Maramu' Online

Maramuresul Online ureaza tuturor romanilor de pretutindeni, cititorilor si colaboratorilor un calduros LA MULTI ANI ! Anul ce vine sa fie plin de roade, sanatate, bucurii si realizari.
Iar cei care au fost alaturi de Maramuresul Online in 2010 le dorim sincere multumiri si speram ca anul 2011 va veni cu mai multe roade si cu siguranta ne vom revedea intr-o alta postura….

LA MULTI ANI !!!


Sursa: Maramuresul Online

Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …




Postul Sfintelor Pasti 2011 : 07 martie - 23 aprilie 2011 (Sfintele Pasti pe 24 Aprilie 2011) Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2011 (variaza de la un an la altul în functie de ziua Cincizecimii) : 20 iunie - 28 iunie 2011 Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-14 august Postul Naşterii Domnului: 15 noiembrie-24 decembrie Toate zilele de miercuri şi vineri de peste an, în afara celor notate cu Harţi 3 zile exceptionale: Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august) şi Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie)




Nu se fac nunţi
  • In toate zilele de post de peste an
  • In zilele praznicelor imparatesti si in ajunul lor
  • In saptamana lasatului de carne (28 februarie - 06 martie 2011)
  • In Postul Sfintelor Pasti (07 martie - 23 aprilie 2011)
  • In Saptamana Luminata (24 aprilie - 30 aprilie 2011)
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20 iunie - 28 iunie 2011)
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)
  • In Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie)

Nu se fac parastase
  • În ziua Praznicelor Împărăteşti = (†)
  • săptămâna brânzei: 28 februarie - 06 martie 2011
  • zilele de luni până vineri din Postul Mare 
  • săptămâna mare şi săptămâna luminată
  • De la Nasterea Domnului pana la Botezul Domnului (25 decembrie - 6 ianuarie)
Zile aliturgice
(în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie)
  • miercuri şi vineri în săptămâna brânzei
  • luni şi marţi la începutul Postului Mare
  • Vinerea mare
     Descarca
    PDF | DOC | JPG



    Sursa: Maramuresul Online


    Maramuresul OnlineMaramuresul Online


    Read More …


    Daca e Craciun atunci sunt si colinde. Asa cum cere tradita, cetele de colindatori au imbracat costumele populare si au pregatit urarile. Si au batut la usile oamenilor pentru a anunta Nasterea Mantuitorului.

    In seara Ajunului de Craciun pe ulitele din Maramu' s-au auzit glasuri de colindatori la tot pasul.
    Imbracati in straie de sarbatoare, tinerii au mers din casa in casa la urat. Si au batut ulitele satului in cautarea fetelor pe care sa le ia la colindat.
    Drept rasplata, gazdele i-au asteaptat cu masa plina de bucate.
    Asa cum cere traditia, la colindat au mers doar flacaii de 22 de ani. In trecut obiceiul ii scapa de armata pe feciori.
    In ziua de Craciun, in comuna Spring, zeci de tineri necasatoriti isi fac o armata si pornesc pe ulitele satului.
    La final, gazda i-a rasplatit cu bani care reprezinta "darul de galbeni".
    In popor se spune ca cei care primesc colindatori vor avea parte de un an bogat , mai prosper iar cei din casa vor fi sanatosi.



    Sursa: Maramuresul Online


    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Romania in sarbatorile de iarna e inghetata de frig. Bugetul patriei e subiect de raca intre partide. Mii de romani stau la coada la pachetele oferite de primarii. Un pui, un  kilogram de orez, un litru de ulei si-un kilogram de zahar – asta-i miza romanilor. Inerti si inepti, politicienii nostri sunt, culmea, insensibili la suferintele patriei. Se fac dese calcule de tipul< PSD plus PNL ar putea guverna peste doi ani in ciuda lui Traian Basescu. Daca asta-i miza celor din opozitie in ajun de Sfantul Craciun e de rau.Eu habar n-am daca vom scapa vreodata de lacustele astea politice care au nevrozat Romania. Stiu pe unde si-a fixat fiecare dintre ei (si familiile lor) concediile de sarbatori. Hoteluri de cinci stele in tari cu soare. Vor veni odihniti sa puna din nou bete-n roate romanilor. Cei care stau la coada pentru pachetele (amarate!) de Craciun spun ca e bine si-asa. Ca e un ajutor pentru ei. Traim in Tara lui “merge si asa”. E o mostenire din ultima perioada de “domnie” a lui Ceausescu. Nu scapam de blestemul acelor vremuri. De necazuri nici atat.
    Traim intr-o Europa care se uita siderata la romani si uimita ca in fiecare conational de-al nostru exista stiinta incredibila de a supravietui in orice conditii. Nu stiu pana cand romanii vor mai putea rabda.
    Dar si cand mamaliga va face explozie sa nu se afle prin prejur vreun politician, ca va fi vai s-amar!

