Maramu' Online


Tenismenul Ilie Năstase şi-a pierdut controlul în centrul Timişoarei, atunci când o jurnalistă a început să-l filmeze şi să-l întrebe ce face în oraş. Fostul mare tenismen a înjurat-o pe ziaristă şi a ameninţat-o "că-i sparge faţa".
UPDATE: Contactat de „Adevărul de Seară”, Ilie Năstase a declarat că în ultimele 10 zile a fost la Paris, iar incidentul de la Timişoara a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, când a ieşit de la un restaurant şi ziarista l-a agasat. „Am ieşit de la un restaurant şi am fost liniştit. Nu vreau să fiu deranjat. Eu nu mă duc să mă iau de el că merge pe stradă”, a spus fotul tenismen.

Ilie Năstase a mai spus că din cauza modului în care acţiunile sale au fost tratate în presă se gândeşte să militeze pentru a nu se mai cumpăra ziarele. „Cum aveţi voi voie să îmi faceţi poze şi să mă filmaţi, aşa am şi eu voie să reacţionez. Dacă vine cineva şi mă deranjează, am şi eu dreptul să fac ce vreau. Eu nu sunt om rău, dar dacă vine şi mă ia cu răul în faţă şi cu un aparat pe care mi-l pune în faţă, reacţionez şi eu. Ea (n.r. jurnalista) nu are dreptul asupra mea mai mult decât am eu dreptul asupra ei. Şi când o să se dea o lege în care spune că cel care vine şi mă deranjează face şi el puşcărie cum fac şi eu dacă îl bat pe el, atunci o să meargă bine România. Nu are nimeni dreptul mai mult asupra mea decât am eu asupra lui. De ce? Că el e ziarist şi eu ce, marionetă?”, a mai spus Năstase. 


Prezent la Timişoara pentru a se întâlni cu actuala sa iubită, Brigitte Sfăt, Ilie Năstase a fost implicat într-o serie de scandaluri pe aeropot sau în diferite restaurante. Năstase a mers chiar mai departe şi s-a luat de o ziaristă care l-a filmat pe domeniul public. Blogul MM Online va prezinta un filmuleţ în care vedeta, care reprezintă România în lume, o înjură de mama focului pe tânără şi chiar o ameninţă că îi sparge faţa.


Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Grup statuar Moisei (c) eMM.ro
 Monument Moisei (c) eMM.ro
Comuna Moisei se afla intr-o situatie stranie. Cu doi ani in urma, prin Hotarare de Guvern, localitatea a devenit comuna-martir, in onoarea celor ce au fost impuscati in 1944, la retragerea trupelor germano-maghiare din nordul Transilvaniei, in fata contraofensivei sovietice. Astazi, insa, atat casa-muzeu, cat si ansamblul sculptorului Vida Gheza, realizate in memoria martirilor, sunt prohibite turistilor. Printre piesele ansamblului sculptural un localnic vrea sa-si construiasca o casa, iar muzeul e in paragina. Autoritatile locale se plang ca sunt legate de maini si de picioare, orice interventie din partea lor fiind zadarnicita de... lege.    


La 14 octombrie 1944, in doua case din lemn situate la iesirea din Moisei spre Borsa, jandarmii hortisti au asasinat 39 de romani si trei evrei din detasamentele de munca fortata din Muntii Copilasi, de pe granita actuala a Maramuresului cu Ucraina (zona Repedea-Poienile de sub Munte). In amintirea martirilor, a fost ridicat un ansamblu memorial, sculptat de Vida Geza, cu 12 stalpi de piatra ce reprezinta figuri umane sau masti populare morosenesti, iar o casa a fost transformata in muzeu.

Astazi, insa, casa-muzeu e paraginita si mai mereu inchisa. Mai mult, peste drum de muzeu, pe terenul pe care a fost montat ansamblul sculptural al lui Vida Gheza, ocupat de un localnic care sustine ca este al sau, “proprietarul” si-a facut o gradina si si-a pregatit boltari pentru a-si ridica o casa!

