Maramu' Online

Avioanele de vanatoare franceze au tras primele rafale catre vehiculele de lupta ale fortelor militare libiene. A inceput instituirea zonei "no-fly". Fortele Aliate aplica rezolutia ONU.


20:00 Avioanele de lupta franceze au distrus patru tancuri libiene, in sud-vestul orasului Benghazi.
19:40 "Aproximativ 20 de aeronave" sunt implicate in total in operatiunea declansata sambata de armata franceza in Libia.
Portavionul Charles de Gaulle va pleca duminica de la Toulon, a anuntat purtatorul de cuvant al Statului Major francez, colonelul Thierry Burckhard.
Portavionul cu propulsie nucleara Charles de Gaulle, singurul de care dispune marina franceza, este la Toulon (sudul Frantei), dupa ce a incheiat o misiune in Oceanul Indian.
Acesta va pleca impreuna cu doua fregate, Dupleix si Aconit, si petrolierul de realimentare La Meuse, a precizat in cursul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Statului Major colonelul Thierry Burckhard. Portavionul va transporta aeronave Rafale si Super Etendard modernizate.
19:00  RAZBOIUL IN LIBIA A INCEPUT
Ministrul apararii de la Paris a declarat ca un avion francez a tras prima rafala in dreptul unui vehicul militar al fortelor pro-Ghaddafi. Radurile au inceput.
DATE IMPORTANTE DESPRE LIBIA
Libia, cu numele oficial Marea Jamahiriye Araba Libiana Populara si Socialista, este o tara din nordul Africii. Are o populatie de 6.420.000 de locuitori si o suprafata de 1.759.540 kilometri patrati. Cu alte cuvinte, Romania ar incapea in Libia de circa 8 ori.
De 40 de ani incoace, Libia este o mare producatoare si exportatoare de petrol. 90% din veniturile tarii au ca sursa aceasta bogatie naturala.
In prezent, Libia a fost declarata ca avand populatia cu cea mai mare speranta de viata din Africa: 74 de ani.
Muammar Ghaddafi este la putere din 1969 (42 de ani) si a introdus un sistem de guvernamant de tip „socialist arab”, a proclamat Libia nu „republica” (Jumhuriya), ca alte state arabe, ci Jamahiriya („statul maselor”) care se pretinde a fi un sistem democratic de exercitare a puterii poporului prin implicare directa in procesul de luare a hotararilor (putere populara).
In realitate este un sistem de dictatura personala.
In revolutia inceputa impotriva regimului, libienii animati de succesul protestelor din Egipt si Tunisia au murit pe capete. Sunt cel putin 1.000 de victime in rapoartele neoficiale.
Din aceasta cauza, Fortele Aliate au hotarat, printr-o rezolutie istorica luata sub egida ONU sa intervina in Libia pentru a proteja populatia civila de un lider care a scapat controlul situatiei si care nu vrea sa renunte de buna-voie la putere.
18:40 Italia ofera "pentru moment" bazele sale militare in vederea instaurarii unei zone de interdictie aeriana in Libia, dar nu exclude o participare mai importanta intr-o faza ulterioara, a declarat sambata la Paris premierul italian, Silvio Berlusconi.
17:05 Este vital ca actiunile sa aiba loc "urgent" pentru a preveni cat mai multe victime civile, a declarat Premierul Marii Britanii, David Cameron.
16:50 Nicolas Sarkozy a declarat:
• In acord cu partenerii nostri, fortele noastre aeriene se vor opune oricarei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi impotriva populatiei din Benghazi. De acum avioanele noastre impiedica atacurile aeriene asupra orasului
• De acum alte avioane, franceze, sunt pregatite sa intervina impotriva blindatelor care ameninta civilii dezarmati.
• Am decis sa punem in aplicare rezolutia onu si sa punem punct violentelor din Libia.
• Franta, UK, USA si multe alte tari au trimis avertismente repetate Colonelului Ghaddafi. 
• Acesta a ignorat total aceste avertismente. 
• Revoltele din Libia au loc pentru ca oamenii vor sa scape de un regim care a durat prea mult. 