    Sursa: Maramuresul Online
    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Craciun in Maramures (c) eMM.roUlitele Muzeului Satului din Baia Mare au fost animate astazi, 21 decembrie, de alaiuri de colindatori, gospodari care au pregatit bunatati din porcii care au fost sacrificati la fata locului si de mesteri cu produse traditionale, in cadrul celei de-a doua editii a programului „Craciun in Maramures”. Manifestarea a fost doar inceputul noianului de obiceiuri de iarna din Maramures, pentru ca pana la Boboteaza in judet vor avea loc peste 100 de evenimente. 

    Colindatori, mesteri traditionali si tineri costumati in fel de fel de personaje au luat azi, 21 decembrie, cu asalt Muzeul Satului din Baia Mare, acolo unde a fost dat startul celei de-a doua editii a programului “Craciun in Maramures”, program care isi propune atragerea turistilor in perioada sarbatorilor de iarna in Maramures.

    “Ce urmarim prin acest eveniment este sa pastram vii traditiile si obiceiurile care ne definesc si de care suntem atat de mandri pe deoparte si pe de alta parte, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduc, sa atragem cat mai multi turisti in Maramures, promovand traditia si Maramuresul autentic”, a spus Ioana Tripon, directorul centrului MaramureInfoTurism.

    Craciun in Maramures (c) eMM.ro
    Desi editia de anul acesta a fost una afectata de criza, numarul participantilor fiind mai scazut decat anul trecut, cei prezenti s-au aratat multumiti de faptul ca manifestarea a putut fi organizata, cu acest prilej tinerii avand posibilitatea sa vada pe viu obiceiuri care sunt practicate din ce in ce mai rar.

    Craciun in Maramures (c) eMM.ro
    “Prin astfel de manifestari, traditiile se mentin vii. Am vazut aici si copiii de gradinita, aici isi dau mana portul popular cu colindul, cu obiceiurile populare, Viflaimul. Am vazut si niste tiralexari... Pentru perpetuarea sunt binevenite manifestarile acestea”, a aratat etnologul Pamfil Biltiu. 
    Atat turistii, cat si localnicii care vor sa afle cum isi pot petrece zilele libere sunt invitati sa viziteze pagina web conceputa tocmai pentru acest prilej,www.craciuninmaramures.ro, unde sunt prezentate toate evenimentele care vor avea loc in Maramures pana in 5 ianuarie.

    Sursa: Maramuresul Online

    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Muzeul Satului din Baia Mare va găzdui marţi, 21 decembrie, începând cu ora 12, sărbătoarea Crăciun în Maramureş, aflată la a doua ediţie. Organizatorii (Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, MaramureşInfoTurism, Centrul Creaţiei Populare Maramureş, primării din judeţ) îşi doresc să le ofere băimărenilor şi oaspeţilor acestora decorurile şi personajele unor sărbători de iarnă autentice, ferite de comercialul cotidian.

              Întocmai ca anul trecut, uliţele şi gospodăriile Muzeului Satului vor fi animate de alaiuri de colindători, gospodari care pregătesc bunătăţi în ceaune şi meşteri cu produse tradiţionale de Crăciun. Ţinând cont că evenimentul se petrece la o zi după Ignat, piesa de rezistenţă va fi “pomana porcului”, mai bine zis a porcilor, căci vor fi mai mulţi “sacrificaţi” în cadrul tradiţionalului ritual. Se spune că atunci când se taie porcul, e bine să se dea pomană o strachină plină de făină, aşa că nu va lipsi nici mămăliga. Vinul fiert, bucatele şi colindele nu îi vor lăsa pe invitaţi să simtă frigul de afară.