"Este cea mai mare nerealizare a mea ca primar... In 2004, am incercat sa restauram (n.r., monumentul), sa ii refac scarile, parcare... Ne-au blocat oamenii, ca e terenul lor, desi toata lumea stie ca in anii '60 s-a dat la schimb teren pe Izvorul Dragos. Am cautat acte, se stia ca s-a dat dublu teren, unii recunosc... Intre timp, terenul s-a vandut. Am cautat la muzeu, la arhive, dar nu putem dovedi ca suntem proprietari! Au incercat sa construiasca acolo o casa, am intervenit, dar mai mult nu pot sa actionez”, spune primarul din Moisei, Toader Stetcu.

Edilul din Moisei spune ca nici in privinta casei memoriale nu are ce face, pentru ca respectiva cladire nu este in administrarea Consiliului Local.

“E o salariata a muzeului, n-am nici n drept de control... Am vrut sa preluam, sa treaca in administrarea consiliului local ca sa intre in normal, dar n-am reusit. Ma doare sufletul ca vin turisti si ne reproseaza ca arata rau, ca nu se face nimic", marturiseste primarul Stetcu.

Acesta recunoaste ca nu stie cum va iesi administratia locala din acest “cerc vicios”...

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Hora la Prislop (c) eMM.roMaramuresenii si nu numai sunt invitati duminica, 22 august, in Pasul Prislop, la hora. “Hora la Prislop”, sarbatoare cu traditie in zona, a ajuns anul acesta la cea de-a 42 editie. Ca si in anii precedenti, organizatorii promit un adevarat regal folcloric la care vor participa 20 de ansambluri folclorice si 16 solisti de muzica populara. Pe langa spectacolul artistic, cei prezenti vor putea sa viziteze mai multe expozitii. 

Programul sarbatorii:

12:00 - Parada portului popular 
13:00 - Deschiderea oficiala a festivalului 
Spectacol sustinut de ansamblurile Colibri, Prislopul, Bujorul din Borsa 
14:00- Spectacol artistic sustinut de ansamblurile: Mestecanisul- Giulesti, Plaiurile Codrului-Oarta de Jos, Tara Chioarului- Somcuta Mare, Florile Cosaului- Budesti, Cosaul- Sarbi 
Jucausii din Cupseni, Grup Horitoare “Suflet Bun”- Ungureni-Cupseni, Cant si Dor- Libotin-Cupseni, Izvorul Izei- Sacel, Techiselul-Dumbravita, Ciresarii din Coruia, Cununa Chioarului-Satulung, Doina Lapusului- Lapusul Romanesc, Bucovina-Suceava, Drumul Baltagului-Borca, Neamt , Ansamblul Caminului Cultural Cicarlau, Ansamblul Caminului Cultural Gardani. 

Solisti: Anghelina Timis-Lungu, Fratii Mihali, Felicia Stetco, Maria Mihai, Ileana Roman, Mihaela Mihali, Carmen Stetco, Ghoerghe Olteanu, Andreea Hojda, Bogdan Timis, Irinuca Hazota, Silvia Horj, Cosmin Voropciuc, Alin Horj, Silvia Timis. 

Expozitii: -Expozitie de arta populara, ceramica, cioplituri in lemn, creatii pentru uz gospodaresc la care partcipa mesteri populari din judetele participante 
-Expozitia dedicata exculsiv istoricului festivalului si organizata in cadrul Simpozionului tematic “Hora la Prislop- traditie si continuitate 
-Expozitie Canina 
-Expozitie de Cabaline

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Aglomaratie Borsa (c) eMM.roIn luna august, Borsa devine micul Las Vegas al Maramuresului. Localnicii plecati in strainatate se intorc acasa cu valuta, preturile cresc, se vinde orice, oricat. La fel ca si metropola americana, Borsa in aceasta perioada pare un oras care nu doarme: nuntile si petrecerile se tin lant, terasele sunt pline la orice ora. 

Volumul tranzactiilor valutare in orasul Borsa a crescut naucitor de la inceputul lunii august. Neoficial, reprezentantul uneia dintre bancile ce au in Borsa puncte de lucru recunoaste ca la un bancomat se schimba zilnic peste 20.000 euro.

Criza peste tot...Strazile urbei s-au umplut iar de masini scumpe, cu numere de Italia, terasele sunt pline, au fost nunti desi era post... Cu toate acestea, chiar si in micul Las Vegas, unde “jocurile” sunt facute de stranieri, se simte criza. In acest an, sustin autoritatile locale, numai jumatate din cei plecati peste granita s-au intors acasa.