• Oamenii acestia au nevoie de ajutorul nostru pentru a reusi sa fie liberi. In Libia, libertatea este in pericol de moarte. Nu cautam sa decidem pentru ei. Lupta lor pentru libertate este a lor. Nu vrem sa obtinem ceva anume ci luptam ca sa consfintim principii democratice vechi de cand lumea. 
• Intervenim in Libia pentru ca poporul libian sa-si poate alege singur destinul.
16:30 Mai multe avioane de vanatoare Rafale ale armatei francezesurvolau sambata "intregul teritoriu libian" in cadrul unor misiuni de recunoastere, a declarat o sursa militara franceza, scrie BBC.
Avioanele Rafale sunt concepute pentru misiuni de bombardare, de recunoastere si de aparare aeriana.


16:00 In jurul orei 16:30, summitul pe dosarul Libia ar trebui sa se incheie. La finalul reuniunii la care participa 18 tari membre ONU, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozi va sustine o conferinta de presa.
15:45 Liderul libian Muammar Ghaddafi a avertizat, sambata, Parisul, Londra si ONU ca vor regreta orice ingerinta in afacerile interne ale Libiei, a anuntat un purtator de cuvant al regimului. 
"Daca veti interveni in tara noastra, veti regreta", a declarat purtatorul de cuvant citandu-l pe liderul libian.
Muammar Ghaddafi le-a adresat un mesaj "urgent" presedintilor american si francez, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, premierului britanic David Cameron si secretarului general al ONU Ban Ki-Moon:
"Tot poporul libian este cu mine si sunt pregatiti sa moara pentru mine, barbatii, femeile si copiii".
15:40 Cel putin 26 de persoane au murit si alte 40 sunt ranite in spitalul Jala din Benghazi, dupa bombardamentele din acest oras situat in estul Libiei, fief al opozitiei, sustine Al-Jazeera, citata de BBC News Online.
Pentru moment nu sunt disponibile alte informatii. Rebelii sustin ca fortele loiale colonelului Muammar Kadhafi au bombardat orasul sambata.
Guvernul libian sustine insa ca respecta armistitiul anuntat vineri, adaugand ca rebelii efectueaza raiduri in sate si orase pentru a determina o interventie occidentala.
15:20 Potrivit postului TF1, surse apropiate summitului de la Paris, unde se discuta dosarul Libiei, au declarat ca "Totul este gata. Tarile participante la Summitul de la Paris ar putea incepe ofensiva contra fortelor loiale lui Ghaddafi la sfarsitul reuniunii de la Palatul Elysee.
Probabil ca reuniunea se va incheia la ora 15 sau 16, a declarat sursa. (17-18, ora Romaniei)
12:50 Potrivit reporterilor BBC, fortele militare pro-Ghaddafi au intrat cu tancurile in Benghazi. Orasul este sub asediu. 
12:48 Ambasadorul Frantei la ONU, Gerard Araud, a declarat ca o interventie militara internationala in Libia ar putea avea loc "in orele" urmatoare summitului prevazut sambata la Paris.
"Vom avea un summit la Paris cu toti participantii importanti la operatiuni si la eforturile diplomatice. Cred, deci, ca va fi un moment bun pentru a trimite un ultim semnal", a declarat ambasadorul.
"Statele Unite, Marea Britanie si Franta au adresat un ultimatum in legatura cu incetarea focului (...) Am fixat conditiile acestuia". a explicat el.
"Deci, cred ca dupa summit, in orele care vor urma, vom lansa interventia militara", a adaugat el.
12:30 Sute de persoane fug din orasul Benghazi, bastionul rebelilor libieni, unde au avut loc bombardamente in cursul diminetii.
Potrivit AFP, persoanele care parasesc orasul formeaza o coada de asteptare in fata benzinariilor si brutariilor pentru a se aproviziona inainte de a pleca spre Tubruk, oras situat la 350 de kilometri spre est, si catre Egipt.