     De la Ignat până la Bobotează, în Maramureş au loc un noian de obiceiuri de iarnă iar evenimentul de la Muzeul Satului marchează începutul acestora. Atât turiştii, cât şi localnicii care vor să afle cum îşi pot petrece zilele libere, sunt invitaţi să viziteze pagina web concepută tocmai pentru acest prilej (www.craciuninmaramures.ro) şi mai ales, să se bucure de ce le va oferi Maramureşul în toate aceste zile.

              Să aveţi zile frumoase Cu noroc şi pace-n casă Şi belşug mare pe masă: La anu şi La mulţi ani!
    Sursa: Maramuresul Online
    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Născută în inima naturii, muzica tradițională maramureșană este una inconfundabilă, plină de patos și ritm. Fie că-i de dor, de dragoste, de petrecere sau de pahar, cântecul maramureșan te umple de trăiri și emoții profunde. Cetera (vioara) acompaniată de zongoră (chitară simplă modificată la 5 corzi) și dobă formează orchestra morosanului și la care, dacă adăugăm horitul cu vocea și chiuiturile inconfundabile, avem toate condițiile întrunite pentru ca sufletul celui ce ascultă o astfel de muzică să vibrează și să salte odată cu ritmurile horilor și a dansului. (”După joc moroșenesc,/ Uscu-mă și mă topesc, ”). Dacă nu credeți ceea ce va spun incercați și vă veti convinge singuri.
    Sursa: Maramuresul Online
    Ioan Pop - Dupa joc morosenesc








    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Dacă intrați în casă de moroșan primul lucru pe care va trebui sa-l faceți este să beți un pahar de horincă. Este semnul că sunteți bineveniți și acceptați de acea casă. Horinca nu e doar o băutură tradițională, ci e și mândria fiecărui moroșan. De prune, de mere, de pere, de cireșe ... sau de alte fructe licoarea magică ca să fie apreciată trebuie să fie cât mai tare, să țină mărgelele pe gâtul uiegii (sticlei) până zici ”Tatăl Nostru”. E licoarea care stropește orice ospăț, descrețește frunțile, leagă prietenii și dezleagă limbi și uneori e un elixir cu puteri tămăduitoare: ”De beu un pic de horincă, Nu mă mai doare nimică!” Dar nu uitați să o beți cu măsură, că după două – trei pahare ”picioarele vi se-nmoaie ca pământu după ploaie”.


    Sursa: Maramuresul Online


    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …


    Lemnul este unul dintre simbolurile Maramureșului pentru că oamenii au știut să-l folosească în cele mai diverse forme: de la blidul din care mâncau, până la casa în care locuiau sau biserica în care se rugau.
    Construite în general pe trei stâlpi şi un „fruntar” (pragul de sus al porţii) din lemn de stejar, având „hăizaşul” (acoperişul) şindreluit, porţile din această zonă au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care ţăranii treceau cu demnitate.
    „Ataşamentul localnicilor faţă de aceste valoroase construcţii, cu atât de profunde rădăcini în tradiţiile de cultură şi artă, cât şi în istoria social-politică a Maramureşului este ilustrat de faptul că până azi s-a păstrat obiceiul de a categorisi gospodării după porţi. Până şi azi, când întrebi de vreun sătean de-al lor, oamenii bătrâni îţi indică «poarta» de la casa unde locuieşte acela, formularea semnificând cinstirea pe care i-o acordă” (scria în 1977, Francisc Nistor).
    Motivele sculptate pe porți au subînțelesuri magice ce permit incursiuni într-un univers mitologic cu rol protecționist pentru casă și familie: funia, nodurile, rozetele solare - cu variaţiile: cerc simplu, cercuri concentrice, soare cu chip omenesc, toate având la origine un ancestral cult solar –, apoi pomul vieţii („simbolul vieţii fără de moarte şi al rodniciei nesfârşite”), motivul şarpelui (păzitorul gospodăriei), chipul omenesc, păsările, dintele de lup, bradul ş.a.m.d.
    Azi, mai pot fi văzute în Maramureș porți și case vechi din lemn în special în satele de pe Valea Cosăului și Valea Marei, precum și în Muzeul Satului din Baia Mare și Sighet.