"Eu cred ca se simte efectul crizei, nu obligatoriu la noi, cat peste tot. Dupa ce am observat, numarul celor care au apelat la diverse servicii din primarie e cam la jumatate fata de anii trecuti. Cat despre numarul celor plecati din Borsa, legenda spune ca jumatate din cei 24.000 de locuitori ai orasului sunt dusi, dar abia dupa recensamant o sa va pot spune cati sunt dusi, cati acasa", a spus primarul localitatii, Remus Stetco.

Casatorii "la minut"
In plus, spune edilul, parca recesiunea i-a mai imblanzit pe borsenii-italieni cunoscuti ca fiind iuti de manie. Anul acesta au fost mai putine conflicte, iar ofiterul de stare civila din primarie are de lucru si cate 16 ore/zi. 
"Lucram in august cam cat sase luni din restul anului. Pentru luna august avem 60 de casatorii, fata de sub 20 in celelalte luni ale anului. Nu este termen de comparatie. Insa nu stiu daca pot estima numarul celor plecati si al celor reveniti. Eu as spune 9-10.000 de borseni plecati, din care, dupa cum arata orasul acum, sunt acasa cam 4.000," detaliaza ofiterul de stare civila Silvia Grec.

Oras adoptiv pentru copiii borsenilor... Silvia Grec spune ca Borsa devine un oras adoptiv pentru copiii localnicilor. "Cam 90% din copiii borseni sunt nascuti in Italia. Pentru acest an, din 200, 180 sunt nascuti in strainatate!" - ami spus Grec.

Pulsul localitatii poate fi luat si in magazinele din centru. Conform vanzatorilor, in primele zile de la intoarcerea stranierilor in Borsa, se cumpara electrocasnice, haine, apoi alimente. Totusi, vanzarile nu merg ca altadata...

"Nu se mai vinde ca odinioara. Sigur ca am avut vanzari mai bune, dar nu ca in anii tercuti.Cred ca se simte criza si la ei, poate unii au tot venit acasa de tot," spune Petre Orban Alexandru, administrator de magazin de electrocasnice.

Hale cu apartamente
In magazinele de materiale de constructii adie insa vant de bunastare.

"Merge si mai bine ca-n anii trecuti. S-au inzecit vanzarile, iar in acest an am observat ca au inceput constructii noi, fata de ani anteriori in care se faceau doar reparatii. Vedeti, pe noi, in Borsa, nu ne afecteaza criza din Romania, ci cea din Italia, Spania, Franta. Cum acolo economia incepe sa-si revina, nu prea se simte la noi. In general, acum construiesc spatii de productie, gen hala la parter si apartamente la etaj, dar nu pentru ei, ci pentru copii. Ei nu mai revin altu' in tara, au acolo apartamente, credite, o situatie. Aici, fara o sursa de venit...", spune Sorin Timis, administrator de firma de materiale de constructii. 
Intr-adevar, multi dintre italo-borseni intorsi acasa spun ca nu vor ramane in Romania. 
"Suntem plecati cam de 16 ani...dar eu nu vad prea mare evolutie aici. Nu vad la ce m-as intoarce. Suntem in Germania, ne-am facut acolo o situatie. Aici totul e...stiti dumneavoastra...si la medic si-n alte parti te astepti sa fii tratat ca un om. Nu ne mai intoarcem, nici nu am construit casa aici...," spun doi borseni, sot si sotie.

Desi pe an ce trece, tot mai putini localnici se intorc la vatra, revenirea brusca a 4.000 de oameni intr-un orasel precum Borsa se simte...

Sursa: Maramuresul Online




Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Foto Miss Morosanca 2010 (c) eMM.ro11 fete mandre tare au trecut in seara zilei de azi, 8 august, prin diferite "probe de foc" pentru a concura pentru titlul de Miss Morosanca 2010. Evenimentul s-a desfasurat la Teatrul de Vara de la Muzeul de Etnografie si Arta Populara si s-a bucurat de un public insemnat, dornic sa admire frumusetea si spontaneitatea fetelor din Maramures. Initiativa unui astfel de spectacol-concurs a apartinut reprezentantilor Asociatiei de Tineret "Am fost si-om fi" si ai Consiliului Judetean. Organizatorii evenimentului si-au propus, de aceasta data, un spectacol care sa uimeasca prin originalitate, iar selectia sa "tinteasca" frumusetea autentica. Si se pare ca au reusit, deoarece concurentele intr-adevar au iesit in evidenta prin nonsalanta si originalitate. Din juriu au facut parte jurnalisti, oameni politici, folcloristi, iar spectacolul a fost prezentat de jurnalistii Dan Coarda si Radu Tolas. Juriul a avut o misiune grea, insa Mariuca Verdes din Desesti a reusit sa "le bata" pe cele 10 concurente si sa obtina titlul de Miss Morosanca. 