11:15  Agentia de presa oficiala din Libia Jana scrie ca fortele libiene stationate la vest de Benghazi au fost atacate de "gasti de teroristi Al-Qaida'' sambata dimineata
Este citat in acest caz un responsabil din ministerul apararii, care a mai declarat ca fortele libiene sunt acolo ca sa supravegheze incetarea focului. 
"Acesti teroristi au folosit elicoptere si arme ca sa bombardeze fortele libiene. Este un act clar de violare a rezolutiei ONU", spune oficialul. "Ne-au fortat sa ripostam si noi", mai arata sursa.
09:00   Un avion militar a fost doborat deasupra orasului libian Benghazi. Localitatea este cunoscuta ca bastionul rebelilor din estul Libiei. 
Se pare ca ar fi vorba despre un aparat de tipul MIG 23, asemanator celor care se afla si in dotarea Armatei Romane.
Aparatul s-a prabusit, iar totul a fost surprins LIVE de jurnalistii de la Sky News.
Avion prabusit in Benghazi
Avionul de lupta, care survola orasul de cateva minute, a aparut pe cer brusc. Partea dreapta din spate a avionului era in flacari. Acesta a intrat apoi in picaj intr-o zona rezidentiala din sudul Benghazi, unde s-a prabusit provocand o explozie urmata de un nor de fum.
Prabusirea lui a fost intampinata cu tiruri de bucurie la Benghazi. Bombardamente intensive s-au auzit sambata dimineata la sud-vest de Benghazi.
Mig 23, doborat la Benghazi
Explozii s-au auzit toata noapte, fara sa se poate stabili daca este vorba despre bombardamente sau tiruri ale bateriilor antiaeriene, potrivit jurnalistilor AFP.
Vineri, 19 martie
Dupa ce 10 tari ONU au votat pentru interventia in Libia, francezii au fost primii care anuntat ca "in cateva ore" sunt gata de atac. De asemenea, alte tari au spus ca pregatesc avioanele de lupta, iar NATO s-a reunit de urgenta.
Premierul britanic David Cameron a declarat ca prima misiune militara din Libia va fi coordonata de un grup format din Marea Britanie, SUA si Franta, "cu sprijinul arabilor". Interventia militara va fi exclusiv aeriana. Intre timp, Libia a dat impresia ca cedeaza, datorita anuntului facut de ministrul Mousa Koussa, care a spus ca toate actiunile militare vor fi oprite. Cu toate acestea, agentiile internationale de presa au anuntat ca in Libia exista in continuare conflicte armate intre fortele pro si anti Ghaddafi. De asemenea, Premierul britanic David Cameron a declarat pentru BBC TV ca Ghaddafi va fi judecat pentru ceea ce a facut, si nu pentru ce a spus.
 In aceste conditii, pe Moammar Ghaddafi il paste acelasi ghinion ca in 1986, insa ... inmultit cu o mie. Exact in urma cu 25 de ani, Ronald Reagan l-a bombardat pe Gaddafi, cel caruia ii spunea "caine turbat". Acum ONU autorizeaza NATO sa faca ce isi doreste in Libia, cu o conditie. Ca militarii sa nu puna piciorul pe pamant libian. Nici nu este nevoie. Un avion Awacs de supraveghere si bruiere electronica zboara 24 de ore din 24 in zona. Expertii sunt de parere ca avioanele de lupta ale englezilor vor bombarda Libia, plecand de la bazele din Malta si Cipru. Londra trimite deja si nave de razboi in Mediterana.
Distantele sunt mici: 350 - respectiv 1800 de kilometri. Francezii, cei care si-au dorit cel mai tare acest razboi, vor decola de pe teritoriul propriu, dar au si ei un portavion disponibil in Mediterana. Americanii in schimb au zeci de avioane de vanatoare in bazele din Italia. Plus un portavion la sud de Marea Rosie. Tintele se afla in majoritatea lor, in nordul Libiei, unde Gaddafi isi nimiceste opozantii. Asta inseamna ca NATO va rade artileria, tancurile si centrele de control libiene, aflate intre Tripoli, in vest, si Benghazi, aflat la est, unde este fieful rebelilor. Baze aeriene sunt si in sudul Libiei, insa orice aeronava care se va ridica va fi doborita de forta multi-nationala.
