi scurt metrajul „Pelerinaj în Ţara Oaşului”.
Despre Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană
Aceasta susţine încă din 2010 cele mai frumoase proiecte culturale româneşti. Preşedintele acestei organizaţii non guvernamentale este profesorul universitar doctor Carmen Stoianov, fost decan al Facultăţii de Muzică al Universităţii „Spiru Haret”. Unul dintre cele mai mari proiecte ale acestei Asociaţii a fost Golden Carpathian Ploieşti European Film & Fair, primul târg românesc dedicat industriei cinematografice, organizat în România alături de Primăria Municipiului Ploieşti, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei şi RADEF RomâniaFilm. Reprezentanţi ai industriei filmului din şapte ţări europene au fost prezenţi la cel mai mare eveniment est-european de film realizat în România.
Despre RomâniaFilm
RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor) RomâniaFilm este activ implicată în industria cinematografică românească, fiind reprezentantul tradiţional al României în acest domeniu încă din anii ‘50. În ultimii 20 de ani, şi-a adaptat activitatea la noile condiţii create de piaţă, prin distribuţia şi exploatarea filmelor. RomâniaFilm are o reţea de 29 de săli în 20 de oraşe din România. In perioada 2010 – 2011, RADEF a modernizat 3 sali de cinema (Florin Piersic – Cluj; Premiera – Ploiesti; Europa – Bucuresti), a digitalizat 3 cinematografe (Florin Piersic – Cluj; Premiera – Ploiesti; Patria – Craiova) şi a deschis lanţul de minisăli Caffe Cinema 3 D (Patria – Bucuresti; Premiera – Ploiesti; Orizont – Calarasi; Flacara – Dr. Turnu Severin). Din lanţul de minisăli Caffe Cinema 3 D, în 2012 vor mai face parte Alba Iulia, Bistriţa, Deva, Hunedoara, Timişoara, Arad, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Constanţa.
O dată cu preluarea managementului de către actuala echipă de conducere, RomâniaFilm a reuşit să achite datoriile istorice ale regiei, de peste 115 miliarde lei vechi, a readus filmele de calitate în cinematografele RADEF şi a început „schimbarea la faţă” a vechilor săli de cinema.
Dintre proiectele de viitor ale directorului general Marius Iuraşcu, amintim reabilitarea sălii de cinema Gloria din Bucureşti şi transformarea ei în cea mai modernă şi atractivă sală pentru copii, denumită generic „Cinepici”, sală multifuncţională, care va conţine cinema digital, sală de spectacole, sală de teatru, sală de festivităţi etc.
De asemenea, RADEF pregăteşte digitalizarea, reabilitarea şi modernizarea următoarelor săli de cinema: „Victoria” din Târgu Jiu, care se va numi „Sergiu Nicolaescu”; „Dacia” din Piatra Neamţ, care se va numi „Draga Olteanu Matei”; „Modern” din Piteşti, care se va numi „Sebastian Papaiani”; „Porţile de Fier” din Drobeta Turnu Severin, care se va numi „Geo Saizescu”; „Patria” din Craiova, care se va numi „Amza Pellea” şi „Unirea” din Botoşani.



Sursa: Maramuresul Online

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …

Maria era fata batrana a satului si era foarte mandra de conditia ei. Stiindu-se cu o varsta inaintata, se duce la pietrar si ii spune:
- Cand oi muri, sa-mi faci o cruce de piatra pe care sa scrie:
-Sub aceasta pietrisoara
Doarme-a noastra Marioara.
S-a nascut fecioara,
A trait fecioara,
Si-a murit fecioara.-
Dupa cateva luni, moare Maria. Pietrarul nu mai tinea minte ce ii spusese femeia sa scrie dar cam tinea minte ce voia sa spuna, asa ca a sapat pe cruce:
-E Maria dedesubt; si n-are sigiliul rupt.





Un tip isi baga capul pe usa frizeriei si il intreaba pe frizer cat timp are pina poate sa fie si el tuns, fiind o zi foarte aglomerata, frizerul se uita in jur si raspunde: “cam doua ore” si tipul pleaca instant.
Peste cateva zile acelasi tip intra in frizerie si intreaba cat are pina poate sa fie tuns, fiind o zi si mai aglomerata frizerul se uita in jur si raspunde: “cam trei ore” tipul inchide... usa si pleaca.
Peste cateva zile acelasi intra in frizerie si intreaba cam in cat timp poate fi tuns, frizerul se uita in jur si raspunde: “cam o ora jumatate” tipul se intoarce si iese din frizerie. Frizerul, deja curios, il roaga pe Ion:
- Ioane du-te un pic dupa el ca vine de ceva timp si tot intreaba cat timp are pana sa fie tuns dar nu se intoarce niciodata
Ion pleaca in urma tipului. In jumatate de ora Ion intra in frizerie razand in hohote.
- Ei, si unde se duce tipul asta dupa ce pleaca de aici?
Ion in genunchi de ras, cu lacrimi in ochi, rosu la fata, se uita la frizer si ii raspunde:
- LA TINE ACASA!!!





