Maramu' Online




Soţii Florentina şi Petre Giurgi şi-au unit destinele în urmă cu 29 de ani


... recunosc că în viaţă, nu numai muzica i-a legat, ci şi dragostea. Ei spun că pentru a fi vestiţi, au muncit pe brânci şi că nu ştiu de când n-au mai petrecut alături de cei dragi sărbătorile de Crăciun şi de Revelion.
„Ne-au unit cântecul şi sufletul pentru a întemeia o familie, din care s-a născut un băiat şi o fată care, la rândul lor, ne-au dăruit nepoţi, tot o fată şi un băiat, Petre şi Florentina“, a mărturisit Florentina Giurgi (49 de ani).
„A fost dat de la Dumnezeu“
Povestea de dragoste între cei doi s-a înfiripat încă de pe băncile şcolii. Florentina şi Petre s-au îndrăgostit încă din clasa a VI-a, iar de atunci au rămas de nedespărţit. „Am avut noroc în viaţă, deoarece nu numai muzica ne-a legat, ci şi dragostea. Ne-am potrivit de la început din toate punctele de vedere. A fost dat de la Dumnezeu să fim unul pentru celălălt“, a spus Florentina.
Soţii Giurgi au uitat de câte ori au stat acasă de sărbători. „Am fost de multe ori pe scenă de sărbători şi în seara de Crăciun, iar Revelionul a trecut foarte mult timp de când nu l-am petrecut cu cei dragi“, a declarat interpreta. Cât despre concedii, cei doi spun că pentru ei nu există. „Noi nu avem concedii, în schimb în fiecare an am avut concerte în străinătate. Toate aceste ieşiri au însemnat pentru noi şi concedii pe lângă muncă“, a precizat Petre Giurgi (49 de ani).
Banii au venit odată cu succesul
Şoţii Florentina şi Petre Giurgi spun că succesul le-a adus bani. Dar spun că pentru ei, cea mai mare bogaţie e publicul pe care l-a câştigat în toţi aceşti ani de cântec. „Sunt mulţi anii de cântec şi suntem mândri de ce am realizat în tot acest timp. Am avut foarte multe zile speciale, cea mai frumoasă zi a fost ziua când am devenit bunici la 40 de ani. O altă zi specială a fost la Chicago, unde am sărbătorit 25 de ani de căsătorie. Sunt multe evenimente în viaţa noastră care ne-au făcut plăcere. La urma urmei, fiecare reuşită e un eveniment plăcut“, au conschis soţii Giurgi.
Sursa: Maramuresul Online
Read More …

Situata aproape de hotarul cu judetul Suceava, iar la Nord, acolo unde se agata harta-n cui, avandu-i ca vecini pe concetatenii adoptivi ai lui Mircea Luceascu, localitatea Moisei, comuna "erou" dupa evenimentele tragige petrecute aici in octombrie '44, localitatea Moisei, spuneam, este cea mai mare asezare din aceasta categorie administrativa din judetul Maramures.
Comuna se intinde pe circa 22 de kilometri pe DN 18, intre cele doua orasele (muncitoresti) vecine, respectiv Viseu de Sus si mai cunoscuta localitate Borsa, ultima castigandu-si renumele datorita complexului turistic de aici, in zona figurand pe harta sporturilor de iarna si cea mai inalta trambulina naturala. In mod firesc, aceasta pozitionare poate constitui un real avantaj (mai ales ca in ultimii ani Viseul a crescut turistic vertiginos datorita acelui proiect "Mocanita", de pe Valea Vaserului, unic in Romania), doar ca o mai profunda "pedalare" pe proiecte turistice in masura se aduca in prim plan traditia locala, pe cale de disparitie, pe care o cauta si nemtii si japonezii, doar astfel de actiuni armonizate cu zestrea actuala din vistieria


turistica a Moiseiului si cu ceea ce se mai planuieste a se face aici, numai asa exista sanse maxime ca aceasta asezare sa prospere de pe urma turismului, altfel cea mai mare bogatie din zona care, din pacate, inca nu este exploatata la maxim. Iar daca este sa vorbim despre consecventa si responsabilitate, in raport cu comorile de aici, impresia mea este ca moiseienii inca nu s-au desteptat din socul tranzitiilor de tot felul, inca nu-s constienti ca, acolo, fiecare fir de iarba poarta cu el istorie si frumusetea locului, minuni pentru care, pe alte meridiane, oamenii ar da oricat sa le aiba acasa, noua, moiseienilor, neramanandu-ne de facut altceva decat sa le conservam cu sfintenie si, mai ales, sa le promovam consecvent, acolo unde se cauta si, mai ales, cu cap !
No, haidati pa la noi amuietuca, nu mai stati pa ganduri...

