Spitalul Orasenesc Borsa a fost somat de societatea Vital Baia Mare sa-si achite pana la finalul lunii octombrie alte doua facturi la apa, restante de mai multe luni. Conform reprezentantilor Vital, unitatea spitaliceasca are datorii la apa de 110.000 lei. Desi conducerea spitalului Borsa reclama ca facturile la apa sunt mai mari de cand a preluat serviciile de furnizare a apei, societatea Vital, operatorul de apa, sustine ca nu aplica decat normele aprobate in Consiliul Local Borsa.
Datoriile la apa acumulate de Spitalul Orasenesc Borsa au mai scazut dupa ce Vital a decis sa sisteze apa la inceputul saptmanii. Pentru a nu pune in pericol activitatea medicala, conducerea Vital a revenit ulterior asupra deciziei si a reluat furnizarea apei. Situatia este in continuare una grava, iar operatorul de apa a dat un nou termen conducerii unitatii spitalicesti sa achite o parte din restante.
Juristul societatii Vital Baia Mare, Radu Micle, a declarat ca s-a solicitat ca pana la finalul lunii octombrie sa fie platite inca doua facturi restante, din cele trei neachitate.
”Spitalul Borsa a avut datorii de 210.000 lei. Dupa plata a doua facturi, a ramas cu restante de 110.000 lei. Noi putem inchide apa, dar am dovedit intelegere pana la sfarsitul lunii octombrie, termenul pana la care asteptam plata a doua facturi din cele trei restante", a spus Radu Micle.
Reprezentantii Vital au mai precizat ca nu se amesteca in problemele financiare ale spitalului si ca asteapta doar plata unor servicii care le-au fost furnizate, pentru care e normal sa se plateasca.
In ceea ce priveste declaratiile conducerii spitalului, cu privire la cresterea facturilor la apa, Radu Micle a declarat ca Vital nu face altceva decat sa respecte o decizie aprobata in Consiliul Local Borsa. ”Spitalul din Borsa plateste mai mult, pentru ca tarifarea serviciilor a crescut pe baza unei hotarari a Consiliului Local, a Asociatiei Comunitare ca urmare a unei ajustari asumate pentru acordarea imprumutului luat de Borsa in vederea co-participarii la proiectul Samtid, a carui valoare e de 700.000-800.000 de euro. Este o decizie asumata de comunitatea locala. Noi nu putem pune in aplicare decat normele adoptate de ei", a mentionat Radu Micle.
Juristul Vital a mai adaugat ca in judet exista si alte institutii publice, in special scoli si unitati spitalicesti cu datorii la apa, dar ca nici intr-un caz nu s-a inregistrat o situatie la fel de grava ca la Spitalul Orasenesc Borsa.
Maramuresul Online