Maramu' Online





Foto Udatoriu Surdesti2010 (c) eMaramures.roUdatorului din acest an de la Surdesti nu i-a mers ulciorul la apa si a treia oara, astfel incat azi, 5 aprilie, a fost declarat cel mai harnic gospodar si a trebuit sa cinsteasca tot satul, dar si multimea de turisti francezi si italieni veniti special in Maramures ca sa ia parte la obiceiul agrar care are loc in a doua zi de Pasti. Mihai Pop, un taran morosan autentic - in varsta de 64 de ani, a recunoscut ca nu a vrut sa fie declarat ”Udator” in 2010, dar nu a mai scapat de gura oamenilor. ”Amu un an am zis ca ma doare un picior, iara amu doi ca nu am fiert tuica. Amu nu am mai avut ce zice…”, a spus, cu toata sinceritatea, Mihai Pop, care tine la pastrarea traditiilor zonei, dar care isi face griji ca acestea se vor pierde si pentru ca agricultura nu mai este cum era altadata. Mandru ca e roman, si-a prins de ilic tricolorul.


FotoUdatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro

Profitand de vremea buna, a iesit la arat ca sa isi poata puna ”piciocile” (n.r. – cartofii), dar a fost vazut de ”crai”, adica de unul dintre feciorii a carui misiunea a fost tocmai de a-l gasi pe gospodarul cel mai harnic din Surdesti si nu a mai scapat. De iesit primul la arat a iesit, casatorit este, om de vaza-n sat de asemenea, familie numeroasa are ca n-a stat degeaba in cei 64 de ani de viata, prin urmare a indeplinit toate conditiile sa fie declarat ”Udator” in 2010.


Foto Mihai Pop - Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
Mihai Pop s-a gandit ca va reusi sa se tocmeasca, iar batranii satului vor alege alt ”Udator”. Nu a fost pe voia sa, iar gospodarul a ajuns la Primaria Surdesti, pentru ca, in afara sfatului batranilor, un cuvant in alegerea celui mai harnic om din localitate il su si autoritatile locale. ”Am mers la primar, i-am zis ce si cum si apoi au inceput pregatirile, cum ii obiceiul la noi”, a spus e.


Foto Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
Termenul de ”udator” sau udatoriu’ – cum mai este cunoscut – vine de la obiceiul agrar stravechi care presupunea ca oamenii satului (udatorii) sa il ude pe cel care a iesit primul la arat. Obiceiul agrar are drept scop asigurarea fertilitatii campului si are ca semnificatie reinvierea naturii. Mihai Pop stie prea bine, pentru ca in anii precedenti nu a fost ales ”Udator” decat dupa ce s-a angajat sa se implice in organizarea manifestarii, care in acest an a ajuns la a 13-a editie si care a reusit sa atraga cel mai mare numar de turisti straini de pana acum.

Foto Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
”Udatoriul din Surdesti” a inceput la biserica monument UNESCO, imediat dupa slujba. Credinciosii au iesit in curtea lacasului de cult, au primit binecuvantarea preotului, apoi craii l-au anuntat pe sarbatorit si l-au ridicat in sus, strigand ”Sus cu udatoriu”. Au urmat si ceilalti feciori. Pana si cei care mai au mult pana sa le mijeasca mustata au fost saltati spre turla bisericii de lemn care de sute de ani se ridica deasupra caselor surdestenilor. “Sa traiasca!”, “Sa traiasca!” a raspuns satul inainte sa porneasca in alai, cu muzicantii in frunte, spre casa sarbatoritului.


Foto Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
Un moment important al obiceiului este cel in care se impart ”functiile” intre feciori. Unii mai iuti de picior sunt numiti ”jendari”, avand misiunea de a-l prinde pe ”Udator” in tentivele sale de evadare, pentru ca daca reuseste sa fuga scapa de plata ospatului. Alti feciori ajung ”multitor” sau ”scazator” – ei fiind cei care urmeaza sa decida numarul loviturilor in talpi meritate de barbatii care au pacatuit in postul Pastelui, ”comarnic” sau ”doctor” – acesta din urma fiind desemnat un francez stabilit in Surdesti – Loic Thetio, care nu ar fi exclus ca in urmatorii ani sa fie ales chiar ”Udator” pentru ca postul popular l-a preluat deja, iar de agricultura nu e exclus sa se apuce.


Foto Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
Feciorii au fost… udati inca inainte de a ajunge la rau cu o gura de horinca, iar apoi, infierbantati de fiertura de pruna, au incins o hora impreuna cu mandrele lor. Alaiul s-a pornit spre casa lui Mihai Pop, iar pe drum acesta s-a destainuit, spunand ca pamantul e greu de lucrat in Surdesti fiindca ii tare si nu se poate cultiva orice pe el. Chiar si asa nu renunta, insa spera ca tinerii sa ii urmeze exemplul si sa nu isi lase pamanturile nelucrate ca sa mearga la lucru in strainatate. ”Nu-i usor cu agricultura asta, dar ce sa facem? Ne vedem de treaba noastra”, a spus el.


Foto Udatoriu 2010 Surdesti (c) eMaramures.ro
Ajuns la casa sarbatoritului, feciorii au fost pusi la munca, pentru ca au trebuit sa gaseasca un banut galben ascuns de Udator intr-un bustean. Cu mic cu mare, si cu Mihai Pop intr-o teleguta trasa de boi, s-a pornit spre apa, pentru a se implini obiceiului udatului pentru purificare si fertilitate. Asa s-a si intamplat, astfel incat surdestenii pot spera intr-un an nou spornic si imbelsugat.


.
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu



Sursa: Maramuresul Online













Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Categories:

Leave a Reply