    Sursa: Maramuresul Online




    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Acum puteti comanda de la sectiunea SHOP noul album de colinde al Paulei care cuprinde 13 cantece noi lucrate impreuna cu Sergiu Tuhutiu. Primele 200 de CD-uri vor avea autograful Paulei.

    A mai trecut un an (2010)

    Tracklist:
    Paulaseling.ro
    1A mai trecut un an
    2Asta seara spre asfintit
    3Voi ceruri va-ndurati
    4Doamne, Isuse Hristoase
    5Dumnezeu o poruncit
    6In cetatea-mparateasa
    7Irod cel viclean
    8La portita raiului
    9Marire intru-naltime
    10Nicio sarbatoare-n lumeAsculta
    11Raurel de ploaie
    12Se zguduie cerul
    13Si acum vazui minunea

    Vezi video...




    Comanda acum...
    Sursa: Maramuresul Online




    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …


    Maramureşenii întâmpină sărbătoarea Naşterii lui Iisus în primul rând prin post: postul de bucate şi postul de păcate. Se zice că numai aşa, Crăciunul are să vină voios. Până şi casa posteşte, pentru ca mai târziu să redevină mândră, în cinstea sărbătorii.



    În Săptămâna Crăciunului, femeile îmbracă odăile cu cele mai frumoase ţesături lucrate de mâna lor. Apoi cu două zile înainte de marea sărbătoare, începe pregătirea mâncărurilor: “coptăturile” (pâinea, colacii, cocuţii), ciorbele, cârnaţii, friptura de porc şi mai ales, “curechii umpluţi” (sarmalele).
    În Ajun de Crăciun, pomul este gătat iar mesele încărcate. Sub faţa de masă, într-un colţ, se pun două coji de pâine, tărâţe, boabe de grâu şi porumb, peste care se aşterne un braţ de fân. Faţa de masă se va aşeza la loc, iar deasupra acestora va sta “stolnicul”, o pâine mare, de forma rotundă, care "se împistreste", adică se împodobeste cu semne făcute din aluat. Stolnicul (numit şi “pâinea anului”) va rămâne acolo nemişcat până în dimineaţa zilei de Anul Nou, când va servi ritualurilor magice puse în practică de fetele nemăritate.

    În seara de Crăciun, după Sfânta Slujbă, moroşenii mănâncă din Cina Crăciunului. O dată cu lăsarea întunericului, începe colindatul cetelor de copii. Apoi va veni rândul celor mari să ia uliţele la rând. Ajunşi la “fereştile” caselor, colindătorii îi întreabă pe gospodari : “Slobod îi a colinda?” “Slobod”, le răspunde gazda, pentru că altfel şi-ar alunga norocul de la casă. Apoi încep colindele, care vestesc, cu “flori dalbe” şi “leru-i ler”, bucuria sărbătorii. "Haidaţi în casă", le va spune gazda, la terminarea urării. Iar în casă, colindătorii sunt dăruiţi pentru “corindele” zise.

    Tot în sara de Crăciun, se umblă cu Steaua, Irozii şi Viflaimul. Este momentul în care măştile populare îşi primesc rolul cuvenit. Obiceiurile vor continua şi în zilele următoare şi vor ţine până la Bobotează: obiceiuri de belşug, de aflare a ursitului, de tălmăcire a semnelor vremii, toate unice în felul lor, toate încărcate cu semnificaţii vechi de când lumea.

    Însă din toate sărbătorile dintre ani, “sara” Crăciunului rămâne cea mai frumoasă. Nimeni nu este singur sau trist. Lumina nu se stinge toată noaptea iar porţile se lasă deschise pentru a vă primi pe voi, cei care doriţi să aveţi parte de un Crăciun adevărat.

    Sursa: Maramuresul Online





    Vezi video
    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …

    Maramuresul este un loc care trebuie neaparat vizitat de catre toti cei care au ca pasiune excursiile, calatoriile si aventura. Acest loc incarcat cu istorie ofera vizitatorilor cateva obiective turistice exceptionale, vestite atat in tara cat si in strainatate. Alegerea destinatiilor care sa intre in acest top a fost o misiune grea dar credem ca acestea sunt obiectivele care trebuiesc neaparat vizitate in Maramures.
    Locul 10:Complexul turistic Mogosa – Situat in apropierea municipiului Baia Mare complexul turistic Mogosa permite o relaxare si reincarcare a bateriilor intr-un cadru natural deosebit. Lacul Mogosa si partia de schii de aici fac ca aceasta destinatie sa fie frecventata atat vara cat si iarna.
    Locul 9:Biserica din lemn Plopis – Una dintre bisericile de lemn cele mai importante din Maramures, inclus in lista patrimoniului Unesco.