Bula vine acasa:
– Mama, astazi pentru prima data am sarutat o fata pe buze…
– Da? Si ea ce a spus?
– Habar n-am. Mi-a astupat urechile cu picioarele!





Domn doctor, nevasta-mea nu mai vrea sa se culce cu mine! se plange un barbat insurat.
- Vreau sa vorbesc cu sotia dumitale, ii spune doctorul.
Vine femeia. Doctorul:
- E adevarat ce mi-a spus sotul dumneavoastra? De ce nu mai vreti sa va culcati cu el?
- Domnule doctor, sint foarte obosita. Toata ziua lucrez. Dimineata sar intr-un taxi sa ma duc la serviciu. Cind ajung, taximetristul ma intreaba: "Facem socoteala sau...". Ca sa fac o economie, aleg "sau".
Ajung la serviciu, seful imi zice: "Iar ai intirziat. Ce facem, iti taiem din salariu, sau?...
Bineinteles, aleg "sau". Dupa lucru, obosita, ma urc intr-un taxi si acelasi lucru...
La care doctorul:
- Ei, si acum, ce parere aveti, ii spunem sotului, sau... ?



La inchisoarea de femei:
- Fetelor, am doua vesti: una rea si una buna. Pe care o vreti prima?
- Pe cea buna...
- Miine va dam morcovi...
- Uraaaa! Si aia rea?
- Rasi…




Ciobanu : Domnu mafiot vreau sa devin si eu un mafiot ! Cum pot ? Ce imi trebe ?
Mafiotu : Mai ciobane vila cu 3 etaje si lift ai ?
Ciobanu : N-am !
Mafiotu : Mercedesuri in curte ca mine ai?
Ciobanu : N-am !
Mafiotu : Lant de aur in gat ca mine ai?
Ciobanu : N-am !
Mafiotu : cand ai toate astea hai la mine … ok zice ciobanu
Merge ciobanul acasa isi cheama sluga si ii zice : Mai sluga , Darama 5 etaje !, schimba elicopterele pe mercedesuri ! , si baga cainele in casa ca imi trebe lantu !



Salut, Ioane!
Scuze că îţi trimit mesajul ăsta, dar nu am pe altcineva cu cine să vorbesc. Cred că mă înşeală nevasta. Semnele sunt cele clasice: iese seara târziu, când o întreb cu cine îmi răspunde "nişte colege de la lucru, nu le ştii", când m-am uitat odată pe mobilul ei ca să văd cât e ceasul a început să urle că de ce îi violez intimitatea, seara vine singură pe alee, dar aud de fiecare dată o maşină plecând de la colţ, e mult mai distantă etc. Aşa că într-o seară am decis să o urmăresc când vine. Mi-am pus Logan-ul la colţul opus şi m-am pitit după el. M-am făcut mic-mic, să nu mă vadă în caz că venea cu cineva. Ei, si cum stăteam eu acolo după motor, am observat că îmi picură ulei de undeva. Ce crezi, pot rezolva singur problema sau trebuie să mă duc la un service?!?....




Doua prietene stau de vorba la birou...
- Nu mai stiu ce sa mai fac, am o durere cumplita de gat.
- Ah, nicio problema, iti recomand un remediu sigur. Eu de cate ori ma doare gatul, fac sex oral cu sotul meu si a doua zi nu mai am nimic.
- Serios?
- Da. A doua zi, la birou... prietena cea bolnava apare foarte zambitaoare...
- Ei, cum te mai simti? intreaba colega.
- Extraordinar... ai avut dreptate, remediul recomandat de tine functioneaza perfect... doar ca sotului tau nu-i venea sa creada ca a fost ideea ta...



Ion vine la Istvan,cu furca:
-Te omor,bai!!!
-Stai,mai Ioane!Ce ti-am facut?
-Ba,voi la-ti omorat pe Mihai Viteazul!!!
-Ma Ioane,asta a fost acum 500 de ani!
-Da,mai!Da- eu azi am aflat!!!