Foto spectacol-concurs Miss Morosanca (c) eMM.ro
Spectacolul-concurs, in urma caruia s-a ales cea mai frumoasa si iscusita dintre tinerele maramuresence, a inceput cu oarecare intarziere, dar a reusit pana la urma sa umple sala Teatrului de Vara de pe Campul Tineretului. Cele 11 concurente din mai multe localitati din Maramures, care mai de care mai frumoase si mai dezinvolte, au fost nevoite, pentru a putea obtine titlul cel mare, sa treaca prin mai multe probe care sa le puna in evidenta atat frumusetea, cat si inteligenta, dibacia si spiritul artistic. 

Foto Miss Morosanca (c) eMM.ro
Astfel, de la prezentarea costumului popular sau al celui traditional de mireasa, pana la pregatirea bucatelor sau veleitatile de cantareata sau dansatoare, fetele au trebuit sa dovedeasca ca se pricep… la toate. 
Frumoasele morosence au uimit publicul prin originalitate, dezinvoltura si spontaneitate. Astfel, pentru orice intrebare-capcana adresata de juriu, au gasit repede un raspuns cu talc. De pilda, la intrebarea "pentru ce porti tu zgarda la gat ?" , Nicoleta Petrehus a replicat, fara a parea cat de cat incurcata, "Port zgarda, ca sa arat lumii ca-s luata" (adica, fata are deja un iubit). 
Foto Miss Morosanca (c) eMM.ro
Alte concurente au venit la concurs cu un scop precis : sa castige si "sa-i fac mandri pe localnicii din Satulung", a spus Denisa Roman sau ca sa-si puna in valoare splendidul costum, pastrat de la parinti. "Sunt mandra de costumul meu. Are o vechime de peste 50 de ani si este mostenit de la parinti", a marturisit Petronela Nistor. 
Dezinvoltura fetelor a uimit atat publicul, cat si organizatorii. "Am prezentat multe concursuri de acest gen, dar niciodata nu am vazut fete atat de destinse. Au intrat in toate jocurile noastre… Extraordinar", a spus jurnalistul Dan Coarda. 

Foto Concurs Miss Morosanca (c) eMM.ro
Cunoscutul rapsod Dumitru Farcas este multumit ca, prin organizarea unor concursuri de acest fel, se continua traditia Maramuresului. "Salut orice initiativa apropiata spiritului maramuresean", a declarat artistul, care a avut dificila misiune de a departaja fetele.
Foto Miss Morosanca (c) eMM.ro
Si juriul a deliberat, nu fara greutate, insa. Astfel, titlul de cea mai frumoasa maramureseanca a revenit Mariucai Verdes din Desesti, locul II a fost obtinut de Iuliana Demian din Surdesti, iar pe locul III s-au clasat Roxana Florian din Coas si Ioana Chindris din Ieud.

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Pensiunea este situată in Sighetu Marmaţiei, în inima Ţării Maramureşului, cum este numit acest colţ de pământ românesc, încărcat de istorie şi de legende, sculptate în lemn cu hărnicie şi dârzenie de oamenii deosebiţi ai acestor locuri.

     A călători prin Maramureş înseamnă să descoperi mâna şi mintea meşteşugarului care a făurit o civilizaţie a lemnului în Maramureş, înseamnă să simţi prezenţa omului întrezărindu-se în spatele oricărei piese de mobilier, olărit, costum, arhitectură, muzică sau dans popular.

     Pensiunea Casa Iurca de Călineşti încearcă să aducă în sufletul călătorului care îi calcă pragul o picătură din tot ceea ce înseamnă Maramureşul. O face cu responsabilitate, dăruire, drag de oameni, traditii şi frumos.