Sursa: Maramuresul Online
Read More …

 ... locul unde traditia se imbina perfect cu puritatea naturii.
Veti fi incantati de ospitalitatea locuitorilor, arhitectura, interioarele amenajate cu bun-gust si decorate cu tesaturi traditionale, portul popular si sarbatori, toate va vor face sa reveniti .

Sursa: Maramuresul Online
Read More …

Nick Maes, jurnalist si scriitor de turism, a publicat in Daily Mail un articol despre vizita sa in Breb, Maramures. Tara noastra e descrisa ca "romantica Romanie".

"Doi cai maronii tragandu-ma intr-o caruta mare, pareau in stare sa treaca peste absolut orice obstacol. Bine ati venit in mijlocul de transport maramuresean!", spune Maes in prima parte a articolului.
Aici, designerul de interoiare Nicky Haslam a cumparat o ferma, iar printul Charles ridica locul in slavi de ani de zile. "Si stiu de ce: viata la tara este dragut de comica, iar modul de viata taranesc este seducator", a scris britanicul in articolul Daily Mail.
Scriitorul e incantat de pajistile pline de flori salbatice, care se intind pana la dealurile impadurite.
"Am simtit ca ma intorc in timp cu 100 de ani cand am vazut patru ciobani aplecati sub un umbrar din nuiele de alun, mulgand oile", mai scrie Maes. Cainii ciobanesti erau si ei prezenti: "Poate ca aratau dragut, dar nu erau de mangaiat".

Ciobanii au terminat repede de muls, iar apoi l-au invitat pe turist sa ia pranzul: sarmale, gogosi si bautura locala, "coniac de mere" - sau, pe romaneste, tuica. "Imi ofereau aceasta bautura letala oricand, din nou si din nou. La mic dejun? De ce nu? La pranz. La somnul de dupa-amiaza. Apoi, evident ca simteam nevoia sa beau cate o cana", se amuza scriitorul britanic.
Si despre locul in care a stat - un sat care are fierari proprii, potcovari si un tesator - are cate ceva de spus. Tesatorul i-a decoarat camera in care s-a cazat in culorile traditionale, cu "draperii" viu colorate pe pereti - "m-a facut sa ma simt ca intr-o rulota tiganeasca."

In articolul sau, Maes aminteste si de vizita la Cimitirul Sapanta, la Ocna Sugatag, la Sighetu Marmatiei si la Budesti.

Dar cel mai mult l-a impresionat o dupa-amiaza pe care a petrecut-o cu o femeie, pe nume Lenuta, care i-a pregatit o cina traditionala: "A copt paine afara, intr-un cuptor. In mod ciudat, nu mai existase niciodata un astfel de moment, in care sa simt ca nu imi mai trebuie nimic", a marturisit jurnalistul britanic.


Sursa: Maramuresul Online
Read More …

Manastirea Moisei - Maramures, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este unul dintre locurile binecuvantate de Dumnezeu unde, la 15 august, se aduna credinciosii veniti cu miile din tot judetul, precum si din judetele invecinate. Pentru moiseieni, mai ales pentru cei plecati din localitate, aceasta mare sarbatoare este si un prilej de a reveni acasa, pentru a se intalni cu cei dragi, Sfanta Maria Mare, cum este denumita in partile locului, fiind, astfel, o sarbatoare de suflet a credinciosilor din zona. (Danci Vasile)
Sursa: Maramuresul Online

Sfanta Maria Mare - Manastirea Moisei pe video.crestinortodox.ro


Read More …

Un Sfinx al Maramureşului, la o scară redusă, a fost descoperit în Munţii Gutâiului.
Stânca are înfăţişarea unui cap de dac, fiind compusă din roci de andezit dur.
Preşedintele Asociaţiei Ecologiste Millenium din Baia Mare, Ilie Tudorel a declarat că sfinxul se află în Cheile Tătarului, foarte aproape de barajul Runcu-Firiza. Cheile Tătarului sunt incluse în rândul monumentelor naturii şi fac parte din patrimoniul Direcţiei Silvice Baia Mare.