Trei femei stateau de vorba pe timpul lui Ceasca despre posibilitatea contraceptiei.
Prima spune:
- Pe mine ma doare in fund! Sotul meu este ginecolog si in caz ca raman imi face el un chiuretaj.
A doua spune:
- Si pe mine ma doare in fund! Sotul meu este farmacist si imi aduce pilule anticonceptionale, deci nu am probleme!
A treia spune:
- Si pe mine ma cam doare in fund! Dar barbata-miu mi-a zis ca o sa ma obisnuiesc.


Sursa: Maramuresul Online












Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …


La Guvern nu este soare,
Bulevardu-i plin de fum...
Totul pare calm acum,
Dar se-aude vuiet mare,
Peste drum.



Peste 500 de persoane s-au adunat şi astăzi în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a-l susţine pe fondatorul SMURD, Raed Arafat, pentru a protesta faţă de Legea Sănătăţii, PD-L, Traian Băsescu şi, în general, faţă de toţi politicienii - „o apă şi-un pământ". Manifestaţiile s-au extins în mai multe oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş sau Deva.
 UPDATE 19.40 O femeie care participa la manifestaţiile din Piaţa Universităţii a leşinat şi a fost extrasă din mulţime. În acest moment îi sunt acordate îngrijiri medicale. De asemenea, o maşină a pătruns în rândul protestatarilor aflaţi la Universitate, avansând în masa compactă a protestatarilor. Pe autoturism era fixată fotografia şefului statului, deasupra căreia stătea scris "Wanted" (n.r. - căutat). Şoferul a fost oprit de Poliţia Rutieră. Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI, a infirmat zvonul potrivit căruia ministrul Traian Igaş a convocat şefii de arme. Potrivit acestuia, situaţia nu este una excepţională, iar numărul jandarmilor nu va fi suplimentat.
UPDATE 19.30 Persoanele care au ajuns, în urmă cu o jumătate de oră, la Cotroceni se întorc în Piaţa Universităţii. Oamenii au stat, timp de 15 minute, la Cotroceni, timp în care unul dintre ei a aruncat o petardă către forţele de ordine. În acest moment, circulaţia a fost reluată dintre Universitate înspre Piaţa Romană, însă protestatarii forţează cordonul creat de jandarmi, încercând să blocheze din nou bulevardul Gheorghe Magheru.
UPDATE 19.00 Primii protestatari din Piaţa Universităţii au ajuns la Cotroceni. Oamenii scandează "Jos Băsescu!" şi "Demisia!". Bulevardul a fost blocat, iar forţele speciale ale Jandarmeriei sunt pregătite să intervină în cazul în care manifestaţiile devin violente. În acest moment, în zonă sunt câteva sute de persoane, însă mulţimea de protestatari se măreşte. Cei care au rămas la Universitate continuă să ocupe bulevardul. Peste 2.000 de persoane se află, în prezent, în stradă.
UPDATE 18.45 „Le recomandăm bucureştenilor să evite centrul Capitalei în această seară şi să apeleze la rute ocolitoare. În acest moment, toate echipejele de poliţie rutieră sunt comasate în zona Universităţii pentru a preîntâmpina alte probleme. Situaţia este una deosebită", a explicat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere pentru România TV. Circulaţia rutieră va fi blocată şi în zona Cotroceni, unde jandarmii fac pregătiri pentru a-i întâmpina pe manifestanţi.
UPDATE 18.30 Sute de persoane care manifestau în Piaţa Universităţii se îndreaptă spre Cotroceni, unde jandarmii au început deja să monteze garduri despărţitoare pentru a-i izola pe protestatari. Persoanele care au rămas la Universitate continuă să blocheze bulevardul. Traficul rutier este blocat dinspre Piaţa Romană spre Universitate.
UPDATE 18.15: Protestatarii aflaţi în Piaţa Universităţii din Capitală au blocat circulaţie pe bulevardul Gheorghe Mageru, după ce s-au îmbrâncit cu jandarmii care asigură ordinea publică. Deşi a început paşnic, manifestaţia a degenerat în violenţe, forţele de ordine fiind dominate de protestatari. Echipajele de Jandarmerie au fost însă suplimentate, venind şi echipaje de la Poliţia Rutieră.
Revoluţionari, studenţi, pensionari, motociclişti, copii care n-au absolvit încă gimnaziul, chiar şi câţiva membri ai organizaţiei „Noua Dreaptă" s-au solidarizat astăzi pentru a cere demisia preşedintelui României Traian Băsescu. Deşi mitingul a început, paşnic, cu mesaje de susţinere a lui Raed Arafat, acţiunea s-a transformat cu rapiditate într-o manifestaţie antiguvernamentală.
„Demisia, demisia" s-a strigat, cu elan revoluţionar şi mult entuziasm, iar protestatarii, mulţumiţi că pot reînvia conştiinţa civică între români, au decretat: „Traian Băsescu trebuie judecat pentru subminarea economiei naţionale, genocid şi trădare" - un verdict ce nu le este străin românilor care-şi amintesc concluziile Tribunalului Militar Excepţional de la Târgovişte din urmă cu 22 de ani.