    Ingredientele acestei picături la pensiunea Casa Iurca de Călineşti sunt: posibilitatea de a servi masa într-un restaurant cu specific local (cu meniuri tradiţionale, cu muzică autentică din Maramureş, iar pentru cei pasionaţi cu adevărate sărbători ale tradiţiilor locale) şi cu spaţii de cazare care îmbină cu eleganţă şi fineţe confortul cu tradiţia, rusticul cu modernismul. 



Contact:
Rezervari restaurant
Telefon: +40 262 318 882
+40 371 056 449
E-mail: office@casaiurca.ro
Rezervari hotel
Telefon: +40 262 318 890
+40 371 056 450
Fax: +40 0262 318 885

Sursa: Maramuresul Online

Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …



(Moldovean cinstit)


Ti-a placut "Perversa ca pe Targu Ocna"? Ce zici de cel mai sincer traficant de tigari? :))

In ultimele zile, filmarea cu "golanul" care a introdus in vocabular expresia "perversa ca pe Targu Ocna" a fost senzatia absoluta pe internet. Suprematia ii este insa amenintata de un cetatean moldovean, cunoscut deja sub titulatura de "cel mai sincer traficant de tigari".

Prins cu tigari de contrabanda, ascunse printre mere, omul n-a avut nicio ezitare sa recunoasca totul: de la suma primita pentru a transporta marfa, pana la numarul pachetelor. Ba chiar a parut amuzat de "interogatoriul" la care l-au supus jurnalistii, obisnuiti cu declaratii de genul "Nici nu stiam ca sunt tigari acolo...".








Vezi video
Sursa: Maramuresul Online


Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

O jurnalistă recent angajată de BBC pentru prezentarea ştirilor de dimineaţă este implicată într-un scandal sexual.

 De curând  fotografii făcute de fostul ei iubit în care apare complet dezbrăcată a fost dată publicităţii.

                             Tasmin Khan  Nude Photo


Publicarea pozei indecente afectează atât imaginea lui Tasmin Kahn cât şi a postului BBC. Acesta şi-a cerut scuze pentru scandal iar şefii săi sunt alături de ea pentru a depăşi momentele dificile.
Tasmin Khan

 


Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …

Săpânţa devine un reper cultural european. Între 12 şi 15 august aici va avea loc un festival dedicat muzicii româneşti şi irlandeze, atelierelor de creaţie şi altor “întâmplări din firescul vieţii”.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel", primul eveniment cultural de proporţii care se desfăşoară în satul Cimitirului Vesel, va avea loc în perioada 12 - 15 august 2010. Lăcaşul este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culori vii pictate pe cruci.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" propune cinci zile cu muzică "altfel": Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.

Festivalul este gândit ca o întâlnire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. Desfăşurat (nu întâmplător) în perioada în care se sărbătoreşte Sfânta Marie, evenimentul propune un concert extraordinar care va avea loc chiar pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a pornit de la o idee născută în Irlanda. În urmă cu doi ani, compozitorul irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi. Fascinat de Săpânţa, artistul a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionale din ambele zone, cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa.

Festivalul şi-a propus încă de la început ca această creaţie să fie cântată chiar la Săpânţa, locul care a inspirat-o. 160 de muzicieni - corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei - vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, în noaptea de Sfânta Maria, pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel.

Muzicianul Grigore Leşe, militant fervent al păstrării spiritualităţii române este regizor artistic al Festivalului, alături de Shaun Davey.
Evenimentul este prezentat de Asociaţia Culturală Irlandezo-Română "Noul Grange", în colaborare cu Consiliul Local Săpânţa, Parohia Ortodoxă Săpânţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Producător - Peter Hurley

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel"
12-15 august 2010, Săpânţa

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …


Controversatul  brand al României nu a scăpat nici de criticile cetăţenilor "de rând" pe care, teoretic, se presupune că îi reprezintă în ochii turiştilor străini. La cateva zile de la lansarea brandului, pe Internet au început să apară diverse parodii ale acestuia, multe având ca punct de pornire deja faimoasa jumătate de frunză verde. În opinia unora, o descriere mai apropiată de adevăr pentru România ar fi fost ţara în care "se taie frunza la câini" sau ţara în care întâlneşti "20 de milioane de papagali".








Maramuresul OnlineMaramuresul Online
Read More …