    Locul 8:Muzeul Memorial Sighet – Dedicat rezistentei anticomuniste fiind amenajat in vechea inchisoara din Sighet unde erau tinuti si torturati pana la moarte cei care se opuneau regimului comunist ce a condus Romania in perioada 1947-1989
    Locul 7:Barsana cu cele doua obiective majore ale sale: Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana este una din destinatiile maramuresene ce nu trebuie ratate de nici un calator pasionat.
    Locul 6:Valea Izei – locul unde se intalnesc toate caracteristicile maramuresene: constructiile specifice, portul si graiul maramuresean, bisericile de lemn si relieful specific acestei zone.
    Locul 5:Cavnic - devenit peste noapte capitala schiului din nordul si nord-vestul tarii, Cavnic ofera mai ales in sezonul de iarna amintiri de neuitat celor care poposesc pe una dintre multele partii aflate in localitate. Dintre acestea cele mai importante sunt Partia Icoana si Partia Roata , nivelate si echipate la standarde europene si cu strat de zapada ce persista pana in aprilie.
    Locul 4:Biserica din lemn Surdesti – pana de curand cea mai inalta biserica de lemn din Romania, inclusa in patrimoniul Unesco, este cu siguranta cea mai valoroasa dintre bisericile din lemn din intreaga zona maramureseana.
    Locul 3:Valea Vaserului - cu neobosita mocanita de a lungul ei ce transporta din cand in cand si turisti pe langa busteni, cu relieful sau salbatic si cu oamenii primitori si ospitalieri, Valea Vaserului este pe cea de-a treia treapta a podiumului nostru.
    Locul 2:Cascada Cailor – una din cele mai inalte si mai salbatice cascade din Romania, Cascada Cailor taie respiratia turistilor de la mare departare prin sunetul sau impresionant si prin caderea de apa de peste 40 de metri vizibila de la mare departare. Situata langa Borsa, Cascada Cailor este accesibila cu telescaunul din Borsa dupa care o plimbare de 10-15 minute va va permite sa ajungeti la aceasta minunata cascada.
    Locul 1:Sapanta cu Cimitirul Vesel si Manastirea Sapanta-Peri este cea mai vizitata si cea mai cunoscuta destinatie din Maramures. Cimitirul este vizitat de turisti din tara si mai ales din strainatate care navalesc in numar impresionant in fiecare vara sa vada cimitirul unicat din lume, unde in loc sa fie tristi oamenii sunt veseli. Iar la Manastirea Sapanta-Peri pot vedea cea mai inalta biserica de lemn din lume! Toate acestea fac ca Sapanta sa fie pe prima treapta a podiumului in ceea ce priveste destinatiile maramuresene.

    *BONUS*

    Pasul Prislop

    Pasul Prislop situat la altitudinea de 1413 m in este cea mai inalta trecatoare din Romania care leaga Maramuresul cu Bucovina avand lungimea de 50 km, si o latime ce variaza intre 30 – 40 km, partea de nord este abrupta, trecatoarea continuandu-se spre sud cu o panta domoala.
    Pasul Prislop se afla in Muntii Rodnei cu vf. Pietrosul, de 2303 m inaltime. Soseaua care traverseaza trecatoarea, DN 18, leagă localitartile Viseu, Moisei, Borsa, din Maramures cu Campulung Moldovenesc, din judetul Suceava, Bucovina. Iarna din cauza altitudinii trecatoarea este inzapezita, in schimb pe timp de vara turistul are o priveliste minunata catre Obcinele Bucovinei, Muntii Rodnei cu varfurile Ineu si Pietrosu ca si izvoarele Bistritei Aurii si daca are noroc poate sa participe la festivalul folcloric „Hora de la Prislop”.
    Hora la Prislop


    Sursa: Maramuresul Online



    Maramuresul OnlineMaramuresul Online
    Read More …