„Du-te Băsescu după Ceauşescu", „Au murit eroi, nu pentru voi!", „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!" ori „Aţi greşit când ne-aţi umilit", au strigat protestatarii, însă n-a lipsit nici celebrul „Ieşi afară, javră ordinară". Pe pancarte mai ingenioase erau agitate mesaje precum „România, raiul hoţilo, iadul locuitorilor", „Să ne trezim, ca să nu murim", „Jos corsarul" sau chiar texte ample, precum „Jos nenorociţii care ne fură şi noi murim de foame cu o pensie de 500 de lei". „Să se strige ca să se reinventeze Piaţa Universităţii, să fie mereu aici, în fiecare zi să facem un forum până pică ăştia", spunea, nemulţumit, unul dintre manifestanţi.
„Pentru voi, pentru această generaţie, pentru istorie, de asta protestăm! Nu se mai poate, toate păturile sociale sunt afectate. Eu n-am luptat în '89 să pun lacăt la gură noii generaţii! Nu am luptat să mă conducă oameni cu patru clase. Sunt aici oameni cu două facultăţi, care au ieşit în stradă, care nu mai suportă", ne-a explicat Walter Simions, unul dintre manifestanţi.
La protest a fost adusă şi chitara cantautorului Cristi Paţurcă, autorul „cântecelor golanilor" intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990. De asemenea, protestatarii au adus şi caricaturi ale şefului statului sau imagini care-l prezintă în zeghe ori cu cătuşe.
Deşi iniţial au vrut să mute manifestaţia în faţa Palatului Parlamentului, protestatarii au hotărât să rămână în Piaţa Universităţii din Capitală, ameninţând că nu vor încheia protestele până când Traian Băsescu nu va renunţa la fotoliul de la Cotroceni.

Sursa: Adevarul.ro
Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …


„Botezul Domnului" sau Bobotează, cum este cunoscută această sărbătoare, nu este cu nimic mai prejos decât Crăciunul, în Maramureş. Cu această ocazie, femeile pregătesc mese îmbelşugate, cu cele mai bune delicatese şi reamenajează casa pentru ca anul următor să fie unul cu noroc. 
Pregătirea pentru Bobotează începe cu câteva zile înainte, când în satele din Maramureş, gospodinele fac curăţenie şi reamenajează casa. Obicieiul spune că asta aduce cu sine noroc şi prosperitate în noul an. După finalizarea curăţeniei, femeile pregătesc masa de Bobotează, care nu are voie să fie cu nimic mai prejos decât cea de Crăciun „Masa din ziua de Bobotează trebuie să fie la fel de încărcată şi de îmbelşugată ca şi cea de Crăciun. Gospodinele aşază sub faţa de masă o mână de fân şi una de ovăz pe care le dă animalelor după ce preotul sfinţeşte casa", a spus etnologul Janeta Ciocan. 
Se întorc oalele cu gura în jos
Pe parcursul curăţeniei generale, din casă şi din gospodărie, femeile întoarc toate oalele din casă şi din curte cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu se ascundă în ele, iar pentru a feri gospodăria de rele şi necazuri se aşează la tocul uşii şi la ferestre fire de busuioc.
Casele sunt sfinţite aleator
Odată cu Bobotează începe şi sfinţirea caselor în Maramureş. Preotul este invitat să se aşeze pe laviţă, unde femeile au aşezat sub cergă câteva boabe de porumb. „Se spune că dacă părintele se aşază pe boabele de porumb, când este cinstit la masă, fetele vor primi peţitori şi cloşca va face multe ouă. Înainte ca preotul să iasă din casă, femeile îi fură un fir de cânepă din materialul cu care acesta îşi ţine crucea. Apoi fetele îl conduc pentru a vedea dacă ele sunt ultimele cărora preotul le calcă pragul", a explicat Janeta Ciocan.

Animalele prind glas
Se spune că în seara de Bobotează, animalele de pe lângă casă vorbesc între ele. Tradiţia spune că dacă cineva aude animalele vorbind, în scurt timp va muri. „Pentru ca şi în acest an să se bucure de roadele pământului, gospodarii aruncă gunoiul din casă la rădăcina copacilor şi îi ameninţă că dacă nu dau rod bogat în acest an, îi taie şi îi pun pe foc", a încheiat etnologul.






Sursa: Adevarul.ro




Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.
Read More …