Gaddafi nu are cu ce sa faca fata unui asemenea atac, cum nu a facut fata nici Saddam Hussein. Ba mai mult, are si o armata mica si prost pregatita. Insa, daca tot a promis "iadul pe pamant", ar putea ataca, daca apuca, nave civile aflate in Marea Mediterana sau va incendia puturile petroliere. Sunt singurele tinte la indemana, cata vreme, Europa a interzis deja avioanelor sa mai intre in spatiul aerian libian.
Cronologia evenimentelor:
18.15 CNN: Guvernul libian a anuntat ca opreste focul "imediat", insa martori din vestul si estul Libiei spun ca situatia este si mai rea. Localnici din orasul Misrata au povestit ca fortele pro-Ghaddafi au intarit atacurile, iar numarul victimelor este tot mai mare. "Ce incetare a focului?", a spus un medic din Misrata, care a descris situatia ca fiind grava. "Suntem sub bombardament. (...) Sunt morti peste tot". Un membru al opozitiei a spus si el ca "Misrata este in flacari", iar tancuri si vehicule cu artilerie grea au atacat toata ziua si nu s-au oprit nici acum. El crede ca regimul Ghaddafi a anuntat ca "depune armele" doar ca sa castige timp. "Va rog, ajutati-ne".
17.46 The Guardian: Aproximativ 10 explozii au fost auzite la vest de Tripoli, timp de 20 de minute, de la 16.40 la 17.00, ora locala. Nu au existat comentarii sau explicatii oficiale.
17.35 BBC: Cancelarul Angela Merkel a declarat ca tara sa nu va lua parte la actiunile militare, dar a adaugat ca Germania intelege obiectivele rezolutiei ONU. "Abtinerea noastra nu trebuie confundata cu neutralitatea".
16.13 BBC: Corespondentul BBC James Robbins sustine ca anuntul Libiei de incetare a focului este doar o strategie a colonelului Ghaddafi, iar operatiunile militare ale presedintelui nu se vor opri. El mai spune ca premierul David Cameron nu a renuntat la discutia la nivel inalt pe care o va avea sambata la Paris.
16.01 The Guardian: Premierul britanic David Cameron a declarat pentru BBC TV ca Ghaddafi va fi judecat pentru ceea ce a facut, si nu pentru ce a spus.
15.55 BBC: NATO a decis sa urgenteze pregatirea planului pentru o posibila interventie militara in Libia, dar Alianta nu a decis inca daca va interveni in acest conflict - a declarat un purtator de cuvant al organizatiei.
15.53 The Guardian: "Exista dubii ca fortele pro-Ghaddafi se vor tine de cuvant si vor inceta focul. Associated Press si Al Arabiya TV au relatat ca orasul libian Misrata este inca sub ocupatia trupelor presedintelui Ghaddafi. 25 de persoane au murit pana acum."
15.35 AFP: Ungaria si Bulgaria nu vor participa la actiunile militare din Libia, insa sustin rezolutia ONU.
15.30 New York Times: Patru jurnalisti ai acestei publicatii, care fusesera capturati de fortele pro-Ghaddafi, vor fi eliberati, astazi.
15.10 Mediafax: Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat caRomania se va coordona cu statele membre UE si NATO si va lua o decizia politica interna daca este cazul sa participe si sub ce forma.
"Suntem pe receptie si nu vom lipsi din acest exercitiu de coordonare politica a actiunii militare. Discutiile vor avea loc cat de curand, au avut loc deja exercitii de planificare politico-militara in cadrul NATO si reprezentantul Romaniei de acolo a participat, suntem pe receptie si vom proportiona in functie de o decizie politica interna daca e cazul sa participam si sub ce forma", a spus el, citat de Mediafax. Intrebat despre iminenta unei interventii militare in Libia, ministrul s-a aratat rezervat. "Nu va pot spune o data. Avem mandatul ONU, acum va fi implementat, intram intr-o etapa operationala", a declarat Baconschi.
