Vezi VIDEO..Nu degeaba se spune ca ambalajul e mama comertului. Sotii Demian din satul Sarbi au gasit o varianta originala de a vinde traditionala horinca maramureseana pe care o produc in gospodarie. Barbatul construieste in interiorul sticlelor cu tuica scari sau fusuri din lemn. Pe langa nota de inedit pe care o capata produsul, obiectele in miniatura dau culoare nobila tuicii.
Gheorge si Ileana Demian sunt cunoscuti in Sarbi pentru palinca lor. Si nu pentru ca ar fi mai buna ca a altora sau pentru ca ar folosi cine stie ce tehnologie secreta pentru a o produce. Ei au ajuns faimosi mai ales printre turistii care viziteaza zona pentru modul de prezentare a pretioasei marfi. In interiorul sticlelor de horinca sunt introduse scarite din lemn, fusuri sau chiar casute in miniatura. Cei care vad recipientele raman muti de uimire. Sticle cu pere sau alte fructe in interior au mai vazut, dar cu obiecte de artizanat mai rar.
Gheorghe Demian spune ca s-a apucat de acest mestesug ca sa-si umple timpul in serile lungi de iarna, cand lucrul pe langa casa nu e posibil. I-a luat ceva timp pana a invatat, dar acum e specialist.
"Am vazut undeva ideea asta si am pus-o in practica. Mi-am facut scule, la inceput am mai spart cate-o sticla, apoi am invatat'', marturiseste el.
Munca e migaloasa. Obiectele se construiesc, se demonteaza, iar apoi se reasambleaza in interiorul recipientului. Si inca ceva. Nu se poate folosi orice fel de lemn, pentru ca asta ar compromite gustul licoarii bahice.
''Cam de patru-cinci ore am nevoie ca sa fac o lucrare de asta. Adica, la inceput, fac scara afara, o desfac si o montez in sticla, cu pensete. Si nu e voie sa fie orice lemn, ca se schimba gustul horincii. Trebe sa fie lemn de cires, de prun, nu merge orice, ca sa face amara," explica Gheorghe Demian.
Sotia sa e insa cea care se ocupa de ''afacere''. Zice ca banii ies greu si ca daca ar trebui sa traiasca din vanzarea ''artefactelor'' lui Gheorghe, ar fi muritori de foame. Dar, spune ea, viata taranului e in general grea.
''Vand o sticla de tuica cu 700.000 lei vechi, cea de un litru, cea de doi litri cu un milion. Nu poti trai din ase ceva. Abia de vand o sticla pe luna. La noi, la tarani, ii tare greu de scos un ban", se plange Ileana.
Cei care vor sa achizitioneze o ''scara spre paradis'', trebuie sa stie ca palinca de culoare galbena are in ea obiect din lemn de dud, iar cea galben-rosiatica, din cires.
Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul Online