Sursa: Maramuresul Online



 
Read More …

Maramureşul, zona din nordul ţării, este deja celebru printre turiştii ce preferă vacanţele active, în care se pot relaxa şi vizita în acelaşi timp locuri deosebite, cu peisaje minunate şi tradiţii străvechi. Exact asta îi atrage pe vizitatori în aceste locuri pline de farmec, înconjurate de munţi, tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie, de la costume populare, obiceiuri, cântece şi dansuri, până la sculpturile din lemn, rafinat lucrate, ce pot fi văzute în curtea oricărui localnic. Pentru turiştii care vor să viziteze Maramureşul, un punct de plecare poate fi localitatea Borşa, cunoscută mai ales de către schiori. De asemenea, din Borşa se pot organiza excursii montane, la Muzeul Satului şi Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţieila Cimitirul Vesel din Săpânţa ori la mănăstirile di Bârsana sau Ieud. “Cimitirul vesel” de la Săpânţa este unic în lume, prin crucile care există aici, sculptate în lemn, în stil tradiţional. Pe lângă culorile vesele în care sunt pictate, acestea sunt inscripţionate cu versuri ce rezumă cu umor viaţa decedatului. La Ieud, se poate vizita biserica din lemn, ridicată în 1364, cea mai veche biserică de lemn din Maramureş. Construită pe ruinele unui castel, ea deţine şi cele mai vechi documente scrise în limba română. Şi, dacă tot ajungeţi în zonă, nu trebuie să rataţi Mocăniţa de pe Valea Vaserului, construită între anii 1930 – 1933, care are o lungime de 56 kilometri şi face legătura între Vişeu de Sus şi Izvorul Comanului. Şi în zona Maramureşului, cea mai inspirată alegere în ceea ce priveşte cazarea rămân tot pensiunile. În Borşa, preţurile se încadrează între 80 şi 130 de lei de persoană pe zi, în funcţie de condiţiile oferite.

Sursa: Maramuresul Online
Read More …

Turiştii  care vor să viziteze localitatea maramureşeană au de unde să aleagă. Bârsana este cunoscută în ţară şi numai pentru mănăstirea de maici din localitate dar şi pentru faptul că localnicii păstrează vii tradiţia şi portul popular. 








Pensiunea agroturistică „Fraţii Paşca“ este situată în comuna Bârsana, la 20 de kilometri de Sighetu Marmaţiei şi 75 de kilometri de Baia Mare. O bază de cazare nouă, construită din lemn de brad, cu interiorul amenajat rustic, aşezată într-un cadru natural plăcut şi liniştit, ferit de circulaţia maşinilor. Pensiunea dispune de 36 de locuri. Toate camerele sunt dotate cu TV şi cablu, încălzire centrală şi baie proprie. Preţul pentru o cameră este de 70 de lei iar pentru un apartament de la 100 la 120 de lei, preţuri la care se adaugă 15 lei micul dejun pentru o persoană, 25 de lei prânzul şi 20 de lei cina. 



Pensiunea „Denisa“ este situată în localitatea Văleni, lângă Bârsana, pe drumul ce leagă Bârsana de Ocna Şugatag sau Valea Izei de Valea Cosăului. Dispune de 10 locuri de cazare în 5 camere. La cerere se pot instala paturi suplimentare. Pensiunea completă costă 90 de lei în sezon şi 70  de lei în extrasezon. Mâncarea se serveşte pe săturate nu pe porţii şi horinca la fel. Tariful poate fi redus în funcţie de mărimea grupului, durata sejurului şi voia gazdei.

Sursa: Maramuresul Online
Read More …