14.59 BBC citeaza Reuters: Franta anunta ca ramane "precauta", chiar si dupa anuntul Libiei de incetare a focului, deoarece situatia de la sol nu s-a schimbat.
14.45 BBC: Guvernul libian a cerut, oficial, comunitatii internationale incetarea ostilitatilor, sustinand ca actiunile sale sunt destinate protectiei civililor, in concordanta cu rezolutia ONU.
14.35 The Guardian: "Libia a decis incetarea tuturor operatiunilor militare" - a anuntat ministrul de externe al Libiei, Mousa Koussa.
13.56 BBC: Ministrul belgian al afacerilor europene, Olivier Chastel, a declarat pentru AFP ca tara sa va contribui cu sase avioane de lupta F16 si o fregata la operatiunea de aplicare a zonei "no-fly" deasupra Libiei.
13.51 The Guardian: Lars Eriksen, fost angajat al ziarului The Guardian, care locuieste acum la Copenhaga, le-a transmis fostilor colegi un e-mail in care le spune ca Danemarca va trimite sapte avioane la bazele din sudul Europei, gata sa intervina in Libia. Sase dintre aceste aparate de zbor sunt de tip F16, iar unul este transportor.
Libia
13.50 Corespondentul BBC Ian Pannell, aflat in estul Libiei, spune ca fortele pro-Ghaddafi se lupta cu rebelii in orasul As-Zuwaytinah, care se afla intre Ajdabiya si Benghazi. "Se poate auzi un sunet constant al bombelor, iar avioanele libiene au fost vazute pe cer".
13.30 AFP, citata de BBC, anunta ca un oficial guvernamental al Belgiei a declarat ca tara sa este gata sa intervina in Libia, "sub umbrela NATO".
13.27 The Guardian: Intre timp, la Tripoli, "strazile sunt neobisnuit de linistite" - scrie Ian Black, jurnalist la The Guardian, care se afla in capitala Libiei.
13.15 BBC: Premierul britanic David Cameron a declarat in Parlament ca, initial, misiunea din Libia va fi organizata de Marea Britanie, Franta, SUA, "cu sprijinul arabilor".
13.00 BBC: Premierul britanic David Cameron a declarat ca Marea Britanie va interveni in Libia cu avioane de lupta de tip RAF Tornado si Typhoon, pentru a pune in aplicare rezolutia ONU. El a mai anuntat ca pregatirile au inceput deja.
Muammar Gaddafi
 11:20 Al-Jazeera: Libia anunta ca si-a inchis spatiul aerian. Decizia vine inainte de instituirea unei zone interzise zborurilor.
10:20 Franta declara ca este gata de interventie in cateva ore.Declaratia vine de la purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin. "Atacurile vor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact "cand, cum, ce tinte, ce forme" vor avea acestea. Aceasta interventie militara "nu este o ocupatie a teritoriului libian", ci "un dispozitiv de natura militara pentru a proteja poporul libian si a-i permite sa mearga pana la capatul dorintei sale de libertate si, deci, la caderea regimului Gaddafi", a continuat el.

Libia
"Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa", a adaugat purtatorul de cuvant alGuvernului francez, Francois Baroin.
"Ceea ce s-a intamplat in aceasta noapte (cu rezolutia ONU) este o etapa importanta in gestionarea acestui razboi din Libia, a masacrarii de catre Ghaddafi a poporului sau si trebuie recunoscut rolul puternic jucat de presedintele Republicii Nicolas Sarkozy si de Franta", a subliniat el.
Mai multe tari, intre care Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar.
Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdictie aeriana si autorizeaza folosirea fortei, relateaza joi presa canadiana.
"Guvernul canadian a luat decizia astazi, tarziu, de a trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a se alatura americanilor, britanicilor si francezilor, dar si celorlalte tari care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul sau.
 Anuntul mobilizarii aparatelor canadiene este "iminent", potrivit televiziunii publice CBC. Intre 120 si 200 de soldati vor insoti avioanele CF-18 - echivalentul canadian al aparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fara indoiala in Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail si CBC. Acestia ar putea ajunge acolo inca de vineri, potrivit CTV.
Norvegia va participa la interventia militara din Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apararii, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. Trimiterea de avioane de lupta F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operatiune umanitara va fi de asemenea infiintata, ceea ce aduce in actualitate trimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.
La randul sau, Danemarca va cere vineri, "cat mai rapid posibil", sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contributii care sa includa avioane de lupta F-16, a anuntat ministrul de Externe, Lene Espersen.
Libia
 Principalele puncte ale rezolutiei ONU pe tema Libiei, conform AFP, citata de Mediafax:
Consiliul de Securitate,
Exprimandu-si grava ingrijorare asupra situatiei care se deterioreaza, escaladarii violentei si numarului de victime civile,
-► Invocand responsabilitatea autoritatilor libiene de a proteja populatia libiana,
-► Considerand atacurile sistematice care au loc in Libia contra populatiei civile ca putand fi asimilate crimelor impotriva umanitatii,
-► Exprimandu-si hotararea de a asigura protectia civililor si zonelor populate de civili si de a trimite rapid si fara obstacole o asistenta umanitara,
-► Invocand condamnarea de catre Liga Araba, Uniunea Africana si secretarul general al Organizatiei Conferintei Islamice a incalcarilor grave ale drepturilor omului si dreptului umanitar international care au fost comise in Libia,
-► Deplangand utilizarea sistematica a mercenarilor de catre autoritatile libiene,
-► Actionand in virtutea capitolului 7 al Cartei Natiunilor Unite (care autorizeaza utilizarea fortei - n.r.),
-► Cere o incetare imediata a focului si oprirea completa a violentelor si tuturor atacurilor contra civililor,
-► Cere ca autoritatile libiene sa se conformeze obligatiilor care le revin, in virtutea dreptului international, inclusiv dreptului umanitar international,
PROTECTIA CIVILILOR
-► Autorizeaza statele membre (...) sa ia toate masurile necesare (...) pentru a proteja civilii si zonele locuite de civili, aflate sub amenintarea unor atacuri (din partea fortelor colonelului Muammar Kadhafi - n. r.), inclusiv Benghazi, excluzand, insa, o forta straina de ocupatie, indiferent de forma (si indiferent, n.r) in ce parte a teritoriului libian,
ZONA DE INTERDICTIE AERIANA
-► Hotaraste sa instituie o interdictie a tuturor zborurilor in spatiul aerian al Libiei, cu scopul de a proteja civilii,
- Hotaraste ca aceasta interdictie (...) nu se aplica zborurilor al caror unic obiectiv este umanitar,
-► Autorizeaza statele membre (...) sa ia toate masurile necesare pentru a impune respectarea interdictiei zborurilor,
Libia
 RESPECTAREA EMBARGOULUI ASUPRA ARMELOR
-► Hotaraste (...), pentru a asigura aplicarea stricta a embargoului asupra armelor (din rezolutia precedenta asupra Libiei, de la 26 februarie, n.r.), sa inspecteze pe teritoriul lor, inclusiv in porturi, pe aeroporturi sau in apele internationale, vapoarele si avioanele care se indreapta spre sau vin din Libia,
-► Deplange utilizarea sistematica a mercenarilor in Libia si cere tuturor statelor membre sa se conformeze strict obligatiilor lor (...) pentru a impiedica furnizarea de mercenari inarmati Libiei,
BLOCAREA AVERILOR
-► Hotaraste ca blocarea averilor (...) se va aplica tuturor fondurilor, averilor financiare si resurselor economice (...) care sunt in proprietatea sau sub controlul direct sau indirect al autoritatilor libiene,
-► Isi afirma hotararea sa se asigure ca fondurile blocate (...) vor fi accesibile, imediat ce este posibil, in beneficiul poporului libian,
COMISIA DE EXPERTI
Cere secretarului general (al ONU, Ban Ki-Moon, n.r.) sa creeze, pentru o perioada initiala de un an (...), un grup de pana la opt experti (Comisie de Experti, n.r.) (...) care vor avea ca sarcina: sa colecteze, sa examineze si sa analizeze informatii de la state, entitati ONU si organizatii regionale si alte parti interesate privind aplicarea masurilor hotarate de rezolutie, in special (privind) incidentele de nerespectare,
-► sa furnizeze Consiliului un raport interimar asupra activitatii sale nu mai tarziu de 90 de zile de la numirea (membrilor, n.r.) Comisiei si un raport final Consiliului, dar nu mai tarziu de 30 de zile inainte de incetarea mandatului sau, care sa contina descoperirile si recomandarile sale,
-► isi reafirma interesul de a supraveghea in mod constant actiunile autoritatilor libiene si isi subliniaza dispozitia de a revizui, in orice moment, masurile impuse de aceasta Rezolutie si de Rezolutia numarul 1970 (adoptata anterior, n.r.), inclusiv consolidand, suspendand sau punand capat masurilor, daca este cazul, in functie de respectarea de catre autoritatile libiene a acestei Rezolutii si a Rezolutiei 1970.
Consiliul ONU
 Ghaddafi: Voi dezlantui infernul daca Occidentul bombardeaza Libia
"Occidentul nu va avea pace". Amenintarea lui Ghaddafi vine dupa decizia Consiliului de Securitate al ONU de a autoriza o no-fly zone. Asta ar putea insemna ca marile puteri vor putea elimina orice avion libian sau strain care traverseaza acest spatiu.
Dictatorul libian a asigurat ca viata lumii va deveni "un iad", in cazul in care tara sa este atacata de catre puteri straine. Intr-un interviu pentru televiziunea de stat portugheza, Ghaddafi a declarat ca daca lumea decide sa actioneze in acest fel, el va raspunde cu aceeasi moneda, a spus liderul libian in interviul care a durat trei minute.
Ghaddafi a acuzat tarile Uniunii Europene ca sunt "tradatori" influentati de propaganda. Consiliul de Securitate al ONU nu are mandat sa se amestece in Libia, a spus colonelul pe un ton calm. "Noi nu vom urma ordinul sau decizia Consiliului de Securitate. Acesta nu este un razboi intre doua tari", a adaugat el, citat de El Mundo.
Conform Cartei ONU, a spus Gadhafi, Consiliul de Securitate nu poate interveni in treburile interne ale unei tari. Un atac asupra Libiei ar echivala cu "un asalt nejustificat," care ar putea avea "consecinte grave si foarte grave." "Nu vom astepta sa ne atace", spune Ghaddafi. Mai mult decat atat, numarul doi libian, ministrul de externe Khaled Keem, a multumit tarilor care s-au abtinut de la votul din Consiliu si le-a trecut in revista: China, Rusia, India, Brazilia si Germania.
“No-fly zone” reprezinta o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sunt totusi mai complicate. Ele presupun o interventie militara atat pe teritoriul tarii in care se aplica, cat si din vecinatatea ei – adica prin bazele militare de langa acel teritoriu. Ca exemplu, pana acum au existat in istoria recenta doua mari zone de interdictie a zborurilor: Irak si Bosnia.
Uniunea Europeana participa la aplicarea rezolutiei ONU
"Salutam Rezolutia 1.973 aprobata de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UE, Herman Van Rompuy, si seful diplomatiei europene, Catherine Ashton.
"Uniunea Europeana este pregatita sa aplice aceasta rezolutie, in cadrul mandatului si competentelor sale", adauga comunicatul citat, precizand ca subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a unei reuniuni a ministrilor de Externe europeni programata pentru luni la Bruxelles, dar si a summitului UE de saptamana viitoare.
Barack Obama l-a sunat pe Nicolas Sarkozy si David Cameron ca sa-si coordoneze strategia, a anuntat Casa Alba.
Ghaddafi ameninta ca va ataca vapoarele si vasele de pasageri din Mediterana
Un purtator de cuvant al Ministerului libian al Apararii, citat de agentia oficiala Jana, a anuntat ieri ca orice operatiune militara straina va "expune tot traficul aerian si maritim din Mediterana la pericol". "Orice element mobil civil sau militar va fi tinta contraofensivei libiene", a adaugat el.





Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Categories:

Leave a Reply